Jedino je rješenje legitimno zastupanje, sve drugo je opasno lutanje i – lupanje!

22.06.2020. u 20:06

Počelo je i kalendarsko ljeto, ali “lito vilovito” može se gledati samo na filmu. Kao da koronavirus naručuje vrijeme po svojoj želji. A situacija na moru podsjeća nas na crnu turbobasnu s dvama lavovima koja su pobjegla iz zoološkog vrta. Carevi životinja našli su se na plavome morskome žalu, a jedan lav u čudu reče:

- Špica sezone, a nigdje žive duše!

Koronavirus, lav među virusima, ne želi na ljetni odmor. A na ruku mu ide ovdašnja “dobra” stara nonšalancija. Čim stožeri malo popuste mjere, građani nemaju mjere. Zar su razuman razmak, maska i pranje ruku veliki problem, majka mu stara?! Korona zna napasti i mlade. Nadamo se da se ljudi neće ponašati kao oni koji su na prosvjedu protiv mise za pobijene na Križnom putu u sarajevskoj katedrali poveli kozaračko kolo. Onda je jedan duhoviti Sarajlija ironično konstatirao:

- Kad se korona u kozaračko kolo uhvati, ne zna stati!

Virus “građanske” BiH doživio je ovih dana priličan udarac. Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici najveće hrvatske i bošnjačke stranke, uz nazočnost stranih diplomata, potpisali su dva sporazuma koja bi trebala omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru te osigurati izmjene Izbornog zakona o izboru izaslanika u domove naroda i članova Predsjedništva BiH. Sporazumom se utvrđuje kako će se zajamčiti legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, uz provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” i Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić - Finci”. Čović je zahvalio predstavnicima američke i europske administracije na potpori pri postizanju sporazuma, naglasivši kako će dvije stranke do kraja godine definitivno imati dogovor koji se tiče izmjena Izbornog zakona, kojima bi se zajamčilo legitimno predstavljanje u tijelima vlasti. Valja naglasiti kako je Europska komisija izbore u Mostaru i izmjene Izbornog zakona navela među 14 uvjeta potrebnih za dobivanje kandidacijskog statusa BiH u EU. Dva sporazuma rezultat su dobre volje i zdravog razuma. Jedino rješenje je legitimno zastupanje, sve drugo je opasno lutanje. I lupanje!

No, uoči potpisivanja ovih dvaju važnih sporazuma, sarajevski telali unitarističke BiH, odjevene u “građansko” ruho, uz buku svojih doboša galamili su o potrebi ukidanja domova naroda, najvažnije institucionalne brane hrvatske konstitutivnosti. Bez federalnog Doma naroda Federacija BiH postala bi ekskluzivno bošnjački entitet. Takva halabuka iz “građanskog” Sarajeva na tragu je rušenja slova Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. U HNS-u BiH ističu kako bi tek stvaranjem federalne izborne jedinice, koja bi bila politički, pravni i institucionalni jamac konstitutivnosti hrvatskog naroda, bile stvorene pretpostavke za eventualno ukidanje Doma naroda. Od buke doboša svojih telala “građansko” Sarajevo ne čuje Europu i svijet, a kad su doboši malo utihnuli, čuli su za dva sporazuma između HDZ-a BiH i SDA i odmah sve proglasili “izdajom Bosne” i “prodajom” Mostara. Ne štede ni State Department, ni Europsku komisiju, ni OESS i druge institucije međunarodne zajednice, a sebe predstavljaju jedinim proeuropskim snagama u BiH.

Federacija, ali i čitava država BiH, ne može funkcionirati bez povjerenja između HDZ-a BiH i SDA. To povjerenje jamac je hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva i partnerstva. No, neke se političke strukture u FBiH ponašaju po logici dokone dame koju su pitali:

- Bi li mogla voljeti čovjeka koji te vara?

- Ne bih, ali bih mogla varati čovjeka koji me voli – objasnila je.

Nadamo se da BiH na tom putu u Europu neće svako malo praviti banalne “unfale”. Slično Muji kad se malo pod gasom zaletio u neku banderu i zaradio male ogrebotine koje je valjalo sanirati. Liječnik upisuje njegovo ime i prezime te godinu rođenja, a onda ga upita:

- Oženjen?

- Jok, prometna – objasni mu Mujo.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?