Herc-iskrice

Kažu ovako doslovce: Najviše mrzimo šovinizam i - Hercegovce!

Frano Vukoja
27.08.2018.
u 08:15

Gledatelji dokumentarnih filmova na širokobriješkom Mediteran Film Festivalu 2018. mogli su se kroz čaroliju filmskih slika pobliže upoznati s političkom, društvenom i socijalnom zbiljom na prostoru Mediterana. Vjerujemo da će prikazani dokumentarci inspirirati filmadžije da filmskom kamerom zabilježe dramatična politička, društvena i svaka druga zbivanja na brdovitom Balkanu, posebice u Bosni i Hercegovini. Tema je i previše, od tog viška boli glava. Stvarnost u BiH “maštovitija” je od mašte najdarovitijih i najmaštovitijih velemajstora sedme umjetnosti. Nadamo se da scenaristi i redatelji neće doživjeti prijetnje kao što ih doživljavaju novinari istražitelji.

Svašta smo se nagledali i naslušali ovih predizbornih tjedana. Ljubav prema svom narodu i svom političkom programu sve češće se iskazuje govorom mržnje prema drugoj naciji i drugoj političkoj grupaciji. Naslušali smo se političkih “prijedloga” koji su na tragu rušenja temelja države Bosne i Hercegovine. Tako Željko Komšić predlaže ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH, a kandidirao se za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog konstitutivnoga naroda.

U Švicarskoj, Belgiji i drugim višenacionalnim državama ne mogu se načuditi tome kako njima Komšićev koncept uređenja višenacionalnih država nije pao na pamet. Pa koji je etnicitet jači, neka tabači. Ukineš konstitutivnost jedne nacije i sve pršti od demokracije. Pardon - demonkracije!

Kad se traži tko je u Europi po nečemu zadnji, tu je BiH - među prvima. Tako će biti i dalje i ubuduće ako se puno toga u BiH korjenito ne promijeni na ustavnom i sustavnom planu. Hrvate treba izvući iz podruma daytonske dvokatnice i urediti im barem potkrovlje ako zbog političke arhitekture nije dopušteno graditi treći kat. Pseudograđanski koncept je najbučniji i najčudniji pa “građani” kažu ovako jasno i doslovce:

- Najviše mrzimo šovinizam i - Hercegovce!

Bosni i Hercegovini za sada preporučuju kozmetičke promjene, razmišljaju čak i o silikonima, a oni koji bi trebali skrbiti o zdravlju daytonskog čeda ponašaju se kao jedan liječnik koji je za svakog pacijenta imao jednu od dvije dijagnoze. Jedne pacijente pitao bi: “I zbog toga si došao?”. Drugima bi se obratio: “A što si do sada čekao?”. U BiH mnogi još misle da će u EU po onom starom balkanskom načelu “kako ćemo - lako ćemo”, ili zeznuti staru damu Europu kao Mujo i Haso mladi njemački par koji se kroz Bosnu vozio mercedesom s kamp-prikolicom. Mladi vozač zaustavio se pored ceste i ugleda kako mu u susret ide Mujo s nezapaljenom cigaretom pokazujući mu da traži “vatre” kako bi pripalio cigaretu. Mladi Nijemac reče djevojci:

- Vidjet ćeš kako su ovdje ljudi glupi.

Potom upali duga svjetla, a Mujo kleče i počne “pripaljivati” cigaretu. Trajalo je to gotovo pet minuta, cigareta nikako da se upali, a mladi njemački par grohotom se smijao. Kad se Mujo konačno odmaknuo ispred mercedesa, Nijemac dade gas uz grohotan smijeh. Mujo se obrati Hasi koji je cijelo vrijeme bio iza automobila s kamp-prikolicom:

- Kretenu jedan, zar ti je trebalo čitavih pet minuta da otkačiš tu prikolicu?!

Ako netko bude u BiH radio na taj način, mogla bi stara dama Europa otkačiti Bosnu i Hercegovinu. U BiH se nastavlja pila naopako, a ponešto od toga podsjeti na nezgodnu zgodu s hercegovačkom bakom pred sudom. Jednu hercegovačku baku koja je na svojoj njivi uzgajala duhan socijalističke vlasti nikako nisu mogle uvjeriti da ona svoj proizvod ne može prodati nekom pušaču kako bi preživjela. Jedne nezgodne zgode došla je i na sud. Čuvari reda i poretka pokušali su je uvjeriti da će joj odrapiti manju kaznu, ili čak osloboditi je krivnje ako prokaže puno važnijeg okrivljenika koji je i njoj pomogao oko prodaje duhana. Rekoše joj da pokaže tko je taj u sudnici. Baka pogleda u odvjetnika i reče:

- Ovi nije.

Potom pogleda u okrivljenika i kaže:

- Nije ni ovi.

Onda pogleda suca i reče:

- Nije ni ovi.

Potom pogleda u javnog tužitelja i utvrdi:

- Evo ovi, ili mu je brat! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?