19.11.2021. u 13:19

Nakon što su na stadionu Hajduka, slavnog splitskog nogometnog kluba, koji je, kako piše u monografiji “splitskih bilih”, dobio ime po Andrijici Šimiću, hajdučkom harambaši iz Alagovca kod Gruda, vatreni pobijedili Ruse i tako se izravno plasirali na Svjetsko prvenstvo 2022., zaorila se i pjesma “Moja Hercegovina”, jedna od uspješnica Mate Bulića koji je dugogodišnji prijatelj s izbornikom Zlatkom Dalićem. Ali ne lezi, vraže! Nekima je pjesma o kamenu, kršu, maslini, vinu, gangi i Neretvi, hitu koji se pjeva ne samo u Hercegovini, jako zaparala uši. Na Poljudu su Hercegovci zdušno pjevali i Mišinu “Poljubi zemlju” i Markovu “Lijepa li si” i hit Alena Nižetića “Dalmacijo, moja ružo procvala”, a Dalmatinci i Hrvati iz čitave Lijepe Naše i dijaspore s njima Matinu “Moja Hercegovina”. Na poljudskom stadionu bilo je mnoštvo navijača iz Hercegovine, po podacima o prodaji ulaznica, i više od polovine. Na graničnim prijelazima pitali su navijače vatrenih iz Hercegovine:

- Je li itko ostao u Hercegovini?

- Je baba Luca koja čuva dicu - odgovorio je jedan Ero s ovoga svijeta.

Prema nekim demografskim procjenama, u RH živi oko milijun Hrvata podrijetlom iz BiH (možda i milijun i 300 tisuća), ponajviše Hercegovaca. Brojni njihovi potomci smatraju se “fetivim” Hercegovcima. Novi predsjednik Matice hrvatske i najizvođeniji dramatičar Miro Gavran smatra se Hercegovcem iako je rođen u RH (Gornjoj Trnavi kod Nove Gradiške) jer mu je otac iz Posušja, a majka iz Ljubuškoga. A takvih je primjera na stotine tisuća. Hercegovina i Dalmacija, pa tako i čitava RH, vezani su kao pupčanom vrpcom. Brojni građani RH vuku podrijetlo iz Hercegovine, ali i iz Bosne, područja koja su stoljećima demografski hranila Lijepu Našu. Prodor Osmanlija u 15. stoljeću natjerao je katolike Huma i Zahumlja na bijeg u Dalmaciju. Dr. fra Robert Jolić ističe da prezimena Herceg, Hero, Herakovića ili Vlašić nedvojbeno upućuju na hercegovačko podrijetlo. Brojni su zbjegovi katolika tijekom stoljeća osmanske vlasti. Nenad Vekarić, istražujući podrijetlo peljeških rodova, zaključio je da, od njih 77 kod kojih postoji sačuvana predaja o starom podrijetlu, čak 60 posto upućuje na Bosnu i Hercegovinu. Slično je s dubrovačkim i splitskim područjem, dolinom Neretve, Hvarom, Visom… Ako je pokojni Bandić, bivši gradonačelnik Zagreba, bio Hercegovac, Tomašević, koji ga je naslijedio, je iz znane bosanske loze Tomaševića.

Vjerujemo da predsjedniku Milanoviću pjesma o Hercegovini na Poljudu nije zaparala uši jer su mu korijeni u Livnu i Rami, ali ni Zvoni Bobanu koji je podrijetlom iz Bobanove Drage kod Gruda. Iz sveg grla pjesmu o Hercegovini pjevao je kapetan Luka Modrić koji je igrao za mostarski Zrinjski. Onaj tko je bio zadužen za razglas pustio je pjesmu nakon što je Dalić pustio suzu radosnicu. Dok je Mostarac Bogdanović nedavno plakao od tuge nakon poraza hrvatske košarkaške reprezentacije protiv Njemačke. I plače hercegovački gorostas od 100 kila i 100 milijuna godišnje jer je izgubila njegova Hrvatska!

 

Pa se pitamo kako to da nikome ne smeta to što Hercegovci Hrvatskoj donose medalje, a smeta im njihova omiljena pjesma. Pa Borna Sosa, koji je asistirao ruskom reprezentativcu za autogol, odrastao je uz pjesmu “Moja Hercegovina” jer mu je ćaća iz Gruda. Lino Červar inzistirao je na tome da hrvatska rukometna reprezentacija prvi krug Europskog rukometnoga prvenstva 2018., održanog u Hrvatskoj, igra u Splitu zbog velikog broja Hercegovaca među kaubojima. Nikome nije smetalo to što su kauboji nakon osvojenog srebra na Europskom rukometnom prvenstvu pjevali: “Željko Musa, Željko Musa, zabio je zadnji gol!” Taj Musa je Ljubušak, a rodila ga je Širokobriježanka.

Hercegovci su odležali puno godina zatvora zbog pjevanja domoljubnih hrvatskih pjesama, a sad bi ih neki najradije zatvorili zbog pjevanja pjesme o maslinama i vinu. A s njima i ostale Hrvate koji znaju koliko su hercegovački Hrvati doprinijeli stvaranju hrvatske države, ali i BiH. Trebalo je goloruk stati pred 150 tenkova i oklopnjaka JNA u Pologu. Ljevičar Denis Kuljiš napisao je u svojoj knjizi da su, uz Tuđmana, za stvaranje hrvatske države najzaslužniji Šušak i fra Jozo Zovko. Naravno, uz branitelje čiji je simbol Blago Zadro, rođen u Ledincu između Širokog i Gruda. Možda su baš zato onima kojima Hrvatska na bilo koji način smeta, Hercegovci omiljena meta! Mogu govoriti i pisati što hoće, ali nitko im od Hrvata dobre volje neće vjerovati. Kad je jedan komesar nakon Drugog svjetskog rata držao predavanje u jednom hercegovačkom selu i pokušao nazočne uvjeriti da nema Boga, upitao ih je:

- Kako možete vjerovati u ono što ne vidite?

- Evo ja tebe vidim, a ništa ti ne virujem - uzvratio je jedan Ero s ovoga svijeta. •

 

Ključne riječi

Komentara 3

PP
ppp
20:46 19.11.2021.

Hercegovci ili ne,to su hrvati! Albanci nisu šveđani! Usporedba ti je malo bezveze,izgleda da te jede pa moraš nešto naškrabat makar i besmislicu al neka,tako treba ;)

Avatar joshan
joshan
20:13 19.11.2021.

hercegovci smetaju,samo onima,koji ne mogu nikako prežalit jugoslaviju...

HA
Habuhabuhabu
16:55 19.11.2021.

Tamo u nekoj dalekoj Švicarskoj, polovinu državne reprezentacije čine Albanci pa na stadionima ne pjevaju albanske pjesme, a kažu da su najmnogobrojniji od onih što su se nastanili u Švicarskoj. Pa su im eto prave zgrade, i puteve i željeznice i nikom se ne nameću, rade i plaćaju poreze. A ne sjede ni na dvije stolice.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije