Naslovnica Kolumne

Država koja ide u EU nikako ne bi smjela nalikovati na - YU!

02. siječnja 2017. u 07:05 0 komentara 250 prikaza
frano vukoja

Komercijalizacija svega i svačega te sjaj novca pokušali su zatamniti Betlehemsko svjetlo, ukrasti Božić ljudima dobre volje. No, Betlehemsko svjetlo nikakav lažni sjaj ne može zatamniti. Ali iskoristili su priliku za Novu godinu, novac je bljesnuo i po džepovima pljesnuo. Mnogima koji su za Novu godinu profitirali ni na kraj pameti nije bila činjenica da se godine broje po Isusovu rođenju, a ne po danu kad su Feničani izmislili novac.

Godina Gospodnja 2016. u BiH pamtit će se po mnogo čemu, a valjalo bi što prije puno toga zaboraviti. Da bi se godina Gospodnja 2017. pamtila po dobru. Europu su u 2016. godini potresli Brexit, migrantska kriza i teroristički udari, a do europskog kontinenta dopirala je i tutnjava topova iz Sirije. Po čemu će se pamtiti 2017. godina, umnogome ovisi o tome hoće li se Trump uputiti Putinu i što će Trump trampiti s njim.

Kad je Bosna i Hercegovina u pitanju, dobro je da je u 2016. godini predan zahtjev za članstvo BiH u Europsku uniju, da je stigao upitnik Europske komisije, da je iz presude Ustavnog suda BiH (po apelaciji Bože Ljubića) o pojedinim odredbama Izbornog zakona vidljivo da je izbor izaslanika u Dom naroda FBiH u suprotnosti s Ustavom BiH i načelom konstitutivnosti naroda te da to valja mijenjati. No, nije bilo dobro kako su neki tumačili objavu rezultata popisa stanovništva, što se sve zbivalo vezano uz referendum u RS-u, način uhićenja pripadnika HVO-a u Posavini, izbore u Stocu, prodaju zemljišta vlasnicima s jugoistoka i odlaske ljudi iz zemljice Bosne i Zemlje humske u pravcu sjeverozapada.

Ako se doista krenulo europskim putem, BiH bi do kraja 2017. godine trebala dobiti status kandidata za EU. Valja provesti presudu u slučaju “Sejdić-Finci”, izmijeniti Izborni zakon kako bi bh. Hrvati mogli izabrati legalne i legitimne predstavnike u tijela vlasti, uraditi ustavne reforme, odgovoriti na upitnik Europske komisije. Sasvim ja vidljivo da bosanski lonac lako može eksplodirati bez europskog poklopca. A bačva baruta nikada ne pada daleko od bosanskog lonca. Dizajnere europske BiH valja podsjetiti na povijesna iskustva koja govore to da država iz dva dijela teško može ostati cijela. Ali i to da država koja ide u EU nikako ne bi smjela nalikovati na - YU!

BiH je na putu u Europu, ali ako se bude osvrtala na istok ili jugoistok, lako može skrenuti i zalutati. Pa se naći u pustinji, kao previše znatiželjni turist koji je zalutao u Sahari. Nakon dugog lutanja sretne beduina i upita ga:

- Koji je najkraći put do prvog sela?

- Ideš pravo, a onda u utorak skreneš desno - objasni mu beduin.

Kako bi BiH mogla kvalitetno funkcionirati, pokazali su božićni domjenak u Sarajevu i božićni prijam u sarajevskom Svećeničkom domu na kojem je kardinal Puljić izrazio želju da što prije bude donesen Izborni zakon kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti. Kako BiH neće moći funkcionirati, pokazao je slučaj “par-nepar” u bh. prijestolnici za Božić. Je li se formula “par-nepar” za vozila trebala primijeniti baš za Božić kako bi zrak u Sarajevu bio čišći? Pitanje je to političke higijene, i sam sarajevski imam je konstatirao kako to nije bilo u redu. BiH još od Daytonskoga sporazuma ima problema s formulom “par-nepar”: par (dva) entiteta i nepar (tri) konstitutivna naroda! Puno toga u BiH trebalo bi upariti, ali prije toga ponešto i raspariti. Treba je upariti sa zemljama Europe, ne bude li BiH dio Europe, može ispasti i iz vlastite kože. Makar bila i leopardova.

Krajem prošle godine svodili su se računi i donosili proračuni, kad odlazi godina stara, obavlja se inventura financijskog stanja i inventara. Partneri u federalnoj vlasti završili su 2016. u relaksirajućem ozračju, nadamo se kako to nije zatišje pred buru u 2017. A novoj treba nazdraviti, s nadom da će biti puno bolja od prethodnih. Nadamo se kako Mujo krajem 2017. godine neće govoriti kao prije dva dana:

- Kod mene u autu čitavu godinu novogodišnja atmosfera, ili svijetli lampica za gorivo, ili za ulje, remen, akumulator… •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.