Herce-iskrice

Kad će konačno “građanski”, unitaristički vranac doći na europski, demokratski klanac?!

Frano Vukoja
10.06.2019.
u 07:45

Svijet je već odavno postao velika pozornica. No, malo-pomalo sve više sliči na jedan golemi nogometni stadion. Mnogo toga vezanog za nogomet na svoj način govori o svijetu u kojemu živimo. O čemu živopisno svjedoči i slučaj utrčavanja na teren atraktivne plavojke Kinsey Wolanski u vrijeme odigravanja finalne utakmice lige prvaka između Liverpoola i Tottenhama. Ljubitelji nogometa diljem planeta vidjeli su dva gola i jednu - golu! Za samo 10-ak sati broj njezinih pratitelja na Instagramu porastao je sa 750.000 na dva i pol milijuna, a svom frajeru Vitalyju Zdorovetskiyu zaradila je oko četiri milijuna dolara. Atraktivna Kinsey zapalila je društvene mreže i medije, više se pamti njezina gola performansa nego nogometne finese nogometnih asova i golova na tom finalu. Ljubitelji najljepše igre na svijetu s pravom strahuju od toga da će na nogometnom travnjaku više prevladavati bravure dugonogih starleta nego majstorije kratkonogih nogometnih starova kao što su Maradona i Messi. Možda će gole na utakmicama zarađivati više od golgetera.

Digitalne platforme i društvene mreže čine svoje, klikovi i lajkovi tresu planet, a raznorazni nitkovi postaju Big Brotheri ili Big Mame te sve više vladaju svijetom i vijekom. Da vrag ne odnese šalu, mora se tomu suprotstaviti ostatak ostataka demokratskih struktura i institucija pa su se tako u SAD-u republikanci i demokrati udružili u borbi protiv američkih tehnoloških divova kao što su Facebook, Google i Amazon. Inače, sport puno toga govori u stanju jednog društva. One koji u Sarajevu imaju nešto kontra hercegovačkih Hrvata trebalo je dovesti u sportsku dvoranu na Pecari u Širokom Brijegu na petu odlučujuću utakmicu za košarkaškog prvaka BiH između KK Široki Brijeg i sarajevskog Sparsa pa da vide kako se sportski pozdravlja protivnik, kako odzvanja pljesak uvažavanja onog drugoga. U dvorani na Pecari održana je lekcija o pripadnosti europskom duhovnom krugu i zapadnoj civilizaciji. Za one dobre volje još nije kasno, mogu pogledati televizijsku snimku. No, zlovoljni će krajnje nesportski i despotski okrenuti glavu, dignuti nos i podignuti ruku protiv jednakopravnosti konstitutivnih naroda, individualnih i kolektivnih prava drugih, temelja demokracije i europske uljudbe. Baštinicima bizantijske logike, rodonačelnicima novog bosanstva i sarajevskog unitarizma, odjevenog u građansko ruho i dalje guraju staru priču na novim društvenim mrežama i platformama. No, valjda će ipak doći “građanski”, unitaristički vranac na europski, demokratski klanac. Jek kad dođe stani-pani, neće više biti trte-mrte, odi mi, dođi mi, cile-mile. Mogu se neke političke strukture okretati istočno ili jugoistočno, ali svi putevi vode na Zapad. Neki od njih podsjećaju na reakciju Mujine bake koja je s njim gledala televizijski prijenos nogometne utakmice. Baki je bilo dosadno pa je zadrijemala i zaspala. Kad je utakmica završila, Mujo promijeni kanal na kojem je bila snimka teniskog meča, baka se probudi i upita Muju:

- Što je ovo, bolan Mujo, ostala samo dvojica?!

Na društvenim mrežama tu i tamo pojavi se i Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH. Sad Wolfgang “ganga” o pogubnosti mogućih i nemogućih promjena granica na brdovitom Balkanu, posebno između Srbije i Kosova, a šuti kao zaliven o tome kako je on osobno napravio “Kosovo” bh. Hrvatima svojim promjenama Daytonskog sporazuma i Ustava BiH na štetu hrvatskog naroda. Kasnije je jako nesportski kazao da BiH živi u luđačkoj košulji, a o krojaču nije ni zucnuo. Sve se više u medijima, digitalnim platformama i društvenim mrežama plasiraju spinovi i probni baloni o temi potrebe novog miješanja karata na Balkanu, posebno u BiH. Stanje i ravnanje vezano za daytonski brak podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje i Sulje. Mujo se obrati Sulji:

- Ja bih ženio tvoju kćer Fatu.

- Ja nemam ništa protiv, a jesi li pitao njezinu majku? – priupita Suljo.

- Jesam, jesam, ali meni se više sviđa Fata – uzvrati Mujo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?