24.03.2014. u 09:33

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakos

Eto, stiglo je i kalendarsko proljeće, a kakav kalendar ima „bosansko proljeće“, teško je i pretpostaviti. Nakon prosvjeda i plenuma uslijedit će izbori pa svatko svoje zbori. Birači se mogu opredijeliti, a Milorad Dodik milo i rado dodaje kako se i narodi imaju pravo opredijeliti. Dodik se poziva na povelju Ujedinjenih naroda (članak 1 i stav 2 te članak 55) i na niz drugih međunarodnih dokumenata koji govore o tome kako svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja. No, pri tom valja znati i to da su još stari Rimljani znali da više vrijedi gram vlasti nego pregršt prava.

Mnoštvo povelja i deklaracija jamči jednakopravnost naroda i građana, a čak se i s tamne strane Mjeseca vidi tamna strana pravde na ovom svijetu. Jednakopravni Hrvati jednakom dinamikom obespravljuju se, Daytonski sporazum jednima je majka, drugima maćeha. Mato Tadić u svojoj knjizi dokumentira da je u više od 90 posto izmjena Daytonskog ustava došlo do umanjenja prava bh. Hrvata. Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, čije odluke, po mnogima, nisu bile na tragu približavanja BiH Europi, kazao je kako BiH treba vratiti s ruba propasti te stvoriti decentraliziranu, ali funkcionalnu državu. I Christian Schwarz-Schilling, bivši šef OHR-a u BiH, kaže da Zapad mora pomoći BiH da se poprave greške iz Daytona. Međunarodna zajednica svakako snosi veliku odgovornost za neodgovorno stanje u BiH.

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakost. Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske komisije za vanjsku politiku, informirala je ministre vanjskih poslova zemalja EU-a o stanju u BiH, naglasivši da bi prijedlog Hrvatske mogao biti temelj za novi pristup Europske unije BiH. Očekuje se poseban kandidacijski status za BiH jer više nego posebno zaostaje na putu prema EU.

No, što s onima koji za svaku riječ o jednakopravnosti od strane trećeg konstitutivnog naroda kažu da je na tragu trećeg entiteta. A hrvatske stranke koje imaju 90-postotnu potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH zahtijevaju samo jednakopravnost s druga dva naroda. A ima i onih kojima ne smeta treći entitet koliko treći konstitutivni narod pa predlažu ukidanje županija - kantona. Kako bi se ukinuo treći narod. A on bi po logici stvari trebao biti konstitutivna konstanta, bez koje nema BiH.

Mnogi u odnosima spram bh. Hrvata jedno misle, drugo govore, treće rade, nedostaje iskrenosti. Netko reče da ga je u životu najviše koštala iskrenost, ali dodaje:

- Ali i dalje ne pitam koliko košta!

Nedostatak iskrenosti mogao bi jako koštati BiH! Zbog toga se BiH vrti u začaranom krugu, polomi se od pogrešnih koraka. Zbog toga kutija od cipela u BiH traje dulje od cipela! Nastavlja se igra žmurke na bh. način: Ti se sakrij, a ja te neću tražiti!

U vrijeme obilježavanja 100. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, sjetismo se pjesnikova pjesničkog imenjaka Krkleca. Kad se Gustav Krklec upoznavao s nekim ministrom Kraljevine Jugoslavije, predstavio se:

- G. Krklec!

- A imate li puno ime? – upita Gustava ministar.

- Bio sam Gustav, a onda je kralj ukinuo Ustav pa je ostalo samo G – pojasni mu pjesnik Gustav Krklec.

Daytonski ustav samo što nije ukinut, treba raditi na novom po europskim mjerilima. Hrvatska za BiH traži poseban kandidacijski status na putu za EU, ali da se ne dogodi kao s Mujom koji je autocestom za Europu krenuo suprotnim voznim trakom. Konačno ga zaustavi policija:

- Pa kud si krenuo, čovječe? – upita ga policajac.

- Sad nije bitno, ionako sam zakasnio, vidim da se svi vraćaju – pojasni Mujo.

Najesen su novi izbori, a biskupi očekuju da će hrvatske stranke nastupiti jedinstveno. Valja izabrati istinske zastupnike bh. Hrvate u novoj vlasti i imati jedinstven stav oko ustavnih reformi. Aneks 4 postao je Niks 0! Od Washingtona i Bruxellesa očekuje se da pomognu u tome da se za tri naroda i sve građane pronađe modus vivendi. Samo da se ne dogodi kao s Mujom kad je izgubio naočale pa kazao:

Izgubio sam naočale, ali ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađem!

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?