21.11.2022. u 18:01

U novoj šestomjesečnoj rotaciji Hrvatska na Kosovo ponovno šalje veću postrojbu, satniju vojnika, njih oko 150, i ponovno je riječ o borbenoj postrojbi, koja ovaj put dolazi iz motorizirane gardijske brigade Puma iz Varaždina. To su pripadnici elitne postrojbe HV-a i, za razliku od godina prije kada je RH u sklopu međunarodne misije KFOR-a slala dvostruko manje vojnika, koji su imali polupolicijske dužnosti, ova postrojba, kako je i rečeno na ispraćaju, ima zadatak pomoći kosovskim snagama sigurnosti i stanovnicima i ide u "prijateljsku državu".

Za RH, dakle, slanje ovakve borbene postrojbe ima veći geostrateški značaj za naš "regionalni" interes. I to je trebala biti glavna vijest s ispraćaja Puma. No, nije. Glavna vijest odnosi se, naprotiv, na političko-estradni dio tog političkog događaja, gdje su po ne znamo koji već put glavni protagonisti zbivanja predsjednik RH, ovdje i u ulozi vrhovnog zapovjednika HV-a, Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić.

Dužnost političara na takvim ispraćajima je, inače, uvijek ista, oni na toj kratkoj ceremoniji pred članovima obitelji vojnika i pred njima trebaju u nekoliko rečenica "učvrstiti gradivo", podsjetiti vojnike koju važnu funkciju imaju kada odlaze u mirovinu misiju u prijateljsku državu, kaže se par riječi o tome da moraju ponosno predstavljati svoju zemlju i na kraju se onako ljudski poruči vojnicima i vojnikinjama da se pritom čuvaju i vrate doma živi i zdravi. Nema sumnje, u službenim priopćenjima oba ova političara to će tako biti i naglašeno.

No, ta će priopćenja malotko pročitati, jer je taj politički dvojac opet "oteo Božić". Ovaj su put vojnici varaždinskih Puma morali glumiti statiste u njihovu sukobu. Publika, tj. javnost, već je i više nego umorna od prepucavanja tog dvojca i više nema sluha za argumente ni jedne strane kada objašnjavaju tko je ovaj put više kriv što je došlo do dvostrukog ispraćaja. Banožić i Milanović, naime, ne žele se više pojaviti zajedno na istoj ceremoniji, pa to onda rade odvojeno.

Dvostruki ispraćaj je dvostruka sramota. Kada je HV u pitanju, njih dvojica nemaju pravo na ego. Ili, da parafraziramo ovoljetni hit Mire Bulja kad je tjerao ljude s vrela Cetine - "nije vam to ćaćino".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?