Herc iskrice

Misle da će se FBiH od korone spasiti ako Hrvate distanciraju od vlasti!

frano vukoja
29.03.2020.
u 22:30

Zima nas je ošinula repom. Pa je na puno mjesta bilo i snijega, možda i zato da se otkriju tragovi onih koji trebaju ostati doma. Kako se u dom ne bi doselio nevidljivi koronavirus. Koji se u kuću voli ušuljati s domaćinom. Sićušni gad naučio nas je puno toga. S tugom se sjećamo nesretne djevojčice iz Sirije koja je kazala:

- Reći ću vas Bogu!

Kako se čini, i rekla je. Koronavirus podsjetio nas je na riječi indijanskog poglavice Bika Koji Sjedi: “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego posudili od svojih potomaka!” Ali i na crnogorsko objašnjenje toga što je čojstvo (čovječnost) i junaštvo: Junaštvo je kad ja sebe čuvam od tebe, a čojstvo je kad ja tebe čuvam od sebe! Tko je mogao vjerovati da će doći vrijeme kad će valjati primjenjivati pravilo koje je prema Nuši providio Matan iz kultne Raosove i Vrdoljakove televizijske serije “Prosjaci i sinovi”: “Silo nečista, dva koraka isprid mene!” Nitko nije mogao sanjati da će doći vrijeme kada nije dobro biti okružen pozitivnim ljudima! Nekada se u domovima gasio program na televizoru kad bi djeca trebala učiti, a sad valja uključiti televizijski program.

Ništa više neće biti kao prije. Konačno smo shvatili da je veliko, globalno selo siromašno bez bogatih malih sela. Pa se sjetimo i one: “Bolestan čovjek ima samo jednu želju, a zdrav čovjek ima stotinu želja i sve su – bolesne!” Ovakva zbivanja što ih je prouzročio nevidljiv mali gad ne bi mogli smisliti ni najmaštovitiji romanopisci, dramatičari, filmski scenaristi i redatelji, kao što su Alfred Hitchcock ili Quentin Tarantino. Redatelj Quentin Tarantino postao je tema za jedan od mnogobrojnih fora na račun zbivanja vezanih za borbu protiv koronavirusa. Postavlja se pitanje:

- Kako se zove čovjek koji je proveo DVADESET dana u KARANTENI?

- TWENTIN KARANTINO!

Valja se pridržavati uputa, a svi oni koji se ne pridržavaju čine petu kolonu koja radi za koronu. U koroninu petu kolonu spadaju i oni koji šire lažne vijesti, svaki “fake news” poen je za koronavirus. Pa čujemo razne “teorije““ i čudne storije sve brojnijih “znanstvenika” koje se plasiraju preko društvenih mreža. No, ljude dobre volje ohrabrile su poruke, potpuni oprost i blagoslov Gradu i svijetu pape Franje.

Bilo kako bilo ili crno, u europskim državama ljudi se pridržavaju uputa mjerodavnih i službenih informacija. No, što u zemljama gdje ne vrijede europski standardi. Kao što je slučaj u BiH. Vlada Federacije BiH žurno je i bez prethodne najave te znanja institucija i potrebnih konzultacija smijenila Federalni stožer civilne zaštite i imenovala novi. Reagirao je HNS, ističući kako su bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli takvu odluku po cijenu života žitelja BiH. U sarajevskim medijima pojavile su se “povjerljive” informacije o navodnoj opstrukciji Jelke Milićević, zapovjednice sad već smijenjenog Stožera, prilikom nabave testova za otkrivanje koronavirusa, što je ona kategorički demantirala i odbacila. Nije vrag da u Sarajevu misle kako će se FBiH od koronavirsusa spasiti čim Hrvate distanciraju od federalne vlasti!

Zbog svega toga mogu se očekivati zbivanja slična nezgodnoj zgodi između Muje i Fate. Mujo, koji je primoran raditi, rekao je Fati kako je najbolje da ona ne izlazi iz kuće. No, nije joj baš previše vjerovao pa bi je nazvao na mobitel.

- Gdje si, Fato? – upitao bi.

- Pa znaš dobro gdje sam, kod kuće, gdje bih bila – odgovori Fata.

- Hajde uključi mikser da se uvjerim da si doma – reče sumnjičavi Mujo.

Fata uključi mikser, Mujo očuje njegov zvuk i uvjeri se kako je Fata doma. I tako nekoliko dana. Jednog dana dođe doma puno ranije nego inače i ne zateče Fatu kod kuće pa upita sina:

- Dobro, sine, a gdje ti je majka?

- Nemam pojma, otišla je nekud s mikserom – objasni mu sinčić.

Ima još sličnih slučajeva, pravih primjera komedije zabune. Jedna duhovita Hercegovka priča prijateljicama:

- Ja s mužem otišla u kupnju i kad smo se vratili doma i skinuli maske, vidim nije moj “čovik”!•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?