06.02.2017. u 07:00

Nakon siječnja, najduljeg mjeseca u godini, stigao je najkraći mjesec - veljača prevrtača. Tako zovu drugi mjesec u godini zbog toga što se vrijeme u tom mjesecu prevrće kako samo ono zna. No, ove veljače slično je i kad je politička klima u pitanju. Ne samo u BiH, već i u okruženju pa i čitavoj sjevernoj hemisferi.

Puno toga u BiH ima trulog, kao nekada u državi Danskoj, a trebalo bi se popraviti u državi Belgiji, točnije u Bruxellesu.

Mnogima u BiH ne odgovara da se Federacija konačno federalizira, puno je onih koji od Federacije nastoje stvoriti republiku, a od Republike (Srpske) – federaciju! A s Mjeseca se vidi da BiH može funkcionirati samo kao država triju jednakopravnih naroda. To se konačno vidi i iz Bruxellesa, a nadamo se da će se što prije vidjeti i iz Washingtona, Moskve, Ankare… No, neki u BiH koji se kunu u demokraciju zapravo preklinju demokraciju, zakleti pobornici vladavine prava neprirodno se protive prirodnom pravu. Što se tu može: nesposobni imaju tu sposobnost onesposobiti sposobne. Ima li itko sposoban onesposobiti nesposobne?! Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je rezoluciju o napretku BiH, a u njoj piše da se u BiH kao do sada ne može više. Valja krenuti u federalizaciju, to jest slijediti europska načela federalizma kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Samo federalizacija vodi BiH u EU, rezolucija će rezolutno demaskirati one koji se kunu u europske vrijednosti, a nisu im ni na kraj pameti. Pa se dovodi u pitanje vladajuća većina, a preglasavanje Hrvata uopće nije u pitanju.

Puno toga ovisit će i o novim geostrateškim silnicama između starih i novih sila. Hoće li zavladati novi hladni rat zbog težnji Rusije za izlaskom na toplo more? I to preko balkona, to jest – Balkana! Hoće li odstupiti Rusija od svojih busija ili će nešto drugo s Trumpom trampiti? A Kina želi obnoviti Put svile, nadamo se da neće putem sile. Turska se trucka, ali od svoje strategije ne odustaje. Postavlja se i pitanje tko je onda gdje i čiji trojanski konj? A ne zna se ni gdje je bila Troja. Jedni kažu da je bila i Maloj Aziji, drugi da je i još manjoj Gabeli (u svakom slučaju bila je u gabuli). A na svjetskoj političkoj pozornici sve glumac do glumca. Ponašanje nekih od njih podsjeća na riječi jedne glumačke zvijezde:

- Ja uopće nisam bio dobar glumac, ja sam samo dobro odglumio dobroga glumca!

Kojem će se tko u BiH privoljeti carstvu? Nadamo se da će prići onomu kojemu po logici pripada. No, valja imati na umu da na “ovim prostorima” postoji i bizantijska logika kojoj premise baš puno i ne znače. Zapravo joj smetaju. Neki kumovi daytonskog braka iz interesa i dalje vjeruju da je to sretan brak, što podsjeća na Mujinu konstataciju o svome braku: - Ja sam sretno oženjen, rekla mi moja žena!

I za daytonski brak vrijedi Murphyjev zakon o “običnom” braku: Kad se bračni partneri napokon počnu razumjeti, prestanu slušati jedno drugog! Mnogo toga u BiH počne kao jeftina priča, a onda se jako skupo plati. Kao po grafitu: Mislio sam da je to jeftina priča, a onda je stigao – račun za telefon!

Oni koji odlučuju o sudbini BiH trebali bi nešto naučiti iz razgovora, doista ugodnog, između djeda Indijanca i njegova unuka. Sjedili su ispred vigvama, a djed je poučavao unuka:

- U svakom čovjeku odvija se bitka između dva vuka koji u čovjeku žive. Jedan vuk je zao, a karakteriziraju ga bijes, strah, oholost, zavist, pohlepa, lažni ponos, nadmenost i osjećaj krivnje. Drugi vuk je dobar, a karakteriziraju ga mir, ljubav, dobrota, nada, istina, vjera, radost, vedrina duha, suosjećanje i velikodušnost.

- A koji vuk pobjeđuje? – upita unuk.

- Pobjeđuje onaj kojega više hraniš! – objasni mu djed Indijanac. I za političke relacije vrijedi objava duhovite djevojke na Facebook profilu: “Ako si u vezi i stalno plačeš, trebaš se zapitati jesi li u vezi s momkom ili – glavicom luka!”•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije