27.01.2023. u 09:46

Ljepota je u oku promatrača, a najljepša su ona mjesta u kojima je čovjeku ostao komadičak srca. Svako malo biraju se najljepši veliki, srednji i mali gradovi u svijetu, gradovi u kojima je život najugodniji, najsigurniji, najskuplji gradovi i kakvi sve ne. No, postoje brojni gradovi koji su nešto kao poeta – pravo su čuđenje svijeta! Kad je jedan stranac arhitekt razgledao Mostar, uzviknuo je:

- Nevjerojatno, ovaj grad je sagrađen na kanjonu rijeke!

"Obično" oko to je zapazilo tek nakon što su 1992. porušeni mostovi u Mostaru. Ivi Andriću za oko je zapala jedinstvena mostarska svjetlost. No, mnogima se Mostar svidio po mnogočemu drugome pa je biran među najljepše manje gradove (a treći je po veličini u BiH) u Europi. Pitali su prije 50-ak godina jednog od duhovitih mostarskih liska kad mu je Mostar najljepši, a on je u svom šeretskom stilu odgovorio:

- Kad se vratim iz Sarajeva!

No, Sarajevo se jako proljepšalo nakon što je postalo glavni grad države BiH. Jer tko je bliže vatri, bolje se i grije. Dugo je Sarajevska županija pri raspodjeli javnih prihoda bila privilegirana po kvocijentu 2:1 te dobivala više od četvrtine ukupnog federalnog prihodovnog kolača. Pa je Sarajevo imalo dovoljno novca za "ušminkavanje". Slično je i s Banjom Lukom, pa je Ćiro Blažević u svom stilu kazao:

- Dodik je Banju Luku skockao k'o apoteku!

Jedan američki arhitekt bio je zaljubljen u Zagreb. Zapazio je da se na maloj udaljenosti od Trga bana Jelačića nalaze katedrala, kazališta, kina, hoteli, banke, knjižnice, galerije, parkovi, prodavaonice, restorani, kafići i puno toga još. A Zagrepčani gunđaju li, gunđaju. Valja podsjetiti da je Zagreb uvijek bio "mali (!) Beč". A baš taj Beč uporno se proglašava gradom u kojem je najugodnije živjeti. Za nekoliko boravaka u Beču bilo je toliko hladno da nismo osjetili tu silnu ugodu. Kad je car Franjo Josip pitao Mostarca Mujagu Komadinu, zastupnika u austrougarskom parlamentu, kako mu se čini Beč, odgovorio je:

- Vrijedi dobre kiše u Hercegovini!

Mnogima je Pariz najljepši grad na svijetu. Za boravka u tom Gradu Svjetlosti čuli smo anegdotu o pariškom arhitektu i Eiffelovu tornju. Arhitekt bi svakog dana ručao u restoranu koji se nalazi u Eiffelovu tornju i objasnio zašto:

- To je jedino mjesto u Parizu odakle se ne vidi ovo željezno ruglo!

Mujo se našao među turistima kod Koloseuma (Koloseja, jednom od sedam svjetskih čuda) u Rimu. Jedan oduševljeni turist reče:

- Ovo je predivno!

- Vidjet ćeš, jarane, kad ga dovrše – dodade Mujo.

Nakon Rima bio je u Veneciji. Kad su ga u pitali kako ga se dojmila Venecija, Mujo je odgovorio:

- Velika poplava u čitavom gradu, a Talijani pjevaju li, pjevaju!

Trogir je, primjerice, proglašen najljepšim gradom otokom na svijetu, dubrovački Stradun proglašavan je najljepšom ulicom na kugli zemaljskoj, a nedavno je Jajce izabrano među najljepše male gradove u svijetu. Slikar Mirko Rački, koji je u 103 godine svoga života proputovao svijetom, kazao je da su mu Prag i Split najljepši gradovi na svijetu. I "uozbiljio" onu splitsku: "Ća je je pusta Londra kontra Splita grada!" Račkog se dojmila svjetlost Splita i plavetnilo mora, a mnogi Splićani mrmljaju na sve, pa i na svoj lipi Split. Posebno oni mladi koji iz Splita potegnu do Posušja na noćne provode! Stanovnici mnogih gradova imaju bezbroj primjedbi na svoj grad. Kad je jedan bogati filmaš boravio u Širokom Brijegu, jako mu se svidjelo u ovom gradu filma. Bio je na ručku na Vrelu Borak i bio oduševljen okolnim brdima i rjekom Lišticom, a posebno kulturno-povijesnom jezgrom gdje se nalaze crkva, Franjevačka galerija, Gimnazija i ALU. Onda je bogati filmaš rekao domaćinima:

- Ja bih ovdje mogao živjeti!

Bivši studenti ALU-a iz inozemstva koji su se vratili u svoje države kažu da im je Široki ostao u srcu. Neki koji su u Široki došli privremeno, ostali su tu trajno. A Širokobriježani gunđaju li, gunđaju! Jedan je putopisac iz Bosne među deset najljepših gradova u BiH svrstao pet gradova iz Hercegovine. Jednima je čuđenje u svijetu gradova Počitelj, drugima Mostar, trećima Trebinje… Međugorje je selo u čitlučkoj općini, a mnogima u svijetu poznatije je i privlačnije od najvećih metropola. Čapljina je dugo imala epitet najuređenijeg grada u BiH, Kravica u Ljubuškom je hercegovačka Niagara, Peć-Mlini i Ravlića pećina nedaleko od rodnog mjesta A. B. Šimića čuđenje su u svijetu prirodnih ljepota. Nekome se njegovo najviše sviđa, a nekome tuđe. No, valja se prisjetiti natpisa na vijećnici Kopenhagena: "Grad je onakav kakvi su stanovnici u njemu!".•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?