Kad bi flamanska većina Valoncima dužnosnike birala, ni Belgija ne bi bila nogometna velesila!

14.06.2021. u 09:33

Počelo je lanjsko Europsko prvenstvo u nogometu. Na Euru 2020. nema nogometne reprezentacije BiH. Iako većina navijača zmajeva vjeruje da su njihovi nogometni ljubimci najbolji u Europi. Uvijek je BiH netko drugi kriv ako nešto nije u redu. Navijače tješi jedna činjenica – na Euru nema ni Brazila! Brojni bošnjački unitaristi odjeveni u građansko ruho vjeruju da bi BiH bila favorit i Europskog i Svjetskog prvenstva kad bi bila jedinstvena “građanska” država. Kunu se u to da bi bili “u svemu naj, u svemu naj, naj, naj, u svemu naj”, kako su pjevušili legendarni Indeksi, kad bi se Bošnjacima ustavno zajamčilo biranje političkih predstavnika Hrvata. Vjeruju da bi sve išlo kao po loju kada bi Željko Komišić bio doživotni hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka. Sreći ne bi bilo kraja kad bi zakonski, bez potrebe ikakvog izbornog inženjeringa, Bošnjacima bilo zajamčeno biranje trećine “svojih” Hrvata ili svojih “Hrvata” u Dom naroda Federacije BiH, što bi im jamčilo izbor predsjednika Federacije BiH i Vlade FBiH po svojoj volji. Na taj način izbacili bi Hrvate i na državnoj razini. Tako bi BiH postala konfederacija sastavljena (odnosno rastavljena) od Republike Srpske i Federacije bošnjačke. No, vjerujemo da međunarodna zajednica to nipošto ne smije dopustiti.

Nogomet je lakmus-papir (ne non-paper) društvenih prilika i neprilika u nekoj državi. Belgija je prvi favorit Eura 2020. iako u toj državi brojnijim Flamancima ne pada na pamet Valoncima birati političke predstavnike. Ni jednima ni drugima ne smeta to da su u Belgiji i Nijemci konstitutivni iako ih ima ukupno koliko Hrvata u Mostaru. Kada bi flamanska većina Valoncima političke predstavnike birala, ni Belgija ne bi bila nogometna velesila, prva na FIFA-inoj ljestvici.

S Marsa se vidi da su stvarni zagovornici europskog puta BiH bh. Hrvati. Političkim strukturama u RS-u nije do ulaska BiH u NATO, ali nemaju ništa protiv EU-a, a bošnjačkoj političkoj eliti nikamo se baš ne žuri. Kakva Europa, njima je Federacije bez vlasti Hrvata – Amerika. Sve ovo podsjeti nas na nezgodnu zgodu s jednim hercegovačkim švercerom duhanom kojega je milicajac privodio u zatvor. Ero s duhanom bio je osuđen na pola godine zatvora, ali se dugo krio od milicije koja ga je konačno trebala uhititi. Nakon dugotrajne potrage milicija ga konačno uhiti. Milicajac koji ga je pješice od rodnog sela privodio reče mu:

- Nisi se trebao toliko kriti. U zatvoru bit’ će ti k’o bubregu u loju. Kad ustaneš, čeka te doručak, onda ideš na neke aktivnosti pa te čeka dobar ručak, a potom druženje sa zatvorenicima, igranje šaha i slično. Od kuće će ti donositi cigarete, pakete i svašta. A kod kuće ćeš morat’ rintat’ k’o konj, kopati, orati, kositi, kresati lišnjake, jaditi oko duhana. Sto puta će ti bit’ ljepše u zatvoru. Kad se uoči Božića vratiš kući, čekat će te osušen krmak, odliveno vino, kupus ukiseljen. Kud ćeš bolje. Opet ti ponavljam, bit će ti bolje u mostarskoj “Ćelovini” nego kod kuće ovih pola godine.

Hercegovac sluša i misli svoje. Kad su prevalili dobar dio puta, milicajac reče:

- E, sad bismo se trebali malo odmoriti, počinit’ k’o ljudi.

- Kakvo te je počivanje snašlo, ‘ajmo mi lipo požurit’. Budemo li počivali, neću ujtit’ mista u zatvoru ako je u njemu tako lipo – uzvrati Hercegovac.

No, šalu na stranu, valja početi provoditi drugi dio mostarskog sporazuma između Čovića i Izetbegovića, koji je potpisan uz posredovanje i nazočnost predstavnika SAD-a i EU-a. No, bošnjačkim dužnosnicima nešto se ne da raditi na tome. Nije samo zbog vrućine, što nas podsjeti na slučaj jednog Ere s ovoga svijeta i ukradene “freze” (motokultivatora). Tom Eri, koji je bio sklon nepriličnom ponašanju, dosadilo kopanje te dođe u napast i u nekom polju ukrade “frezu”. No, dođe vrijeme za ispovijed. Svećenik ga upita što je griješio, a on mu nabroji počinjene grijehe i reče:

- Neki me je vrag “natentao” da ukradem “frezu”.

- Jesi li se barem pokajao zbog krađe te “freze”? – upita ga svećenik.

- Ma jok, kakvo kajanje, freza nova novcata – uzvrati Ero s ovoga svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?