Herc iskrice

Moćni muževi i žene Zapada tvrdo spavaju, gotovo i ne primijete kako plače njihovo daytonsko dijete!

frano vukoja
04.06.2018.
u 07:00

Erdogan je u Sarajevu uvis podigao četiri prsta (pozdrav Muslimanskog bratstva), iz Banje Luke uzvratili su s prstom manje, a kad bh. Hrvati dignu dva prsta za EU i NATO, najčešće dobiju po svim prstima. Tako se u političkom Sarajevu utrkuju oko toga tko će žešće, podmuklije i okrutnije napasti Dragana Čovića zbog njegove slikovite sintagme “Plan B”, što ju je izrekao kad je i vrapcima na granama i krovovima bilo jasno da od izmjena Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH do listopadskih izbora, nema ništa. “Plan B” nije ništa drugo nego borba hrvatskog naroda da, i po neustavnom Izbornom zakonu, ostanu politički narod, da se nacionalnim jedinstvom izbori za ono što je Srbima i Bošnjacima apriori zajamčeno pa čak ako su i razjedinjeni.

Oni koji najzlobnije opanjkavanju Čovića zbog sintagme “Plan B” imaju svoj nimalo skriveni i potpuno transparentni “Plan ABCDEFG”: A – Asimilacija Hrvata, B – Bosanstvo kao nacija, C – Centralizacija BiH, D – Derogacija odluka Ustava BiH, E – Eliminacija konstitutivnosti bh. Hrvata, F – Federacija jednog, bošnjačkog naroda, G – Građanska BiH! Ovaj plan političkoga Sarajeva vidi se čak s tamne strane Mjeseca, a iz Bruxellesa se slabo vidi. Ili od Alpa ili od nekih mutnih oblaka koji su se nadvili nad Europom. Bolje se vidi iz Washingtona iako je Zemlja prije okrugla nego ravna ploča.

Iz Washingtona vide ruske i turske strateške aspiracije na Balkanu, posebice u BiH, dokle dopiru najbritkije oštrice tih geostrateških kliješta. Washington Post upozorava da EU, NATO i SAD moraju posvetiti više pozornosti Balkanu jer će u suprotnom vrijeme od Daytonskog sporazuma biti samo razdoblje odmora do balkanskih ratova.

Posjeti i govori Valentine Matviyenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog Parlamenta, najmoćnije žene Rusije, i turskog predsjednika Erdogana govore što se iza Urala i s Bospora valja. Vidi se iz civilnih, a kamoli vojnih aviona, a još se bolje može vidjeti u knjizi “Sukob civilizacija” Samuela P. Huntingtona koji je svijet podijelio u nekoliko civilizacija – Zapadni svijet, Latinsku Ameriku, Pravoslavni svijet, Istočni svijet, Islamski svijet i Civilizaciju subsaharske Afrike. Uključio je tu i “usamljene” zemlje, kao što je Izrael, i podijeljene zemlje, kao što je Ukrajina čiji jedan dio pripada Zapadnom svijetu, a drugi Pravoslavnom. Huntington smatra da glavna žarišta sukoba mogu biti zemlje razdjelnice, područja gdje se te civilizacije dodiruju. U BiH se dodiruju tri civilizacije, Zapadni svijet, Pravoslavni svijet i Islamski svijet. Huntingtonova teorija nespojiva je s idealima multikulturalnosti, no ima civilizacija koje do tih ideala drže koliko i do lanjskog snijega, što bi konačno malo ozbiljnije trebale u obzir uzeti i neke snažne političke strukture Zapadnog svijeta da Zapad ne zapadne u sjenu civilizacija s istočne i jugoistočne strane. BiH je na raskrižju svjetova i nalazi se u delikatnoj geostrateškoj razdjelnici, a političke strukture u još delikatnijoj. Pogled na Globus jasno ukazuje na to da je za BiH ipak jedino rješenje EU i NATO-ov kišobran. Svako drugo rješenje je problem, ne samo za BiH već i čitavu jugoistočnu Europu pa i šire. No, na putu BiH u Europu jedni se ponašaju kao Mujo u tunelu. Nakon što je s vozilom izišao iz tunela zaustavila ga je prometna policija.

- Vozili ste 50 kilometara na sat brže od dopuštene brzine, pretekli ste tri automobila i napravili pet “osmica” u tunelu. Imamo sve snimljeno, što ćemo s vama? – obrati se Muji prometni policajac.

- Joj, jarane, možeš li mi to sve snimiti na jedan CD da pokažem raji – zamoli ga Mujo.

Moćni muževi i žene Zapada, kao što su Angela Merkel ili Theresa May, tvrdo spavaju, gotovo i ne primijete kako plače njihovo daytonsko dijete. I u svjetskoj politici vrijedi ona da iza svakog uspješnog muškarca STOJI žena, pa se jedan Ero s ovoga svijeta upitao:

- Pa LIGAJU li toje ikako?!

Ako malo i prilegnu, najmoćnije žene Zapada morat će biti sve budnije jer čedo iz Daytona sve češće i jače – plače!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije