14.09.2022. u 11:42

Abrahamov sin Izak oženio se Rebekom. Rebeka bijaše lijepa, ali nerotkinja. Izak se molio Gospodinu za nju da je obdari djecom. Zatrudnjela je i rodila blizance - Ezava i Jakova. Ezav je postao lovac, a Jakov bijaše krotak i boravio je više kod šatora. Otac je volio Ezava, a majka Jakova. Jakov je kupio pravo prvorodstva od Ezava za tanjur čorbe od sočivice. Kad je Izak ostario i osjećao da je pred smrt, zatražio je od sina Ezava da mu pripremi ukusan objed od divljači te rekao da će ga nakon blagovanja blagosloviti. Rebeka je slušala razgovor između Izaka i Ezava. Željela je da Izak blagoslovi Jakova, a ne Ezava. Brzo je pripremila ukusan obrok i dala ga sinu Jakovu da odnese ocu i s njim blaguje te primi blagoslov. Kad je Jakov došao pred oca po blagoslov, predstavio se da je on njegov prvorođenac Ezav. Izak želi provjeriti je li zbilja on Ezav. Po glasu mu se činilo da je Jakov. Dotaknuo je Jakovljeve ruke, koje u bile omotane janjećom kožom, te mu se učinilo da su Ezavljeve. Nakon objeda Izak blagoslovi Jakova: “Gle, miris sina mog nalik je mirisu polja koje Gospodin blagoslovi. Neka ti Bog daje rosu s neba i rodnost zemlje: izobilje žita i mladoga vina. Narodi ti služili, plemena ti se klanjala! Braćom svojom gospodari, neka sinci majke tvoje pred tobom padaju! Proklet bio tko tebe proklinje; blagoslovljen tko te blagoslivlje” (Post. 27,28-29).

Ezav je, nakon što je ulovio divljač, pripremio objed i odnio ocu. Očekivao je očev blagoslov. Kad se predstavio ocu da je došao s pripremljenim jelom i po blagoslov, Izak se silno prepao. Izak reče Ezavu kako je već objedovao i blagoslovio onoga tko je bio prije njega. Ezav, čuvši Izakove riječi, “kriknu glasom i gorko zaplaka” pa reče: “I mene blagoslovi, oče” (Post. 27,34). Izak odgovori kako je već blagoslovio njegova brata koji je došao na prijevaru. Ezav osta tužan jer ga je brat Jakov prevario dva puta. Prevario ga je za prvorodstvo i blagoslov. “Ezav jecaše na sav glas” moleći oca da i njega blagoslovi (Post. 27,38). Ezav je zamrzio svoga brata Jakova i najavio kako će ga ubiti (Post. 27,41).•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?