26.11.2016. u 07:00

Kršćani, bolje rečeno, katolici započet će sutrašnjom nedjeljom ovogodišnju pripremu za svoju veliku svetkovinu Božić. Vrijeme pripreme za taj najradosniji blagdan zove se došašće ili advent. Došašće traje četiri tjedna. Asocijacije uz riječ došašće su post, pokora, molitva, obilazak starih i bolesnih, pomaganje siromašnima, milostinja, adventski vijenac, četiri adventske svijeće i ljubičasta boja. Ujedno, započela je i nova crkvena ili liturgijska godina koja se ove godine obilježava slovom “A”. To znači da ćemo tijekom ove crkvene godine na nedjeljnim svetim misama pročitati cijelo Matejevo evanđelje. Svakako među najčešće riječi u došašću spada i “post”. Gotovo sve religije poznaju post ili uzdržavanje od hrane ili nečega sličnoga. Kod vjernika muslimana poznato je kako je, od pet stupova islamskoga vjerskog života, četvrti “savm” ili post. Muslimani poste cijeli ramazan od zore do sumraka. Židovi posebno poste za svoj najveći blagdan Jom Kipur. Budisti među svojih pet zavjeta ili zapovijedi imaju dvije koje govore o uzdržavanju. Peta glasi:“ Uzdržavaj se od alkohola ili droga”. Monasi su dodali pet novih od kojih je prva: “Jedi umjereno i u određeno vrijeme!”. Oni koji sebe ne smatraju vjernicima ni članovima neke religijske zajednice ili Crkve koriste riječ solidarnost, kojom pokušavaju izreći ono što u sebi nosi riječ post. A neki krivo izjednačuju dijetu i post. To nije isto.

Postavlja se pitanje čemu služi post ili odricanje? Čovjek je sklon posjedovanju, i to ne isključivo samo materijalnoga. Sklon je sebi skupljati, osiguravati, stjecati i gomilati. Ta sklonost često nanese nepravdu bližnjima, da ne kažem kako rađa nesporazumima, nepravdama, sukobima i ratovima.

Postom se čovjek vježba biti zahvalan za ono što jest i ono što posjeduje. Uči se koristiti ono što ima na novi način. Kad je riječ o postu od hrane ili nekih pića, uči se biti zahvalan za te potrebne stvari te imati osjećaja za druge, posebice one koji su potrebni tih najosnovnijih stvari.

Postom se vježbamo odreći se stvari koje nam nisu nužno potrebne. A još je vrjedniji post ako se ne odričemo samo onih stvari koje nam nisu potrebne, nego i potrebnih. Sjetimo se iz Evanđelja one starice koju Isus hvali. Ona nije davala samo od svog suviška. Postom osiguravamo osobni rast i odgoj, kako duhovni tako i svaki drugi koji nas izgrađuje u bolje osobe i vjernike!

Želim da nama vjernicima došašće prođe u približavanju Kristu, a to ujedno uvijek uključuje i približavanje ljudima, posebice potrebnima (djela milosrđa)!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije