23.05.2022. u 12:35

U svijetu je izašlo niz izdanja u kojima je jasno naznačeno da je Tito bio diktator, ali to se kod nas ne smije izustiti. Mnogi su u Kumrovcu grlato hvalili Jugoslaviju – to su polupismeni, neinformirani ljudi

U Kumrovcu je i ovaj vikend bilo jako zabavno. Još jedan povratak u prošlost. Dan mladosti i radosti uz većinu starijih. No pomlade se očito uz Titovu bistu i kuću i njegov duh, pogotovo kad je bila 130. godišnjica Titova rođenja! Zanimljivo, policija je zabranila isticanje svih obilježja bivše jugoslavenske države. Jedino su Slovenci držali zastavu SR Slovenije jer taj dio slovenskog žiteljstva nikako ne može zamisliti život bez zvijezde petokrake, kao i onaj iz BiH.

Oni su godinama i najbrojniji posjetitelji Kumrovca. Pitali su tako novinari te poklonike Titova kulta je li bilo bolje tada ili danas. Naravno, svi grlato hvale Jugoslaviju i Tita. Jedna Slovenka iz Kopra otišla je još dalje. Pitali su je, kad je bila slobodnija, danas ili u Jugoslaviji. Ona kao iz puške opali da je tada bilo sigurno bolje i slobodnije jer da danas nema slobode, danas nas sve prate preko mobitela! Čovjek bi prasnuo u smijeh, ali istodobno i sažalijevao takve ljude.

To su obični ljudi, polupismeni, neinformirani, mentalno blokirani u prošlom vremenu, ne snalaze se u demokracijama, višestranačju, tržišnoj ekonomiji, jer im očito više treba neki tutor, diktator, da im svaki dan određuje kako će živjeti. No među njima se pojavio i prvi antifašist Hrvatske Stjepan Mesić, koji se grlato godinama zalaže za antifašizam i održavanje Titova kulta. Pitali njega novinari, je li Tito bio diktator? Prosvijećeni antifašist Mesić odvrati kako je istina da smo tada imali autoritarni sustav, ali dometne da smo imali izbore! Zamislite, ovo je prvorazredno povijesno otkriće, za Nobelovu nagradu, da smo u Jugoslaviji imali izbore. Istina, nije rekao kakvi su to bili izbori. Ali imali smo izbore i što sad hoćemo?

Je li Mesiću sunce lupilo u glavu, je li to starost, demencija, ali svakako šok i nevjerica da tako nešto govori čovjek koji je u autoritarnoj Jugoslaviji, koja je imala izbore, gulio na robiji u Staroj Gradišci, da do 1990. nije smio biti javno aktivan, a onda je u dva mandata bio hrvatski predsjednik u demokratskoj Hrvatskoj koja je doista imala izbore.

U svijetu je izašlo niz izdanja u kojima je jasno naznačeno da je Tito bio diktator, ali to se kod nas ne smije izustiti. No da smo za Tita imali izbore? Koji su to bili izbori koje su komunisti dopustili? Ma mislim, uopće ići to dokazivati kraj najosnovnijih povijesnih činjenica, to je sumrak zdrave pameti! I onda nam Mesić i njemu slični dociraju kako se treba boriti protiv revizije povijesti, a da su oni prvi na toj crti bojišnice. Zapravo samo izvrću povijesne činjenice i tako nemušto brane bivši režim i njegova kolovođu i svoje biografije da su smiješni kao obični cirkusanti.

Ne znam, međutim, kako je Mesić doživio istup svog nasljednika na Pantovčaku Zorana Milanovića. Valjda je čuo što je uoči kumrovečkog jugoderneka o Titu rekao Milanović. Naime, u posljednjem istupu na Pantovčaku, koji je dosad najveća razina Milanovićeva lakrdijaštva, novinari su ga pitali oko Bleiburga i tamošnje komemoracije i činjenice da je za njegova mandata u Banskim dvorima, i kad je SDP imao većinu u Saboru, bilo ukinuto saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom.

I onda je Milanović uzvratio ovako: "Proslava u Bleiburgu od 2015. opet je revitalizirana. Sada se ne može održati zbog austrijske vlasti jer bi ih oni istukli. To je problem. To ne dopuštaju Austrijanci. A tko je na vlasti? Desnica je na vlasti. Moj izaslanik je bio na Teznom, kao i svake godine. Odem ja ili on, to je general Mareković."

No ključno je ovo, što je na kraju rekao, a odnosi se na masovna pogubljenja 1945. godine u režiji Titovih komunista: "Tamo je bila Titova vojska očito uz znanje Tita i, da se ne lažemo, Andrije Hebranga koji je odgovoran za ta ubojstva kao i Tito. Nema razlike. To je sve ista banda. Tamo je ubijeno tisuće ljudi. U Teznom, ne na Bleiburgu." Nevjerojatno je da Mesić i njegova antifašistička družina na ovo nisu reagirali. Jer je po njima taj pokolj bio opravdan. Jedino što formalno ti ljudi nisu bili presuđeni. Nitko s ljevice nije reagirao, jer još nitko s ljevice nije javno izrekao da je to tada bila Titova banda, kao što je to sad izrekao Milanović.

Je li to revizija povijesti, kako trubi Mesić? Što na to kaže Andrija Hebrang mlađi? I je li Milanović uopće ljevičar?

Kako god, svijet se bori s posljedicama rata u Ukrajini, s posljedicama korone, s inflacijom, klimatskim promjenama, nedostatkom hrane, a mi smo i dalje duboko zakopani u rovovima Drugoga svjetskog rata. Mislio sam, i pisao sam ovdje, da će s koronom sve to pomalo otići u drugi plan.

Na žalost, bio sam u krivu. Nadao sam se, ali očito nam nema pomoći.

Dok drugi gledaju u budućnost, i traže svoje mjesto u njoj, kod nas mnogi još gledaju kako da poprave prošlost i vode davno završene ratove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?