Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Najviše im ona srednjovjekovna paše: Veži konja gdje ti aga kaže!

12. kolovoza 2022. u 12:13 0 komentara 342 prikaza
Frano Vukoja

Sarajevo je dalo nekoliko velikih driblera, kao što su Asim Ferhatović Hase, Ivica Osim Strauss, Fikret Mujkić Pike, Safet Sušić Pape, ali nisu ravni Bakiru Izetbegoviću Baki koji dribla i najveće svjetske igrače. I hvali se time. Kaže da je sve zamajavao, svašta potpisivao, a još više otpisivao kako bi kupio vrijeme i doveo pregovore o izmjenama Izbornog zakona u cajtnot. Svi već vide kakva opasnost prijeti od radikalnog bošnjačkog unitarizma. Niz Hrvata intelektualaca i političara koje su u sarajevskoj "građanskoj" čaršiji smatrali "poštenim" Hrvatima (u doba komunističke vlasti "intelektualne" korifeje komunizma zvali su poštenom inteligencijom) vrlo kritički govori i piše o pogubnosti bošnjačkog unitarizma za BiH kad je vidio koliko je "građanski" car gol. Do kosti! No, zato su jednostavno zašutjeli korifeji "građanske" BiH u Hrvatskoj. Nisu ni pisnuli jer se ne žele zamjeriti svojim omiljenim zagovornicima "građanske" BiH, ali ni osramotiti pred hrvatskom javnošću.

Bošnjački unitaristi i dalje sve izvrću pa podsjećaju na Ćopićevu "Izokrenutu priču". Pa će ispasti da su Bošnjaci skrbili o hrvatskim izbjeglicama, da se Hrvatska naoružala preko BiH, da su Bošnjaci oslobađali hrvatske krajeve u BiH i čitavu Hrvatsku, da su nakon što je Ravno sravnjeno sa zemljom Hrvati rekli da to nije njihov rat, da je hrvatski zapovjednik rekao bošnjačkom: "Dugo smo vas čekali!" Kažu kako baštine i kralja Tvrtka I. Kotromanića. Naravno i druge Kotromaniće, ali i njihove neprijatelje s Bospora. Kao da bi kralj Tvrtko bio protiv jednakopravnosti katolika Hrvata u njegovoj državi. Baštine i ZAVNOBiH, ali se protive njegovoj temeljnoj odrednici: Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni Hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska. Baštine oni i Washingtonski i Daytonski sporazum, kao i Ustav BiH, "samo" nisu glavne odrednice i natkrovljujuća načela: konstitutivnost triju tvorbenih naroda i legitimno predstavljanje. Naravno da zaboravljaju da su o samostalnosti BiH odlučili bh. Hrvati, da je RH među prvima priznala BiH…

Ostalo je još 50 dana do izbora. Politički predstavnici bošnjačkih stranaka utrkuju se u tome tko će naći skaradniji "epitet" na račun Hrvata, ali i međunarodne zajednice. Nastavljaju s prekomjernim medijskim granatiranjem, a najnovija im je meta Izrael, samo zato što podržava jednakopravnost Hrvata u BiH. Nastoje "projekt" Željko Komšić spustiti na niže razine, pa hrvatske fikuse u bošnjačkim strankama stavljaju visoko na izbornim listama ne bi li dobili famoznog šestog podložnog i prihvatljivog Hrvata "građanskog" usmjerenja u Dom naroda FBiH po Petritschevu modelu po kojem jedna trećina odlučuje, umjesto barem polovine. Ustavni sud BiH odlučio je o legitimnom predstavljanju pa na visokom predstavniku Schmidtu ostaje samo to da odluku najveće sudske vlasti u BiH provede u djelo. Jer teško je vjerovati da u ovako uzavrelom političkom ozračju može doći do razgovora, a kamoli dogovora političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka.

Neće valjda Schmidt dopustiti da bošnjački politički predstavnici budu u ulozi visokog predstavnika, a da on (Schmidt) bude njihov obični - tajnik! Valjda Schmidt zna da izbori po starom Izbornom zakonu nemaju smisla jer je Ustavni sud BiH izbrisao način izbora izaslanika u Dom naroda pa bi izbori bili nelegalni i nepošteni. Provedba nacrta njegove odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH s cenzusom od tri posto samo bi djelomično ublažila silna derogiranja (daytonskog) mirovnog sporazuma u posljednja dva desetljeća na štetu Hrvata.

Retorika iz "građanskog" miljea sve je bučnija. Lupa se po navodnoj islamofobiji i aparthejdu, novovjekom fašizmu i slično. A nekako im najviše ona srednjovjekovna paše: Veži konja gdje ti aga kaže! "Valterizacija" Sarajeva se nastavlja. Svi glumci "građanske" BiH glume antifašističkog Valtera iz partizanskog filma "Valter brani Sarajevo", a svaki dan prolaze sarajevskim ulicama koje nose nazive po osvjedočenim slugama Hitlerove Njemačke. Ni malo im to ne smeta jer ti slugani fašizma imaju bošnjačka imena i prezimena, što samo po sebi (a zapravo po njima) znači da su bez grijeha, da su za mir, pravdu, pravnu, "građansku" državu. Glavnu ulogu u filmu "Valter brani Sarajevo" igra Bata Živojinović pa se aktualizira vic o Chucku Norrisu. Postavlja se pitanje:

- Zašto je Chuck Norris uzeo baš to ime i prezime?

- Zato što je Bata Živojinović već bilo zauzeto - glasi odgovor.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.