Unatoč svemu

Može li moj grad biti “kuća Božja”?

fra Iko Skoko
29.04.2017.
u 07:00

Knjige njemačkog benediktinca Anselma Grüna poznate su i hrvatskim čitateljima. Među njegovim brojnim knjigama prevedena je na hrvatski jezik “Voditi ljude - buditi život: poticaji iz Pravila Benedikta iz Nursije”. Benedikt iz Nursije utemeljio je najstariji katolički monaški red benediktince (Ordo Sancti Benedicti) 529. godine poslije Krista. Prvi samostan bijaše im u blizini Rima na Monte Cassinu. Za svoj red sv. Benedikt sastavio je Pravilo (Regulu) 530. Sv. Benedikt poznat nam je i po geslu “Ora et labora” (“Moli i radi”). Kao i po tome da je on duhovni temeljni tvorac Europe.

Anselm Grün dugogodišnji je celerer (gospodarski upravitelj opatije Münsterschwarzach). Kao iskusan voditelj želi knjigom “Voditi ljude - buditi život” pomoći poboljšati vođenje onima koji su odgovorni u obitelji, u ustanovama, u organizacijama, u tvrtkama. Do velike krize u društvu, među ostalim razlozima, dovela je logika “što više i što brže zaraditi”.

Gdje je cilj samo zarada, mora doći do krize jer takav cilj proizlazi iz duha sebičnih i oholih ljudi. On kaže kako u organizacijama koje gledaju samo na zaradu vlada nemaštovitost i bezdušnost.

Za sv. Benedikta cilj vođenja je “u tome da se u zajedničkom radu gradi kuća Božja, kuća u kojoj će blistati sjaj Božji”.

Grün smatra kako nije dobro da vođa: 1. “pusti stvari da teku same po sebi” i 2. “odlučuje brzo i preskače teške načine odlučivanja”.

Za sv. Benedikta “kuća Božja” nije samo prostor kapelice, crkve ili samostana. Za njega je “kuća Božja” više odnos među redovnicima, a ona se gradi i radom. “Kuća Božja” se gradi duhovnim snagama te “postavljanjem relevantnih pitanja”, međusobnim uvažavanjem, poštivanjem, pouzdanjem, vjerovanjem drugom, razumijevanjem, međusobnim razvijanjem i sazrijevanjem, poštivanjem dostojanstva drugoga i drugačijega.

Uvjeren sam kako svatko od nas u dubini svoga bića želi da njegov stan ili kuća, ulica u kojoj stanuje, grad u kojem živi, škola u koju ide, fakultet na kojem studira, poduzeće u kojem radi bude “kuća Božja”. Može nam Grünova knjiga pomoći da vidimo što mi osobno možemo učiniti da tako i bude! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije