“Građansko” Sarajevo smišlja nove konstrukcije kako bi prikrilo svoje opstrukcije!

26.04.2021. u 09:42

Glavna tema sarajevskih “građanskih” sijela i dalje je fantomski non-paper bez memoranduma, potpisa i pečata. Taj papir, u kojem stoji kako Balkan valja podijeliti po nacionalnim linijama, pripisan je slovenskom premijeru Janezu Janši, koji je to demantirao. No, pokazalo se kako je demanti često samo flaster preko rane koja boli. Ovaj papir bez zaglavlja, potpisa i pečata podsjeća nas na nezgodnu zgodu s djelatnikom gradskog komunalnog poduzeća i tajnicom jedne institucije. Jak vjetar jedan je otpali list s drveta iz obližnjeg parka odnio čak kroz otvoreni prozor prostorije jedne institucije. Djelatnik se dao u potragu za tim listom i ušao u prostorije te institucije. Kazao je tajnici da je u potrazi za listom koji je odlepršao kroz prozor te institucije, a ona mu reče:

- A, list? Žalim slučaj, šef ga je već potpisao!

Još od Daytonskog sporazuma svjedoci smo brojnih potpisanih i nepotpisanih listova, raznih probnih balona, spinova, dimnih signala, okruglih i stolova na ćoše, cesija i sećija, fake newsa, spornih i nespornih snimki, promemorija, ali i ozbiljnih rezolucija najozbiljnijih institucija te presuda međunarodnih i domaćih sudova. Tu su i amandmani na Ustav BiH, od kojih je više od stotinu izravno na štetu bh. Hrvata. No, BiH nikako da krene naprijed. Kako bi u narodu rekli: “Neće grah u kašiku”. Prije bi u “kašikaru”!

Pa se prijeti i ratom. Onda čovjeku dobre volje na um padne loša činjenica da su događanja u Sarajevu bila vezana uz Prvi svjetski rat, a Drugi uz onaj prethodni. Nevjerojatno je to da netko kome je poznat užas opsade i bombardiranja Sarajeva spominje rat. Logika upućuje na zaključak kako onaj koji drastično ruši mirovni sporazum praktički vraća stvari u stanje prije mira. Vjerujemo kako međunarodna zajednica tako nešto ne može dopustiti. Američki državni tajnik Blinken u svom je pismu članovima Predsjedništva naglasio to da je BiH država triju naroda i dvaju entiteta. Kako se u unitarističkim strukturama u političkom Sarajevu ne usuđuju ni zucnuti o tom dijelu pisma prvog čovjeka američke administracije, udara se po Sloveniji. Po logici: ako su Slovenci (uz pomoć Hrvata) srušili Jugoslaviju, opasni su i za “Jugoslaviju u malom”! Fantomskim papirom žele prekriti sadržaj Blinkenova pisma. Pokoji medijski projektil iz “građanskog” Sarajeva dopre čak i do Bruxellesa! A upravo Slovenija za dva mjeseca preuzima kormilo EU-a! Što pokazuje koliko se “građanskim” strukturama u Sarajevu žuri u Europu.

Po njihovoj logici, najvažnije je bh. Hrvate eliminirati iz vlasti i tako Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački entitet. Što je flagrantno nepoštivanje presude Ustavnog suda BiH, drastično rušenje jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, natkrovljujućeg načela Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Kakva Europa, kakvi bakrači, njima je federacija bez Hrvata - Amerika! “Građansko” Sarajevo smišlja nove konstrukcije kako bi prikrilo svoje opstrukcije! Dokle tako? No, kao da se malo ipak pomiče naprijed. Veleposlanik SAD-a u BiH Nelson i šef izaslanstva EU-a u BiH Sattler ponovno su se sastali s Čovićem i Izetbegovićem kako bi promovirali dijalog o ostvarivim izbornim reformama, vladavini prava i ekonomskim reformama te napredak na putu u EU. Iz Veleposlanstva SAD-a priopćili su posredstvom Twittera kako SAD podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH te se naglašava: “Zapaljiva retorika i koraci da se potkopavaju ova načela su neprihvatljivi i antidaytonski”. Osim toga, ove akcije, navodi se, služe kao izgovor liderima da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su inkluzivne izborne i ograničene ustavne reforme za slobodnije i poštenije izbore. Nadamo se kako su oni koji pokušavaju Hrvate izbaciti iz vlasti razumjeli poruke predstavnika SAD-a i EU-a. BiH je državna zajednica dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda. No, neke računice u BiH podsjećaju nas na razgovor (ne)ugodni između klinca i njegova djeda koji ga je podučavao matematiku. Postavio bi mu desetak zadataka, a za svaki pogrešan rezultat unuk bi morao “odraditi” desetak sklekova. Djed mu je objasnio zbog čega:

- Ako ispadneš glup, da si barem jak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?