17.03.2022. u 12:28

Slagalica se sklapa i brže nego što smo očekivali. Prije nepuna dva tjedna brigadir HV-a Željko Akrap, hrvatski vojni ataše u Moskvi, odlučno je odbio primiti rusku diplomatsku notu. Naime, Rusija je odabrala baš Hrvatsku kao jedinu zemlju iz EU ili NATO-a kojoj će uputiti protest zbog, kako su rekli, “200 plaćenika iz RH koji se bore u redovima ukrajinske vojske”. Jasno je da tamo nema toliko Hrvata, možda jednu nulu manje, ali iz drugih zapadnih zemalja dolaze stotine plaćenika, pa njima nisu uputili notu. Zašto su odabrali baš Hrvatsku, pitali smo se već tada. Potom je iz nedefiniranog smjera od nedefiniranog pošiljatelja na Zagreb upućen krstareći projektil. Zašto baš na Zagreb? A onda je drugorazredni dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Juri Pilipson spomenuo baš Hrvatsku, a prvi put i susjednu Sloveniju, očito zbog odlaska Janeza Janše u Kijev, i zaprijetio nam da moramo biti svjesni protiv koga će se koristiti oružje koje RH i Slovenija tamo šalju. Zašto baš Zagreb, zašto baš Slovenija, kad druge zemlje šalju sto puta više oružja? Da bi se javio i ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov s porukom da BiH ima pravo odlučiti hoće li ući u NATO, ali onda Moskva zadržava pravo na reakciju u skladu sa svojim interesima. To je, naravno, izravna prijetnja da će Rusija intervenirati, a u Ukrajini dobro vidimo što to Rusija naziva “intervencijom”. Zašto baš BiH?

Nema tu nikakve slučajnosti. Prostor jugoistoka Europe još nije do kraja definiran, a ono s dronom pokazalo je i da je to meki trbuh i EU i NATO-a. Sasvim je logično da Rusija želi pokrenuti sukobe na ovom prostoru kako bi odvratila pozornost od pogroma koji provodi po Ukrajini. Bilo je, dakle, ispravno očekivati da će frka početi i ovdje. Tko je sljedeći, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, partnerska im Srbija? Sve to po željama Rusije može postati ono znamenito balkansko bure baruta. Stoga, onaj nenadani ulazak francuskog nosača aviona prije desetak dana u Jadran, naglo udvostručenje vojnika EUFOR-a u BiH, letovi Rafalea prvo iznad BiH, a sada i RH, dolazak dva američka F-16 u Zagreb, sve to nije bilo slučajno. Ovaj je prostor jednostavno na nišanu Rusije. Što se Hrvata tiče, vrijeme je dakle opet za zajedništvo i zbijanje redova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?