17.12.2021. u 13:29

Opet je netko kršćanima svijeta pokušao ukrasti Božić. U nezgrapnom dijelu internog dokumenta sa smjernicama za bolje komuniciranje zaposlenika Europske komisije, koji je povučen nakon što je procurilo u javnost to da na jednom mjestu te smjernice sugeriraju da se izbjegava spominjanje božićnih blagdana te da je bolje koristiti izraz "praznici", pukle su medijske petarde kao popratna pojava tumačenja teze da EU nastoji zabraniti Božić zbog političke korektnosti. Reagirao je i papa Franjo, ali i mnogi kojima mali Isus baš puno i ne znači. Jer Božić nije samo blagdan kršćana već i praznik ateista i agnostika u zapadnom svijetu. Mnogim kršćanima silno je zasmetao dio smjernice za poštivanje jednakosti u internoj i službenoj komunikaciji Europske komisije, u kojoj stoji da se izbjegavaju imena Marija i Ivan, a da ih treba "prekrstiti" u Malika i Julio.

Europska komisija povukla je taj dokument, shvativši valjda da doslovna primjena političke korektnosti zna biti više nego nekorektna. Vjerovali smo da svi u Europskoj komisiji dobro znaju da su temelji Europe i zapadne civilizacije uopće grčka demokracija i filozofija te rimsko pravo i Kristov nauk. Pa godine se u čitavom svijetu broje od godine rođenja Isusa Krista. Bez Božića i Nova godina gubi smisao. Nekada su naši stariji Novu godinu zvali - mali Božić! Europa bi bez Božića bila poput jadnoga, ucviljenog siročića! Čak i za Europljane ateiste i agnostike. Da nema vjere u Boga i njegova Sina, po logici stvari ne bi bilo ni ateista. Božić je civilizacijski i kulturološki simbol Europe, a Europa je srce i duša svijeta.

Neće valjda netko zbog nekorektnog poimanja političke korektnosti zabraniti božićne pjesme, remek-djela filma o temi Božića, Mozartov Requiem, brojna književna djela nadahnuta malim Isusom, remek-djela Leonarda da Vincija i mnoštva drugih umjetnika. Leonardo, daj viči! Vrisnuti trebaju i svi ljudi dobre volje. Jer kako će neki kršćanin muslimanu čestitati Bajram ako kršćaninu ne čestita Božić.

Kršćani koji su živjeli u vrijeme komunizma dobro znaju da se božićno drvce zvalo novogodišnja jelka, da su svi zaposleni kršćani morali na Božić, najveseliji kršćanski blagdan, doći na posao. Djed Božićnjak (na engleskom Santa Cluas ili Father Christmans), "prekršten" je u Djeda Mraza prema ruskoj bajci. Inače, Djed Božićnjak je neka "kopija" svetog Nikole, a nastao je u New Yorku prema nizozemskoj verziji kršćanskog sveca pod imenom Sinterklaas. U kršćanskom svijetu postoji distinkcija između Božića, rođendana Isusa Krista, po mnogima, najznačajnije osobe u povijesti čovječanstva, i Djeda Božićnjaka kojega, kao i Djeda Mraza, konzumerizam i "Sveta potrošnja" drže svojim "svecima"!

Sve ljude dobre volje pogodila je vijest iz Sarajeva o poruci koja je osvanula na vratima stana katoličke obitelji, na kojima je postavljen vjenčić koji simbolizira dolazak Božića. U toj poruci na vratima pisalo je: "Hoćete li da vas kalašnjikovom išaram, imam ga". Na zidu zgrade nacrtan je kalašnjikov i napisano: "Tu sam katolici da vas prekrstim". Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije za N1 potvrdili su kako se ova opasna "pisanija" i "crtanija" doista zbila i kazali da su te poruke "djelo" duševno bolesne osobe i da zbog te činjenice prema zakonu ne mogu davati više informacija. Ovo nekako zvuči poznato. Kad Hrvat napravi nešto nepoćudno, u Sarajevu "konstatiraju" da je to organizirano u vrhu hrvatske vlasti, a kad neku nepoćudnost učini Bošnjak, kažu: "Ma, neka naša budala"!

No, ljude dobre volje, i katolike, i pravoslavce, i Židove i Bošnjake, vjernike i ateiste, dodatno je zaboljela izjava sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić: "Ne želeći umanjiti ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo moglo biti posljedica izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji dodatno širi netrpeljivost među narodima". A Zoran Milanović više je puta potvrdio da je ateist, ali će čestitati Božić po oba kalendara i Bajram muslimanima. Možemo samo zamisliti kakvim bi izrazom Zoki opaučio nekog katolika koji bi nešto ovako nakaradno napisao na vratima nekog muslimanskog vjernika. Kasnije je sarajevska gradonačelnica kazala kako je napad na dom bilo koje sarajevske obitelji napad na nju i njezin dom. Nadamo se da su je čuli i potencijalni napadači. Puno toga podsjeti nas na nezgodnu zgodu u nekoj birtiji u BiH. Ulazi tip i viknu:

- Tko je ovdje Miloš?

- Ja - odgovori neki Miloš.

Tip nasrnu na Miloša, gosti su jedva spriječili tučnjavu. Upitaše tipa zašto je napao Miloša.

- Zato što je on ubio našega Murata - odgovori tip.

- Ali to je bilo prije više od 600 godina - rekoše mu.

- Joj, raja, oprostite, ja čuo tek prije pola sata - objasni im tip.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?