Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Može li Erdoğan biti Demirel naših dana i riješiti krizu u BiH?!

26. travnja 2016. u 07:00 5 komentara 3362 prikaza
kolindaerdogan
Foto: Vecernji.ba

Smatra se kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH imaju zaštitnike u Rusiji, Hrvatskoj i Turskoj. Zato će se danas s posebnom pozornošću i u BiH pratiti posjet Zagrebu predsjednika Reçepa Tayyipa Erdoğana. Prijateljsko ozračje u kojemu ga se u RH dočekuje svakako će pridonijeti relaksiranju odnosa i u susjednoj državi, pa čak i ako se ne bude o njoj razgovaralo. Mnogo puta tijekom povijesti upravo je o tursko-hrvatskim odnosima ovisila stabilnost BiH. Primjerice, ponajviše prijateljstvom predsjednika Tuđmana i Demirela zaustavljen je bošnjačko-hrvatski rat. Ljutiti neprijatelji tada su sklopili savez kojim je uspostavljena Federacija.

Poput nekada Tuđmana i Demirela, danas se u istom prijateljskom ambijentu susreću Kolinda Grabar-Kitarović i Erdoğan. Međutim, slična ih slika prati iz BiH. Saveznici su se pretvorili u žestoke političke suparnike. Bošnjaci svojom većinom Hrvatima žele nametnuti ustavna rješenja kojima ih od konstitutivnog naroda žele politički i brojčano pretvoriti u nacionalnu manjinu. Svi pregovori o održivu preustroju države završavaju destrukcijom. Politički rat netko mora zaustaviti. Zagrebački susret je velika prilika. Osobito ako poruke turskog predsjednika budu usmjerene prema svim narodima u BiH, a ne samo prema “svojoj braći”.

Do sada su neke izjave Demirela i njegovih suradnika kod nebošnjaka u BiH izazivale asocijacije na neka davna vremena. Zapaljivom retorikom pojačavana je prema Turskoj ljubav jednih i mržnja drugih. Ako Erdoğan iskoristi svoj ogromni utjecaj koji ima na Bošnjake za poticanje konstruktivnih dogovora, pridonijet će učvršćivanju mira i na Balkanu i u Europi. Time će za sebe priskrbiti najveći vanjskopolitički uspjeh i istodobno lakše otvarati “vrata Europe”. Osobito preko Hrvatske.

Jedina vrata koja Erdoğan treba zatvoriti su ona na tursko-grčkoj granici. Otvaranje izbjegličke rute preko Kosova i Crne Gore bilo bi opasno ne samo za RH nego i za BiH. Na zagrebačkom sastanku, na kojem će se razgovarati o zajedničkoj suradnji unutar NATO-a, o ulasku Turske u EU, te o Siriji, Iraku, Ukrajini, Afganistanu..., svakako će nezaobilazna tema biti i terorizam. Pogotovo zbog toga što je šef CIA-e John Brennan iznenada došao u Sarajevo i samim time poslao dramatičnu poruku.

Tema o BiH nametnut će se i zbog toga što sutra u Zagreb dolaze i tri člana bh. Predsjedništva na svečanost stote godišnjice službenog priznanja islama u RH. Još jednom će se i tu, u nazočnosti predsjednika Turske naglasiti kako je većinska katolička Hrvatska primjer u svijetu poštovanja islama. Njihovoj subraći po vjeri u BiH i to mora biti poticaj u gradnji mostova s kršćanima. Trebaju se sami obračunavati s onima koji ih budu rušili, osobito i uime vjere. U tom kontekstu turski predsjednik može imati presudnu ulogu. Zato se od Erdoğana očekuje da bude Demirel naših dana! •

 • Avatar Marko 93
  Marko 93:

  Ovo samo pokazuje jednu cinjenicu... A to je... Da je Hrvatska mati, a otac ko stigne! :D

 • novabila:

  Sačuvaj nas bože ovakvih zaštitnika,samo Pavković vidi nešto pozitivno u ovoj posjeti ko komunistički novinar uvlačeči se u guzu svakoj vlasti,nit če što dobro donijeti ova posjeta ,nit če Hrvatska imati neku ekonomsku korist,samo maltretiranje građana Hrvatske u metropoli,čovjek dolazi ... prikaži još! proslavit 100 godina islama i pokazat kako su se daleko raširili.

 • franjo:

  Jadni smo mi kad imamo Erdogana Turčina za prijatelja.