I dalje po Churchillu: "Balkan proizvodi više povijesti nego što može konzumirati!"

01.03.2024. u 14:14

Klimatsko proljeće počinje 1. ožujka, a za početak kalendarskog proljeća trebat će pričekati još tri tjedna. Dobar dio zime imao je proljetne temperature, ali zna i kalendarska zima ošinuti repom. No, što se tiče političke klime, bilo je uobičajeno vruće. Ne samo u BiH i oko nje već i mnogo dalje. Posebno na Bliskom istoku, koji se od nas nalazi jugoistočno, kao i istočno - na prostoru Ukrajine. Nije baš ugodno ozračje između Srbije i Kosova, a prečesto prokuha i u bosanskom loncu. BiH bi tijekom ožujka trebala uraditi još nekoliko domaćih zadaća i dobiti prolazne ocjene za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU. No, kao da se nekima baš i ne žuri. Pa, umjesto u smjeru zapada, krenu na istok ili jugoistok. Ne daju bosanski lonac iz balkanske krčme i to ti je. I ne brine ih činjenica da usporavanje koraka u smjeru EU-a ujedno znači i ekonomsko zaostajanje, a ono posredno socijalno i svako drugo. I da umjesto svjetla na kraju tunela za Europsku uniju BiH dobije fenjer najsiromašnije zemlje u čitavoj Europi. I ne pitaju se gdje će im duša.

Ne da im se s brdovitog Balkana. Kakva Europa, kakvi bakrači! Njima je ovakva ili nikakva BiH – Amerika. Ne da im se ni iz 20. stoljeća, a već je gotovo prošla prva četvrtina trećeg tisućljeća. A na prostoru Balkana u 20. stoljeću samo u prvoj polovini vodila su se četiri rata – dva balkanska te Prvi i Drugi svjetski rat. A pritom valja naglasiti da je prvi metak Prvog svjetskog rata ispaljen u Sarajevu, a da je Drugi svjetski rat nastavak Prvog. No, na prostoru bivše države 90-ih godina tog prošlog stoljeća vođeni su ratovi od Vardara do Triglava, među njima i Domovinski, a bilo je i "sporadičnih sukoba". Morao se umiješati i NATO. A što se specijalnih, hibridnih, cyber, medijskih i svakakvih drugih ratova tiče, Balkan je "najpovoljnije" bojno polje. Balkansko bure baruta barata novim punjenjima raznih vrsta i podvrsta, a fitilji su sve kraći. I što je najgore, to "modernizirano" balkansko bure baruta i dalje je načelom spojenih posuda vezano uz uzavreli bosanski lonac, pod čiju se vatru dolijevaju razna ulja sa svih strana te izvana i iznutra.

Britanski državnik i nobelovac Winston Churchill kazao je da Balkan proizvodi više povijesti nego što može konzumirati! Tako je i sada, a moguće i ubuduće ako se neki akteri konačno ne dozovu pameti. Valja podsjetiti i na riječi koje je rekao glasoviti francuski pisac Montesquieu prije 200 godina: "Sretni su narodi koji imaju dosadnu povijest!" Na Balkanu se stoljećima ubija dosada ubijanjem ljudi, čitavih naroda! Nadamo se da će se konačno prosvijetliti pamet svim političkim liderima na jugoistoku Europe, da će svim narodima biti omogućena suverena prava i svim pojedincima ona ljudska. Na Balkanu se susreću tri velike civilizacije i jedna manja, ali vrlo utjecajna, pa je potrebno mnogo više razbora svih kako bi bilo manje razdora i potpuno ga nestalo.

Odnos dvaju entiteta u državi triju naroda najjasnije se ogleda naspram Dana neovisnosti BiH, koji pada 1. ožujka. U Republici Srpskoj do tog dana drže koliko i do lanjskog snijega, a 9. siječnja slave Dan RS-a. Daytonska BiH američko je čedo koje je Ujak Sam preko Velike bare na skrbništvo dao staroj dami Europi. Pitanje je koliko je stara dama Europa moćna bez pomoći Ujaka Sama. Ima mnogo toga što njih dvoje trebaju na Balkanu urediti, ne samo zbog zemalja jugoistočne Europe nego i zbog vlastite sigurnosti. Posebno kad su u pitanju odnosi u BiH i situacija između Srbije i Kosova.

Republika Hrvatska najveći je zagovornik i podupiratelj europskog puta Bosne i Hercegovine te stvarne jednakopravnosti bh. Hrvata kao tvorbenog i konstitutivnog naroda BiH. Valjda je i Bruxellesu i Washingtonu jasno to da valja uraditi potrebne izmjene Izbornog zakona koje će jamčiti izbor legalnih i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u daytonskoj BiH. Ma, kakva ona bila, druge trenutačno nemamo. Da bi američko čedo bilo zrelo za EU, valja ga konačno urediti na način kako su uređene višenacionalne države u Europi. Sve drugo pretvara je u zemlju Nedođiju! S Marsa se vidi da je BiH sa zapada, sjevera i juga zagrljena Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, pa je kristalno jasno gdje pripada. Inače – propada! Nakon mostarskog sastanka političkih predstavnika vlasti na državnoj razini, slijede novi koji bi trebali rezultirati dogovorom prihvatljivim za sve te ispunjavanjem uvjeta za pristupne pregovore.

Neki se u BiH i dalje previše igraju vraga, što nas podsjeti na Mujinu nezgodu u ribičiji. Haso je sreo Muju sa "šljivom" pod okom, a po jedna ruka i noga bile su mu u gipsu.

- Što je bilo, jarane? – upita ga Haso.

- Pusti, ne pitaj, sve zbog ribolova – odgovori Mujo.

- Ta nisu te napali morski psi?

- Ma, jok, kakvi morski psi. Pecao sam tu u našoj rijeci. Dugo sam pecao na gliste, ali mi dosadilo pa mi je Suljo pokazao foru s baterijama. Najprije vežeš žice za jedan i drugi kraj baterije i gurneš u zemlju, a onda gliste same izlaze. Nije mi dao vrag mira pa uzmem akumulator od svog auta, vežem žice i gurnem u zemlju, kad izlaze krtice. Potom ugledam dalekovod od struje i opet mi vrag ne da mira te bacim dvije kuke do žica i zabodem u zemlju!

- I što onda bi? – znatiželjan je Haso.

- Ne pitaj! Iziđoše rudari rudnika mrkog ugljena te me prebiše k'o vola u kupusu – objasni mu Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?