12.08.2022. u 12:13

Sarajevo je dalo nekoliko velikih driblera, kao što su Asim Ferhatović Hase, Ivica Osim Strauss, Fikret Mujkić Pike, Safet Sušić Pape, ali nisu ravni Bakiru Izetbegoviću Baki koji dribla i najveće svjetske igrače. I hvali se time. Kaže da je sve zamajavao, svašta potpisivao, a još više otpisivao kako bi kupio vrijeme i doveo pregovore o izmjenama Izbornog zakona u cajtnot. Svi već vide kakva opasnost prijeti od radikalnog bošnjačkog unitarizma. Niz Hrvata intelektualaca i političara koje su u sarajevskoj "građanskoj" čaršiji smatrali "poštenim" Hrvatima (u doba komunističke vlasti "intelektualne" korifeje komunizma zvali su poštenom inteligencijom) vrlo kritički govori i piše o pogubnosti bošnjačkog unitarizma za BiH kad je vidio koliko je "građanski" car gol. Do kosti! No, zato su jednostavno zašutjeli korifeji "građanske" BiH u Hrvatskoj. Nisu ni pisnuli jer se ne žele zamjeriti svojim omiljenim zagovornicima "građanske" BiH, ali ni osramotiti pred hrvatskom javnošću.

Bošnjački unitaristi i dalje sve izvrću pa podsjećaju na Ćopićevu "Izokrenutu priču". Pa će ispasti da su Bošnjaci skrbili o hrvatskim izbjeglicama, da se Hrvatska naoružala preko BiH, da su Bošnjaci oslobađali hrvatske krajeve u BiH i čitavu Hrvatsku, da su nakon što je Ravno sravnjeno sa zemljom Hrvati rekli da to nije njihov rat, da je hrvatski zapovjednik rekao bošnjačkom: "Dugo smo vas čekali!" Kažu kako baštine i kralja Tvrtka I. Kotromanića. Naravno i druge Kotromaniće, ali i njihove neprijatelje s Bospora. Kao da bi kralj Tvrtko bio protiv jednakopravnosti katolika Hrvata u njegovoj državi. Baštine i ZAVNOBiH, ali se protive njegovoj temeljnoj odrednici: Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni Hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska. Baštine oni i Washingtonski i Daytonski sporazum, kao i Ustav BiH, "samo" nisu glavne odrednice i natkrovljujuća načela: konstitutivnost triju tvorbenih naroda i legitimno predstavljanje. Naravno da zaboravljaju da su o samostalnosti BiH odlučili bh. Hrvati, da je RH među prvima priznala BiH…

Ostalo je još 50 dana do izbora. Politički predstavnici bošnjačkih stranaka utrkuju se u tome tko će naći skaradniji "epitet" na račun Hrvata, ali i međunarodne zajednice. Nastavljaju s prekomjernim medijskim granatiranjem, a najnovija im je meta Izrael, samo zato što podržava jednakopravnost Hrvata u BiH. Nastoje "projekt" Željko Komšić spustiti na niže razine, pa hrvatske fikuse u bošnjačkim strankama stavljaju visoko na izbornim listama ne bi li dobili famoznog šestog podložnog i prihvatljivog Hrvata "građanskog" usmjerenja u Dom naroda FBiH po Petritschevu modelu po kojem jedna trećina odlučuje, umjesto barem polovine. Ustavni sud BiH odlučio je o legitimnom predstavljanju pa na visokom predstavniku Schmidtu ostaje samo to da odluku najveće sudske vlasti u BiH provede u djelo. Jer teško je vjerovati da u ovako uzavrelom političkom ozračju može doći do razgovora, a kamoli dogovora političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka.

Neće valjda Schmidt dopustiti da bošnjački politički predstavnici budu u ulozi visokog predstavnika, a da on (Schmidt) bude njihov obični - tajnik! Valjda Schmidt zna da izbori po starom Izbornom zakonu nemaju smisla jer je Ustavni sud BiH izbrisao način izbora izaslanika u Dom naroda pa bi izbori bili nelegalni i nepošteni. Provedba nacrta njegove odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH s cenzusom od tri posto samo bi djelomično ublažila silna derogiranja (daytonskog) mirovnog sporazuma u posljednja dva desetljeća na štetu Hrvata.

Retorika iz "građanskog" miljea sve je bučnija. Lupa se po navodnoj islamofobiji i aparthejdu, novovjekom fašizmu i slično. A nekako im najviše ona srednjovjekovna paše: Veži konja gdje ti aga kaže! "Valterizacija" Sarajeva se nastavlja. Svi glumci "građanske" BiH glume antifašističkog Valtera iz partizanskog filma "Valter brani Sarajevo", a svaki dan prolaze sarajevskim ulicama koje nose nazive po osvjedočenim slugama Hitlerove Njemačke. Ni malo im to ne smeta jer ti slugani fašizma imaju bošnjačka imena i prezimena, što samo po sebi (a zapravo po njima) znači da su bez grijeha, da su za mir, pravdu, pravnu, "građansku" državu. Glavnu ulogu u filmu "Valter brani Sarajevo" igra Bata Živojinović pa se aktualizira vic o Chucku Norrisu. Postavlja se pitanje:

- Zašto je Chuck Norris uzeo baš to ime i prezime?

- Zato što je Bata Živojinović već bilo zauzeto - glasi odgovor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije