22.10.2021. u 15:01

Jesen je, jabuke su sazrele, a posebno jabuke razdora na cijeloj sjevernoj hemisferi. Jabuka razdora nastaje pomanjkanjem razbora, jedu ih crvi sumnje, ali njih je sve više i više, posebno u BiH. Prema grčkoj mitologiji, jabuka razdora izazvala je Trojanski rat, a Troja je, prema meksičkom istraživaču Salinasu Priceu, bila ovdje kod nas – u Gabeli. Iako ima mišljenja da je bila malo zapadnije.

U Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića stoji da je jabuka razdora ono što izaziva svađu, razlog za smutnju. Pojam jabuka razdora sinonim je za postupke i radnje koje izazivaju teške posljedice. Pojam potječe iz grčke mitologije, zapravo iz legende o vjenčanju Peleja i Tetide, roditelja grčkog junaka Ahileja. Boginja razdora Erida nije bila pozvana na svadbu zbog toga što je bila poznata po izazivanju svađa, sukoba, širenju glasina, raspirivanju ljubomore… To ju je žestoko rasrdilo pa je pripremila osvetu. Došla je nepozvana na svečanost i pred noge Here, Atene i Afrodite spustila zlatnu jabuku na kojoj je pisalo “najljepšoj”. Taj čin izazvao je žestoku prepirku, a onda je zatraženo od mudrog i lijepog Parisa, sina trojanskog kralja Prijama, da on odluči koja je od njih tri najljepša. Paris je mislio jabuku podijeliti na tri dijela, ali to nije bilo dopušteno! No, Afrodita uvjeri Parisa da je dostojan najljepše žene na svijetu i opiše mu ljepotu Helene iz Sparte, supruge spartanskog kralja Menelaja, obećavši mu kako će učiniti sve da se Helena zaljubi u njega te da će mu omogućiti otmicu i bijeg s Helenom u Troju ako njoj (Afroditi) dodijeli zlatnu jabuku. Tako i bi. No, razočarane Hera i Atena smisle plan kako razoriti Troju.

Postavlja se pitanje: je li se zbog jabuke razdora Troja u Gabeli našla u gabuli?! Po njemačkom istraživaču Heinrichu Schlimanu, Troja je bila u Maloj Aziji. No, ako se povijest ponavlja, prije će biti da je bila na prostoru Bosne i Hercegovine, gdje su se slamala carstva, kraljevstva, feudalizam, komunizam, a ni kapitalizam ne ide naprijed željenom dinamikom. Bilo kako bilo, svako malo netko među tri konstitutivna naroda u BiH baci jabuku razdora.

I zvecka se oružjem! Zvuci Dodikova harmonikaša na trenutak su nadglasali zlokobno zveckanje oružjem, ali i harmonike i ostale instrumente u Bjelogrlićevu filmu o Tomi Zdravkoviću, zvijezdi narodnjačke glazbe, koji je stekao status balkanskog Jacquesa Brela. U političkom Sarajevu pjevanje uz harmoniku u zgradi Predsjedništva BiH doživjeli su kao Dodikovu najnoviju provokaciju. No, mnogima je to zazvučalo kao nova ozbiljna politička poruka bošnjačkom političkom establišmentu, ali i šire. Nekako u stilu jednog čovjeka s prostora Balkana, koji je nazočio nekom nesvakidašnjem događaju. Kad su ga zamolili da im objasni kako je bilo, on im reče:

- Ja vam to bez gusala ne mogu opisati!

U BiH se nagomilalo puno toga što se ni harmonikom, ni guslama, ali ni najumnijim studijama ne može objasniti. Pobornici “građanske” BiH zanemaruju činjenicu da se na prostoru BiH susreću tri velike civilizacije, tri naroda, nekoliko manjina, četiri vjere, da su prije samo tri desetljeća tu ratovali svi protiv svih, da jedni gledaju prema jugoistoku, drugi prema istoku, a treći prema zapadu, četvrti se vrte na sve strane.

Zanemaruju činjenicu da su današnje granice BiH uglavnom skrojene krajem 17. i početkom 18. stoljeća, potvrđene na Berlinskom kongresu 1878. i zasjedanju AVNOJ-a, da je na zasjedanju ZAVNOBiH-a kazano da Bosna i Hercegovina nije ni hrvatska, ni srpska, ni muslimanska (bošnjačka), već i hrvatska, i srpska, i muslimanska (bošnjačka), da je 1994. u Washingtonu utemeljena hrvatsko-bošnjačka federacija, a mirovnim sporazumom u Daytonu utemeljena jedna država dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda, što je i natkrovljujuće načelo i Ustava Bosne i Hercegovine. Na tim temeljima valja dograđivati bh. trokatnicu, europsku urbanu vilu, komotnu za tri konstitutivna naroda i ostale. No, teško će to ići bez europskih i američkih arhitekata te domaćih izvođača radova. Problem je u tome što se neki u BiH ponašaju kao Mujo u vlastitim svatovima kada je pitao ženu pored sebe:

- Jeste li vi, gospođo, od mladinih ili mladoženjinih?

- Ja sam ti punica, budalo – uzvrati ona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije