17.12.2020. u 16:32

Nakon Govora na gori evanđelist Matej donosi u osmom i devetom poglavlju deset (Brown govori o devet) Isusovih čudesa: 1. Ozdravljenje gubavca, 2. Ozdravljenje stotnikova sluge, 3. Ozdravljenje u Petrovoj kući, 4. Izgnanjanje duhova i liječenje bolesnika, 5. Stišavanje oluje na moru, 5. Opsjednuti iz Gadare, 6. Ozdravljanje uzetoga, 7. Ozdravljanje bolesne žene, 8. Uskrsenje Jairove kćeri, 9. Ozdravljanje dvojice slijepaca i 10. Ozdravljanje nijema i opsjednuta čovjeka. Ovim čudesima Matej želi reći da je Isus Mesija.

Isus je u gradu Kafarnaumu, koji je smješten na Genezaretskom jezeru (neki kažu Genezaretsko more), no ima i još dva imena: Galilejsko jezero (Mk 1,16) ili Tiberijadsko jezero (Iv 6,1). Kafaranum je postao Isusov grad. Jedanput, kada se oko njega okupilo mnoštvo ljudi, ušao je u lađu. Za njim su pošli i njegovi učenici te su i oni ušli u lađu. Matej želi naglasiti kako su njegovi učenici pošli za njim. On želi to naglasiti radi novih učenika u njegovo vrijeme, ali i budućih učenika tijekom povijesti Crkve. Odmaknuli su se od obale. Dok su bili na jezeru, podiže se velika oluja. Jezero je duboko na sredini nešto više od četrdeset metara. Valovi su pokrili lađu. Učenici su u strahu za život. Bude Isusa. Mole ga: “Gospodine, spasi, izgibosmo!” (Mt 8,25) Isus im odgovori: “Malovjerni, zašto se toliko strašite?” (Mt 8,26) Tumači ove perikope kažu kako vjera raste iz povjerenja. Učenici još nisu imali potpuno povjerenje u Isusa. Oni su poznavali psalme koji govore: “Krotiš hum mora, huku valova i buku naroda.” (Ps 65,8) ili “Ti zapovijedaš bučnome moru, obuzdavaš silu valova njegovih.” (Ps 89, 10) ili “Smiri oluju u tih povjetarac, valovi morski umakoše.” (Ps 107,29) Međutim, nisu još spoznali da Isus ima tu moć koju su psalmisti pripisivali Gospodinu. Ustade Isus i zapovjedi vjetru i moru da se smire. I smiriše se. Nasta tišina. Učenici ga nisu još dobro upoznali kad se pitaju: “Tko je ovaj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?” (Mt 8,27)•

“Smiri oluju u tih povjetarac, valovi morski umakoše” (Ps 107,29)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?