Herc iskrice

Jedni za makedonski scenarij, drugi bi kao Katalonija, treći za BiH kao Belgija

Frano Vukoja
25.09.2017.
u 07:00

Čim su temperature splasnule, planine su se snijegom zabijelile. Tako je to sa sve klimavijom klimom. No, s političkom klimom znatno je drukčije. Po balkanskim brdima i dolinama vruća politička jesen doseže temperaturne maksimume. Posebno vrije u bosanskom loncu. A što se svijeta tiče, na istoku stare priče, na zapadu ništa novo. Ping-pong između Pjongjanga i Washingtona sve je žešći, izmjenjuju se svakojaki spinovi i druge ping-pong bravure. Kim Jong Un prijeti i UN-u. Puno je sličnih slučajeva na ovom ludom svijetu. Pametni su u čudu, ne znaju što sve može stati u nečiju glavu ludu. Povijest ih je bila prepuna, pokazuje se kako je ponavljanje doista majka znanja. Ponešto se nauči na tuđim greškama, ali na vlastitima se doktorira. Na brdovitom Balkanu vlastita skupa škola ne prolazi kako bi trebala pa mu i dalje trebaju instrukcije sa strane.

Po balkanskim gudurama borili su se Huni, Avari, Grci, Rimljani, Iliri, Turci, Mleci, Francuzi, Austrijanci, Bugari, Rusi, Nijemci, Talijani… Iz istočnog susjedstva stigla je dosjetka kako su svi napustili Balkan, a onda su se južni Slaveni potukli između sebe. Ništa ne rekoše o tome tko je sve to započeo. Pokušaju to “pojasniti” vicem u kojem je Mujo zatekao Fatu sa Suljom.

- Što je to, Fato? – upita Mujo.

- On je prvi počeo – pojasni mu Fata.

Robert Salinas Price tvrdio je kako se i Trojanski rat vodio u Gabeli. Možda su Grci i Trojanci u Gabeli prvi započeli, a sve ostalo je povijest – (m)učiteljica života. Kao da je ovo područje Trojanskom konju prirodno stanište. Prošloga tjedna unatoč kiši digla se prašina oko “makedonskog scenarija” za BiH. No, neki su još uvijek skloniji scenariju Aleksandra Makedonskog. Hoće potpuno ovladati državom triju konstitutivnih naroda i to presijecanjem bosanskohercegovačkog Gordijskog čvora mačem po jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Umjesto takvog scenarija, Božo Ljubić zagovara belgijski model. No, što s onima koji za Republiku Srpsku predlažu katalonski model? Puno je još takvih pitanja i potpitanja u BiH i oko nje. Pa su se zabrinuli i britanski lordovi. Jer se previše njih u BiH prave – Englezi.

No, govori se i o mogućem novom raspakiranju Travanjskog paketa, ali i oživljavanju Prudskog procesa. No, iz političkog Sarajeva čuje se pjesma stara: Uzalud vam Prud, svirači! Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, sudjelovao je na skupu na visokoj razini o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedao Donald Trump, te je na marginama tog značajnog skupa održao niz bilateralnih susreta s više lidera, na kojima je kazano kako put BiH prema euroatlantskim integracijama nema alternativu te kako valja ubrzati reformske procese u BiH.

Čović je u svom govoru na Općoj skupštini UN-a istaknuo to kako BiH mora napraviti nužan iskorak te do kraja godine usvojiti izmjene izbornog zakona zakonodavstva u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, očekujući razumijevanje i potporu međunarodne zajednice. No, nekima se u BiH nije svidjelo to što je Čović kazao, ne mogu puno toga bitnoga ni slušati, radije vole – prisluškivati! I Andrej Plenković je na Općoj skupštini UN-a skrenuo pozornost na važnost ispravne primjene ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. Europska načela preduvjet su približavanja Europi. Puno toga s BiH i Europom podsjeti na nezgodnu zgodu između Muje koji živi u Francuskoj i Francuza Luoisa dvometraša. Zaigraju njih dvojica basketa, a kad bi god bi Mujo bacio loptu prema košu, dvometraš bi napravio “bananu” i viknuo:

- BANANA, Mujo!

No, kad su se borili za jednu nisku loptu, Mujo Louisa udari laktom u sljepoočnicu, a dvometraš viknu:

- Što je ovo, Mujo?

- ŠLJIVA. Lujo – pojasni mu Mujo.

Ponavljanje povijesti u BiH i šire nastavlja se. Ako BiH konačno ne nauči europsku lekciju, moglo bi joj se dogoditi kao ponavljaču Perici kojega je učiteljica upitala:

- Perice, ti već treći put slušaš isto gradivo, hajde da vidimo što najviše znaš!

- Znate, ja ipak ne bih pred djecom

– uzvrati Perica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?