26.10.2020. u 11:58

Počelo je zimsko računanje vremena, a vruća politička jesen u punom je jeku. Zahuktalo je pred bh. lokalne izbore pa pucaju koalicije na državnoj i entitetskoj razini zbog borbe za pozicije u gradovima i općinama.

Čehov reče i ostade (vječno) živ: “Svijet ipak napreduje: umjesto ratnog nasilja imamo nasilje bez rata!” Premda i onog oružanog rata ima tu i tamo, a hibridnih ratova je sve više na sve strane. A možda ni biološki nije isključen. Pa se valja prisjetiti riječi Ante Starčevića: “Dok postoji pravo jačega, nitko nije siguran ni za košulju svoju!” Što je potvrđeno bezbroj puta kroz povijest i što bi trebali znati i tvorci najnovijeg svjetskog poretka. Sve se ovo odražava na brdoviti Balkan, a posebno na BiH u kojoj bošnjački unitarizam izaziva srpski separatizam. BiH može spasiti samo hrvatski koncept – jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana. Što bi ozbiljnije trebali shvatiti i oni koji skrbe o daytonskoj tvorevini. S tamne strane Mjeseca vidi se da su bh. Hrvati armatura, amalgam, vezivno tkivo i zaglavni kamen BiH, a nikakav uteg i balast, a još manje teror manjine nad većinom, kako nepodnošljivo lako ponavlja Bakir Izetbegović i kaže kako bi pristao na to da Hrvati mogu birati legitimne predstavnike u Dom naroda FBiH u slučaju da se tom domu grubo reduciraju ovlasti po uzoru na Vijeće naroda RS-a. Pa je Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ-a i dopredsjednik HDZ-a BiH, za HMS kazao: “Ako postoji uteg i balast u životu BiH, to je upravo taj koncept prava na dominaciju jednog naroda”, naglasivši kako bi Bakir htio stvoriti privid ravnopravnosti, a postoje jasni ustavni standardi po kojima svaki od triju naroda ima mehanizme zaštite. No, političko Sarajevo nastoji ih marginalizirati. Čudno je to da se Bakir poziva na svoj “omiljeni” RS! Posebno čudi to da se SDA ne poziva na riječi Alije Izetbegovića koji je jasno kazao da su tri naroda u BiH zadanost kao što je zadanost reljef BiH. No, političko Sarajevo i dalje ustrajava na tome da bh. Hrvati mogu birati između dva zla: da im Bošnjaci izaberu svojih odlučujućih šest Hrvata u Domu naroda ili da Hrvati biraju sve svoje članove u taj dom, ali da mu se potpuno smanje ovlasti. A kad bi uspjeli Hrvate pretvoriti u etničku manjinu, smanjili bi BiH na – polovinu! Telali političkog Sarajeva o navodnom kolektivnom UZP-u Hrvata sve bučnije zveče. Oni koji se hvale svojim poznavanjem prava nemaju pojma (ili duše) da kolektivni UZP ne postoji ili da Sud u Haagu sudi samo pojedincima, među kojima i nekim Bošnjacima, kao ni to da Herceg Bosna nije proglašena zločinačkom – u Washingtonu i Daytonu zapravo je tretirana kao prijelazni aranžman i unesena u Federaciju BiH. Sve je lijepo objasnio odvjetnik Luka Mišetić u Večernjaku. No, političko Sarajevo i dalje tjera nacionalni mak na građanski konac, što može dovesti čitavu BiH do njezina konca.

Sve podsjeća na nezgodnu zgodu o temi hrenovaka. Jedna od dviju studentica koje su bile cimerice često je u tavi pekla hrenovke i svaki put bi odrezala oba kraja. Jednom je cimerica upita zašto to radi, a ona reče:

- Tako to radi moja majka pa onda i ja.

Potom je i sama to htjela saznati pa nazove majku koja joj reče da je to radila i njezina majka. Baka joj reče da je to radila i njezina majka, studentičina prabaka. Znatiželjna studentica odluči pitati prabaku koja je živjela u domu za starije osobe. S darovima dođe joj u posjet te je upita:

- Zašto ste ti, moja baka i moja mama uvijek rezale oba kraja hrenovaka kad biste ih pekle u tavi?

- Jao meni, majko mila, pa zar još niste kupili veću tavu?!

Neki na bh. političkoj sceni pokušavaju odigrati ulogu Miloševića, a neki glumiti Josipa Broza. Što nas podsjeti na razgovor (ne)ugodni nakon što se Mujo probudio iz sna.

- Tko ti je ta Jovanka u snu? – upita ga Fata.

- Joj, oprosti, Fato, sanjao sam da sam Tito – objasni joj Mujo.

One koji budu popravljali Dayton i Izborni zakon valja podsjetiti na Goetheove riječi: “Bolje je da se nepravde događaju nego da se na nepravedan način popravljaju!”•

Zoran Milanović pokušava se nametnuti kao moralni autoritet, kao netko tko drugima dijeli lekcije, a on je bez grijeha, propusta... Tako je ovih dana Vladi spočitnuo što nije produljila moratorij na ovrhe i još svašta drugo vezano za ovrhe. No taj isti Milanović zaboravlja što je on učinio kad je bio premijer, odnosno što nije učinio. Štoviše, kakav je nakaradni sustav potpisao, i gdje je bio začetak takvog nakaradnog sustava?

