31.05.2021. u 09:39

Sutra počinje klimatološko ljeto, ali temperature se još ne drže kalendara. No, zato je politička atmosfera više nego uzavrela. Najviše zbog toga što se bošnjačka strana ne drži utvrđenoga kalendara vezanog uz izmjene Izbornoga zakona i dogovorene reforme. Nadamo se da će Christian Schmidt, novi visoki predstavnik, svojim autoritetom ubrzati kretanje bh. broda u smjeru europske luke spasa. No, bošnjačkoj strani se baš i ne žuri, zapravo raznim marifetlucima pokušava zadržati status quo kako bi i dalje zadržala status ravnopravnijega naroda, barem u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji.

Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar kazao je za HMS: “Svojedobno sam unitarističku agendu u BiH slikovito opisao kao ideološko-politički konstrukt koji ima bošnjačku bazu, bosansku nadogradnju i građansku fasadu. Od silne ljubavi prema BiH, ironično i slikovito rečeno, ne primjećuju da BiH ne može normalno prodisati od siline njihova zagrljaja!”

Barryjevim izbornim pravilima 2000. i Petritschevim amandmanima 2002. godine počelo je postupno dekonstituiranje bh. Hrvata u BiH. Da bude sve u znaku broja dva, bošnjački unitaristi u građanskom ruhu nastoje 2022. godine završiti radove na projektu bošnjačke nacionalne zgrade s građanskom fasadom, u kojoj bh. Hrvati mogu biti poslušni podstanari u podrumskom dijelu. No, ta zgrada bez temelja ne bi se mogla dovršiti ni 2222. godine.

Uporno bajaju o građanskoj BiH, a ona je već dugo građanska na lokalnoj, županijskoj, pa i entitetskoj razini, samo su dva doma naroda i Predsjedništvo BiH institucije koje jamče jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, što je natkrovljujuće načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Ustavni sud BiH je konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba proglasio temeljnim načelom Ustava BiH pa svi oni koji svojski rade na dekonstitutivnosti bh. Hrvata drastično krše Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH, ruše ustavno-pravni poredak, ugrožavaju mir i dovode u pitanje opstanak BiH.

Komentirajući udruživanje “građanskih” stranaka iz FBiH, Ivan Vukoja istaknuo je kako su takozvane građanske stranke lijevo krilo velikobošnjačkog unitarizma. Može se reći i da su desno smetalo stvaranja održive i prosperitetne BiH. Zar je moguće da još nisu shvatili da u BiH postoje tri formirane nacije te da su i po Ustavu BiH jednakopravne.

Bakir Izetbegović, replicirajući Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora, kazao je kako on bh. Hrvate smatra braćom. Hrvati se nadaju kako pri tom nije mislio na mlađu braću koja bi trebala biti pokorna starijoj braći - Bošnjacima. Zamjena teza, prodavanje magle, fake news, spinovi, botovi, dimni signali, razne sesije i sećije, medijski telali i talambasi, zveckanje oružjem toliko su prozirni da su to konačno shvatili i predstavnici međunarodne zajednice. Nadamo se kako su i najžešći zagovornici bošnjačkoga unitarizma u “građanskom” celofanu uvidjeli da od tog brašna nema pogače.

Komšić prijeti novim izborom u Predsjedništvo BiH na mjesto koje po logici Daytonskog sporazuma i Ustava BiH trebaju izabrati Hrvati. Sva travestija oko toga podsjeća nas na turbo-basnu o izboru cara životinja. Lavu je istekao mandat i treba birati neku drugu životinju za cara. Jedni su predlagali da bi to trebao biti nosorog, drugi su bili za krokodila, treći za tigra… Javi se lisica i za kralja životinja predloži jazavca. Sve životinje prasnuše u smijeh, a onda se javi lija:

- A znate li vi tko stoji iza jazavca?!

Sve životinje umuknuše i jednoglasno izabraše jazavca za cara životinja! Da bi BiH postala država triju jednakopravnih naroda, bit će potrebna jasnija i glasnija potpora najviših političkih autoriteta. Vjerujemo da su politički autoriteti shvatili da su bh. Hrvati armatura bh. kuće. BiH vapi za real-političarima velike političke mudrosti, koji će uvažavati i povijesne činjenice i činjenicu da je jednakopravnost konstitutivnih naroda natkrovljuće načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Puno toga podsjeti nas na anketu u Mujinu selu.

- Je li se u ovom selu slučajno rodio neki veliki čovjek? - upita anketar.

- Kod nas se svi rađaju mali i nitko se nije rodio slučajno - odgovori anketirani Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?