10.06.2022. u 16:09

Bh. teatar apsurda pretvara se u cirkus koji se gotovo zapalio od zapaljive retorike unitarističkih lučonoša odjevenih u prozirno građansko ruho. Koji podsjećaju na viku klauna u cirkusu u kojem je planuo požar: - Dragi posjetitelji, nema mjesta panici, sjedite na svojim mjestima, naš cirkus ima gutača plamena!

U Moskvi su više nego bijesni jer rat u Ukrajini još uvijek bjesni. Putin je bio uvjeren da će za nekoliko tjedana pregaziti Ukrajinu, zaboravivši onu znanu da nije bitno protiv koliko velike sile se netko bori, već koliko su velike svetinje koje brani. No, ruska agresija na Ukrajinu širi se cyber-ratom na susjede, ali i dalje. Posebno na zemlje Balkana. Unatoč tomu što Lavrov ne može preko zemalja NATO-a doletjeti u Beograd. Hrvatski premijer Plenković ponovno govori Vučiću da je krajnje vrijeme da se odluči na kojem će stolcu stolovati, sjedenjem na dvije stolice može se lako pasti na pod. Ponašanje Srbije sustavom političkih spojenih posuda BiH stavlja u posebno delikatan položaj. Jugoistok Europe sjecište je triju velikih civilizacija, ali i područje na koje stoljećima bacaju oko, i ne samo oko, sve velike sile svijeta. Velika Britanija izašla je iz EU-a, ali se javi ponekom inicijativom za Balkan, Kremlj i dalje želi na toplo more, Ujak Sam preko Velike bare na Balkanu ima svoje daytonsko čedo (a i ono washingtonsko), stara dama Europa nastoji se pomladiti i svojatati europski kontinent, a i kineska svila plete svoje niti. No, ni Turska više nije bolesnik s Bospora. Stoga svima treba puno više razuma u geopolitičkoj partiji šaha na balkanskoj ploči, ali i povijesnog sjećanja: povod za Prvi svjetski rat bio je - Sarajevski atentat!

No, unatoč više nego ozbiljnom političkom trenutku, neke više nego neozbiljne političke strukture pokušavaju ostvariti nemoguću BiH u kojoj postoje tri čvrsto formirane nacije koje su prije samo tri desetljeća ratovale među sobom - svi protiv svih. U Daytonu je nakon sporazuma Tuđman - Izetbegović, Washingtonskog sporazuma između Hrvata i Bošnjaka i operacije "Oluja" došlo do Daytonskog sporazuma po kojem je svaka od triju strana morala nešto žrtvovati, a hrvatska strana najviše. A onda su Hrvate "počastili" visoki predstavnici amandmanima i Robert Barry sa svojim izbornim pravilima koja je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH. Sad bošnjački unitaristi "građanskom" pričom, uz pomoć svojih tutora i lobista kojih i u Hrvatskoj ima na pretek, a tek u "demokratskim" strukturama Europe i svijeta, nastoje uvjeriti planet kako su oni spas za BiH. A zapravo su - propast. S tamne strane Mjeseca vidi se tko je autor prijedloga deklaracije o BiH, koja dolazi na dnevni red njemačkog Bundestaga, pa je Čović morao reagirati. Poslao je pismo Bundestagu u kojem piše da je ovaj prijedlog zloupotrijebljen kao potpora radikalnim bošnjačkim krugovima koji zagovaraju neustavna rješenja, što bi dovelo do ostvarenja dominacije Bošnjaka nad bh. Hrvatima.

Mnoge je začudilo to da čuvar daytonske formule 1 - 2 - 3 (jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda) dobije sankcije, a o tome što netko buduće izbore u BiH nazove džihadom, barem i metaforično, nitko "ni mukajet!". Zaprepašćujuće zazvuče riječi nekih "građanskih" medija. Svakog neistomišljenika olako prozovu fašistom, a svaki dan prolaze sarajevskim ulicama koje nose imena nacističkih sljedbenika. Napadi na katoličke svećenike i objekte postaju gotovo pa "folklor"! Kad su bh. Hrvati meta, moguća je i trica iz (daytonskog) reketa! Bh. teatar apsurda pretvara se u cirkus koji se gotovo zapalio od zapaljive retorike unitarističkih lučonoša odjevenih u prozirno građansko ruho. Koji podsjećaju na viku klauna u cirkusu u kojem je planuo požar:

-       Dragi posjetitelji, nema mjesta panici, sjedite na svojim mjestima, naš cirkus ima gutača plamena!

Bošnjačke unitarističke strukture u građanskom ruhu glume političko cvijeće BiH, a sve one kojima to cvijeće ne miriše strpali bi u kazamate, rezervate i katakombe. Visoki predstavnik dekretom je osigurao novac za izbore, ali čemu mogu poslužiti izborni rezultati ako ne postoje zakoni po kojima bi se trebali provesti? No, najavio je nastavak pregovora o Izbornom zakonu. Neće se valjda o "legalnosti" provedbe izbornih rezultata brinuti nelegalno izabrani SIP?! Neće valjda opet pet biti trećina od sedam. No, još ima vremena da prevladaju razum, osnove logike i algebre.

Neki će se i četvrti put kandidirati za hrvatske pozicije iako su tri puta do sada pokazali i dokazali da nisu zastupali hrvatske nacionalne interese, već interese Bošnjaka koji su ih i izabrali. Postoji engleski crni humor, a prikladan je za našaliti se na račun onih koji se u BiH prave Englezi. A ne haju puno ni za stavove Engleske, SAD-a i EU-a kad su reforme i izmjene Izbornog zakona u pitanju. Tako su jednog građanina BiH pitali:

- Kako je ime vašoj kćeri?

- Mi je zovemo Bumerang, tri puta smo je udavali, a ona se svaki put vrati - objasni im.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?