Nadamo se da elektroenergetski “crni petak” neće biti pravilo, već izuzetak!

28.06.2024. u 14:26

Prošlog petka došlo je do raspada elektroenergetskog sustava u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i priobalnoj Hrvatskoj. Mnogima nije bilo jasno to kako se mogao dogoditi elektroenergetski “crni petak”. Stiglo je i hitno “objašnjenje” - uključeno je previše klima-uređaja zbog visokih temperatura. I to u ljetno vrijeme (klimatsko ljeto počinje 1. lipnja, a ovogodišnje kalendarsko ljeto 21. lipnja, baš tog “crnog petka”). Kad je struja napokon došla, čulo se kako su u Crnoj Gori gorjeli dalekovodi koji vode u smjeru Gacka u BiH. Vlasti u Crnoj Gori preuzele su odgovornost pa je ravnatelj Nacionalnog dispečerskog centra elektroprijenosnog sustava Ranko Redžić kazao da tog dana nije imao informaciju kako se zapravo sve dogodilo. Dodao je kako će istraga reći svoje te da nema temelja za razmišljanje u smjeru toga da je uzrok elektroenergetskog kolapsa ljudski čimbenik. Tog “crnog petka” saznali smo da je Crna Gora podvodnim kabelom povezana s Italijom, a dalekovodima preko planinskih vijenaca s BiH.

Već 20 godina cijeli elektroenergetski sustav Europe povezan je pa su lančane reakcije, strujni udari, kratki spojevi i elektroenergetski kolapsi mogući ne samo na brdovitom Balkanu već i u čitavoj Europi. Samo ispad jednog dalekovoda u bilo kojoj europskoj državi može izazvati elektroenergetski kolaps čitave Europe. A onda posljedično prometni, industrijski, informacijski i svekoliki kolaps. Strujni kolaps izazvao je pravi kaos pa su mnogi počeli razmišljati o nabavi agregata za “kućnu” proizvodnju struje. Neki su se u vrijeme agresije, kad su dijelovi Hrvatske i BiH ostajali bez struje, obogatili na agregatima i veselili se mraku koji im je omogućio sjajne zarade. No, što ako iz Europe stigne diktat o zabrani korištenja agregata za proizvodnju električne energije jer zagađuju okoliš, dodatno potiču učinak staklenika i u suprotnosti su sa zelenom tranzicijom. Sve više ljudi razmišlja o solarima na krovovima. Pitanje je može li se “kućno” pretvaranje topline Sunca u električnu energiju koristiti ako nije povezano na elektromrežu. No, nadamo se da elektroenergetski “crni petak” neće biti pravilo, već izuzetak!

Bilo, kako bilo (nadamo se da neće biti crno), Europska mreža operatora sustava za električnu energiju pokrenula je međunarodnu istragu koja treba utvrditi uzrok nestanka struje u dijelovima Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BiH. Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je do kvara došlo na interkonektoru između Albanije i Grčke te da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske i BiH. Prve analize govore o naponskom kolapsu i kaskadnom ispadu svih interkonektivnih vodova između BiH i Crne Gore, što je izazvalo raspad elektroenergetskog sustava BiH i priobalnog dijela Hrvatske. To što se dogodilo bilo je, tvrde, neizbježno i bez mogućnosti sprječavanja eskalacije, imajući u vidu količinu energije koja se u tom trenutku prenosila i brzinu kaskadnih ispada. Potrebno je ojačati elektroenergetski sustav u BiH investiranjem u prijenosnu mrežu.

Električna energija kakvu danas svijet poznaje i koristi djelo je genijalnog Nikole Tesle. Veliki znanstvenik posebno je priznat i poznat po svojoj ideji distribucije električne energije, koristeći se izmjeničnom strujom. Riječ je o doista genijalnom i kompliciranom izuma pa je na jednom fakultetu elektrotehnike stajao grafit: “Tesla, je li to moglo malo jednostavnije?!” Da je moglo jednostavnije, bilo bi izumljeno prije Tesle. Veliki znanstvenik iz Like bio je izumio i bežični prijenos električne energije, ali to oni koji su na struji htjeli zaraditi golemi novac nisu dopustili. Htio je najprije osvijetliti Zagreb, ali moćnim trgovcima plinom to se nije nimalo dopalo. Tako Zagreb nije prvi u svijetu bio osvijetljen električnom rasvjetom.

Danas je bez električne energije život jednostavno nezamisliv, a sve što je važno ima i svoju smiješnu stranu pa su uz struju vezane brojne zgodne nezgode i razgovori (ne)ugodni. Prisjetimo se nekih. Nekada su na prostoru bivše države bili popularni stihovi pjesme: “Majka Muju šišala na struju, nesta struje, stade skika Muje!” Riječ je narodnjačkoj pjesmi “Majka Muju šišala na struju” koju je izvodio srbijanski narodnjački pjevač Tomislav Čolović, poznat i po izvedbi imbecilnog pjesmuljka “Mali mrav”.

Oni koji su u BiH dobili priključak na mladu elektromrežu 50-ih godina prošloga stoljeća rugali su se onima koji su struju dobili kasnije. Pa su govorili kako, kad nestane struje, okopavaju stupove. Mujo i Haso gledaju televizijski prijenos nogometne utakmice s Eura 2024. u Njemačkoj, a Mujo mudro zaključi:

- Moj jarane Haso, da Tesla nije izmislio struju, mi bismo utakmice s Eura gledali u mraku!

Kasnije je Mujo prošetao s Fatom i kad je vidio da mu supruga pod rukom drži glačalo, upitao je:

- Zašto si ponijela tu peglu?

- Da ne moram misliti jesam li je isključila ili nisam - objasni mu Fata.

Sutra je Fata mužu pokazala račun za mjesečni utrošak električne energije pa mu reče:

- Vidi, Mujo, koliki nam je račun za struju!

- Samo ti posuđuj peglu po selu - prekori je Mujo.

Dan poslije Muju sretne prijatelj Haso i upita ga:

- Kud si kren’o?

- Idem platiti struju - odgovori Mujo.

- A inače? - priupita Haso.

- Inače će mi je isključiti - objasni mu Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije