Analiza

Ne krene li Balkan prema EU, to će iskoristiti druge svjetske sile

19.07.2022.
u 10:50

Sjevernomakedonski parlament Sobranje prihvatio je u subotu francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao ukloniti bugarsku blokadu pristupnih pregovora Skoplja i Europske unije.

North Macedonian Prime Minister Dimitar Kovacevski attends a news conference in Skopje | Autor : OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS Dimitar Kovačevski

Sjeverna Makedonija je 2005. dobila status kandidata, a od 2008. čeka na početak pregovora za ulazak u EU. Najprije ju je blokirala Grčka zbog čega je Makedonija i promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu o povijesti. Francuska, koja je do kraja lipnja predsjedala EU, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonije “na jednakoj razini s drugim narodima” te uvodi određene promjene u makedonskim udžbenicima povijesti.

– Iskreno se nadam da će, ako proces s Bugarskom bude transparentniji, dvije zemlje naći razuman kompromis oko problema. Kako sada stvari stoje, gotovo je nemoguće napredovati prema EU. To nije problem samo za Makedonce i Bugare već i za sve narode Balkana jer se na taj način otvaraju vrata utjecaju drugih svjetskih igrača koji ne dijele naše europske vrijednosti – kazao je za Večernji list politički analitičar Aleksandar Srbinovski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije