12.12.2016. u 07:00

Sve u svoje vrijeme. Nekada se govorilo o hibridnom kukuruzu i o hladnom ratu, a sad se govori o hibridnom ratovanju. Svijet je sve više veliko selo, pa i politička nadmudrivanja na najvišoj razini sve više nalikuju na seosko prelo. Prosvjedne note između najvećih sila sliče svađama s nekadašnjih seoskih sila, a gafovi svjetskih bosova raznih fela kao da dolaze sa seoskih prela. Pucaju diplomatski plotuni, odjekuju politikantska prepucavanja i propucavanja. Kad iz NATO-a kažu da iz BiH postoje sigurnosne prijetnje, dušobrižnici ovakve BiH poput noja gurnu glavu u pijesak, da ne čuju i ne vide, a kad netko iz susjedstva samo zucne o tome, digne se velika halabuka, pljušte uvrede, nimalo nježne besjede. Na sve strane lete spinovi, nadlijeću medijski dronovi. Mnogi u BiH podižu nosove pa ne vide ni prst pred nosom. Jedni guraju glavu u pijesak, drugi bacaju pijesak u oči, a svima curi pijesak pješčanog sata i prijeti živi pijesak. Kad smo kod pijeska, sjetismo se nezgodne zgode s Mujom, Hasom i Suljom u afričkoj pustinji, gdje su naišli na lava. Počeše bježati, a Haso baci šaku pijeska lavu u oči. Lav se zabavio oko pijeska u očima, ali ubrzo ih je sustigao. Sad Suljo postupi isto i baci lavu šaku pijeska u oči pa lav uspori trku dok nije ponovno progledao, a onda još brže potrči za njima. No, Mujo, Suljo i Haso nalete na neko drvo pa se Haso i Suljo brže-bolje popunu na nj, a Mujo legne u njegov hlad.

- Ej, što radiš dolje, penji se brže gore, lav samo što nije stigao - viču Haso i Suljo.

- Što mene to briga, ta nisam mu ja bacao pijesak u oči - objasni im Mujo.

BiH vapi za pomirbom i unutra i prema susjedima. Ali i Božjom pravdom te ljudskim i nacionalnim pravima. Ustavni sud BiH dokazao je kako bh. Hrvati nisu jednakopravan narod u svojoj državi. Pravna teorija i pravda rekli su svoje, ali što će reći nepravedna praksa. Ustavni sud presudio je i u drugim slučajevima, ali se presude nisu poštovale. Pravnici staroga Rima rekli su kako je puno jača šaka vlasti nego pregršt prava, a u novoj BiH pokazalo se to da je i miligram vlasti teži čak i od vagona prava. A BiH čeka vagon za posljednji vlak u Europu, ili će joj se dogoditi nešto slično nesretnicima iz filma “Posljednji vlak iz Katange”.

Presuda Ustavnog suda po žalbi Bože Ljubića bit će sastavni dio rezolucije Europskog parlamenta o BiH. Ali što s onima koji su za europske rezolucije i deklaracije samo deklarativno, a za svaku presudu koja im nije u prilog imaju osudu. No, nadamo se da će se ipak ostvariti stvarna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH i postati voznom kartom za posljednji vagon europskog vlaka. Ili će se BiH i dalje voziti “ćirom”. I za US (SAD), EU, RU (Rusiju), TU (Tursku), da dalje ne nabrajamo, sasvim je jasno da alkemijski eksperiment s državom triju etniciteta i dvaju entiteta nije uspio, da valja što prije puno toga mijenjati. Jedni su u BiH previše promišljeni, drugi još više umišljeni pa su treći s pravom - zamišljeni! No, nadamo se da se neće dogoditi nešto kao s eksperimentom u jednoj školi na brdovito Balkanu. Otac je pitao sina što su imali u školi, a klinac odgovori:

- Imali smo neki eksperiment iz kemije.

- A što ćete sutra imati u školi? - priupita otac.

- Kojoj školi? - čudi se školarac.

Nepopravljivi dežurni bh. optimisti i dalje guraju po svome i svojim optimizmom šire pesimizam. Tako se hvale velikim postocima rasta, a šute o malim osnovama na kojima se ti postoci obračunavaju. Ono bitno se prešućuje, a o nebitnom pretjeruje. Pa sve sliči na razgovor ugodni s jednim duhovitim Erom s ovoga svijeta kad su ga pitali čime se bavi.

- Imam vlastiti biznis - odgovara im.

- A koliko imaš ukupno angažiranih? - znatiželjni su.

- Imam desetak tisuća angažiranih - odgovara.

- Pa čime se bavite ako imate desetak tisuća angažiranih? - čude se.

- Pčelarstvom - objasni im Ero s ovoga svijeta, koji razmišlja i o tome hoće li posaditi desetak tisuća sadnica smilja ili duhana.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?