Milanović je osobno jedan od njegovih začetnika! Zar je tolika kratka pamet u Hrvatskoj da se tako brzo zaboravlja koji je bio prvi potez Milanovića kao premijera i njegova ministra pravosuđa Orsata Miljenića, današnjeg njegova šefa kabineta na Pantovčaku? Milanović i Miljenić su jednom odlukom prebrisali javne ovršitelje.

Naime, oni koji se sjećaju, valjda još ima takvih u ovoj zemlji, znaju da je Hrvatska s EU dogovorila uvođenje instituta javnih ovršitelja koji su trebali dužnicima i ovršenim građanima biti institut koji im bi izravno bio na raspolaganju kad je riječ o otplati dugova, kao i onima koji traže naplatu potraživanja. I onda je na vlast došao Milanović, i on je u suglasju s Miljenićem zaključio da Hrvatskoj nisu potrebni javni ovršitelji! To što su javni ovršitelji već bili izabrani, što su uložili u svoje urede, što im je ugrozio egzistenciju, što je poslije država plaćala odštetu, to Milanovića i Miljenića nije diralo! I tako nisu plaćali iz svoga džepa! Ali je zato netko drugi to masno naplaćivao građanima, što nije bilo javnih ovršitelja. Kome su oni smetali? Odvjetničkom lobiju koji se ni u snu nije želio odreći debelog kolača iz ovrha. Tko je u tom lobiju bio? Pogodite sami! Samo pogledajte imena kojima je Milanović bio okružen.

Isto kao i činjenica da je glavne obrise ovršnog postupka izradila ekipa Ive Sanadera. Tko je bio glavni? Bivši odvjetnik Dražen Bošnjaković, recimo, i Ivan Šuker, i Ivan Šimonović. Oni su radili u interesu građana? Nemojmo se nasmijavati! Bošnjaković je poslije, kao novi-stari ministar pravosuđa imao volje išta posebno mijenjati? Taman posla! Ili sad kao šef saborskog Odbora za pravosuđe? Nemojmo se nadati! Ni HDZ ni SDP nisu promijenili sustav ovrha koji ubija građane godinama! Bitno je da se svi dobro naplate sa strane, od države i Fine do odvjetnika i javnih bilježnika, a građane se tretira kao građane drugoga reda!

Ma jasno, dugovi se trebaju plaćati! Plenković to dobro veli. I to nitko ne spori! Ali Plenković dalje ne vidi od svoga nosa. On uopće ne razumije problem, niti ga očito želi razumjeti. Građanima treba omogućiti da taj dug mogu vratiti a da im se do kraja ne uništi egzistencija. Zar je normalno da ovakav sustav ovrha kod nas nema ni jedna druga normalna zemlja u svijetu? Zašto se ne bismo ugledali u Sloveniju, koju svi hvale kako ima odličan sustav ovrha? I da šlag na tortu, koja normalna zemlja ima instituciju kao što je Fina?

Kakav je to sustav ovrha kad te Fina preko noći takoreći sredi i blokira i uzme novac, ili te blokira i drži blokiranog i kamate rastu i rastu, a ti ne možeš ni glavnicu početi otplaćivati jer ti kamate rastu više nego što ih otplaćuješ? Kakav je to sustav ovrha koji je u biti legalizirana pljačka? Kako ne bi bila pljačka kad se vidi tko sve parazitira i zarađuje, i da je sve po zakonu? Ali ne samo to! Kakav je to sustav koji te odmah blokira i uzima novac, a kad se riješiš dugova, taj isti sustav ne odradi posao kako treba? Kakav je to sustav kad građanin nakon otplaćenog duga sam mora ići od šaltera do šaltera i kucati i moliti da mu vrate njegov normalni život? Ne bi li sustav trebao biti jednak i na početku i na kraju ovrhe?

Na kraju, koliko je ono HDZ s Plenkovićem opet na vlasti? Prošao je jedan mandat, tu je već drugi, i što su učinili? Ništa! Plenković nonšalantno kaže, sad neka ide kako ide, pa ćemo vidjeti ubuduće što bi i ako bi trebalo nešto mijenjati? Naravno, kako će HDZ ubiti oko sebe sve pijavice na sustavu koji je on uspostavio i koji drži na životu? Ma nije to ni HDZ, to je velika interesna mreža, s velikim novcem u obrtaju. Njima ne padaju na pamet nikakve promjene, samo kozmetika s vremena na vrijeme, da se narodu samo malo baci pijesak u oči!

Na kraju, zašto Hrvatska ne bi po nečemu bila jedinstvena u svijetu? Samo je čudno što nas nisu drugi prekopirali, da tu pamet nismo drugima uspjeli prodati! Jer da je to tako dobar sustav, sigurno bi ga i drugi usvojili. Ovako ostaje samo naš, i tako bolesno nakazan prema svojim građanima!•

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
13:11 26.10.2020.

Koliko dug tekst, a zasnovan na laznoj pretpostavci, onoj da bosnjacki unitarizam prouzrokuje srpski separatizam. Srpski separatizam u BiH kao i u Hrvatskoj postojao je prije laznih teza o bosnjackom unitarizmu. To je nepobitna cinjenica i povijesni fakat. Kad se stav zasniva na laznim prepostavkama i predrasudama, rezultat moze biti samo nikakav.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?