15.03.2023. u 09:58

Za vrijeme kralja Davida bila su dvojica vidjelaca Samuel i Gad te prorok Natan. U Prvoj knjizi ljetopisa piše: "Djela kralja Davida, od prvog do posljednjeg, zapisana su u povijesti vidioca Samuela, u povijesti proroka Natana i u povijesti vidioca Gada" (1 Ljet 29,29). Prorok Natan se spominje i kod Davidove želje da izgradi kuću Božju. Natan mu je prenio Božju poruku kako on neće graditi kuće Božje, nego njegov sin (Usp. 2 Sam 7 i 1 Ljet 17). Natan je pomogao Bat- Šebi da Salomon postane kralj (1, Kr 1). Spominje ga i Sirah (Usp. Sir 47,1).

Gospodin je poslao proroka Natana kralju Davidu da mu podsvijesti grijehe koje je učinio s Bat- Šebom, kao i ubijanje njezina muža Urije Hetita. Natan je prvo ispričao Davidu prispodobu: "U nekom gradu živjela dva čovjeka, jedan bogat, a drugi siromašan. Bogati imaše ovaca i goveda u obilju. A siromah nemaše ništa, osim jedne jedine ovčice koju bijaše kupio. Hranio ju je i ona je rasla kraj njega i s njegovom djecom; jela je od njegova zalogaja, pila iz njegove čaše; spavala je na njegovu krilu: bila mu je kao kći. I dođe putnik k bogatom čovjeku, a njemu bilo žao uzeti od svojih ovaca ili goveda da zgotovi gostu koji mu je došao. On ukrade ovčicu siromaha i zgotovi je za svog pohodnika" (2 Sam 12, 1-4).

Čim je Natan završio prispodobu, kralj David planu te zatraži da se pogubi taj bogataš. Međutim, Natan mu otvara oči i reče kako je on taj bogataš iz prispodobe. On je ubio Uriju Hetita i uzeo mu ženu. David priznaje svoje grijehe. Natan mu kaže kako će umrijeti njegovo dijete koje je rodila Bat-Šeba. Dijete se razboljelo. David je molio, postio i plakao sedam dana dok je dijete bilo živo. Kad je umrlo, ustao je i počeo jesti. Dvorani su ga upitali: "Što to radiš? Dok je dijete bilo živo, postio si i plakao; a sada, kad je dijete umrlo, ustaješ i jedeš?" (2 Sam 12, 21).

Upitali su nekog čovjeka da ukratko kaže tko je za njega prorok. On odgovori bez dugog promišljanja: "Prorok je čovjek koji govori kralju i narodu što trebaju čuti, a ne ono što žele čuti." •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije