16.11.2022. u 14:12

Josip je smatrao potrebnim obavijestiti faraona o dolasku njegove obitelji iz Kanaana u Egipat. Pripremio je oca Jakova i braću što će i kako govoriti kad ih primi faraon. Josipovi su se bavili tradicionalno stočarstvom, a Egipćani nisu bili ljubitelji onih koji se bave tom vrstom posla.

Faraon je primio petoricu Josipove braće. Oni su odgovarali na faraonova pitanja kako ih je podučio Josip. Zamolili su faraona da im dopusti nastaniti se u gošenskom kraju koji je imao dobre pašnjake. Taj se kraj smatralo najljepšim dijelom Egipta. Susreli su se i Jakov i faraon. Jakov je blagoslovio faraona. Kratko su razgovarali. Kad ga je faraon upitao koliko godina ima, Josip odgovori: "Godina moga lutalačkog življenja ima stotina i trideset. Malo ih je i nesretne su bile godine moga života" (Post 47,9).

Izraelci su se spasili u gošenskom kraju. Bili su otvoreni prema životu pa im se brzo povećao i broj djece. A njihova marljivost očitovala se u povećanju blaga. Jakov je osjetio kako mu se približava dan smrti. Pozvao je sina Josipa i tražio od njega da se zakune kako ga neće pokopati u Egiptu, nego u kraju njegovih otaca. Blagoslovio je Josipove sinove Efrajima i Manašea te ih na neki način postavio u rang ostalih svojih sinova. Jakov je pred smrt okupio svoje sinove i izrekao svoju oporuku. Na neki način rekao im je što će ih snaći u životu. Pojedinačno ih je blagoslovio. Zatražio je od svih da ga pokopaju u grob na polju Makpeli, blizu Mamre, u kojem su pokopani Sara, Abraham, Izak, Rebeka i Lea. Josip je zagrlio umrlog oca i isplakao se (Post 50,1). Velika povorka išla je na Josipov pokop u Kanaan.

Josipovu braću uhvatio je strah nakon što su pokopala oca. Pomislili su kako bi im se sada Josip mogao osvetiti. Poručili su Josipu kako mu je Jakov prije smrti uputio poruku: "Oprosti braći svojoj zlo i grijeh što su onako okrutno prema tebi postupili. Oprosti, dakle, uvredu slugama Boga svoga oca!" Na te riječi Josip brizne u plač (Post 50,17).

Kada su braća došla Josipu, oni ih je ohrabrio. Oprostio im je. Obećao im je kako će se brinuti za njih i njihovu djecu. I on je zatražio od svoje djece da njegove kosti ponesu iz Egipta kad se budu vraćali u kraj koji je Bog obećao Abrahamu, Izaku i Jakovu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?