12.10.2022. u 09:42

Jakov se uspio osloboditi Labana nakon što mu je služio dvadeset godina. Laban ga nije htio pustiti da ide u miru sa svojom obitelji i blagom. Gospodin je opomenuo Labana u snu da ne poduzima ništa protiv Jakova. Pristao je s njim sklopiti ugovor o razlazu. Sklopili su ugovor uz blagovanje i blagoslov. Nakon odlaska od Labana Jakov se počeo pripremati za susret s bratom Ezavom. Prošlo je dvadeset godina od kada se Ezav zavjetovao kako će ubiti Jakova. Međutim, Jakov nije zaboravio bratove namjene. Poslao je glasnike bratu u zemlju Seir, u Edomsku pustaru. Rekao im je koju će mu poruku prenijeti. Glasnici su se vratili i izvijestili kako mu brat ide u susret. Pratile su ga četiri stotine momaka. Jakova se prepao. Strah ga je obuzeo. Podijelio je sve što je imao u dva tabora. Pomolio se Bogu. Središte molitve bila je zahvala za blagoslov i molba da ga zaštiti od Ezavovih šaka (Post 32,10-13). Izradio je strategiju kako će ga udobrostiviti i umanjiti njegovu mržnju. Pripremio je obilne darove za Ezava: dvjesto koza i dvadeset jaraca, dvjesto ovaca i dvadeset ovnova, trideset deva s mladima, četrdeset krava i deset junica, dvadeset magarica i deset magaraca. Stada je poredao jedno za drugim i u razmaku ih poslao u susret Ezavu i njegovoj pratnji. Rekao je vodičima stada, kad susretnu Ezava, da mu kažu kako su stada Jakovljeva i on ih šalje svome gospodaru Ezavu.

Jakov je prije susreta s Ezavom ostao jednu noć sam. Cijelu noć neki se čovjek hrvao s njim u blizini rijeke Jaboka. Jakov je u tom hrvanju iščašio kuk. Nije htio pustiti onoga s kim se hrvao bez blagoslova. Taj hrvač mu promijeni ime: “Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael jer si se hrabro borio s Bogom i s ljudima i nadvladao si” (Post 32,31). Onaj s kojim se hrvao nije mu rekao ime, ali blagoslovio ga je. To mjesto Jakov nazva Penuel.

U tom danu nakon hrvanja uslijedio je susret s bratom. Jakov se naklonio Ezavu do zemlje sedam puta. Kad je Ezav to vidio, potrča mu u susret. Zatim ga Ezav “zagrli padnuvši mu oko vrata, poljubi ga i zaplaka” (Pos 33,4). Jakov predstavi Ezavu svoju obitelj. Ezav ne htjede primiti darove. Ali Jakov mu reče: “Nemoj tako! Ako sam našao naklonost u tvojim očima, primi dar iz moje ruke; jer meni je, što si me ljubazno primio, kao da gledam lice Božje” (Post 33, 10). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije