25.01.2023. u 13:11

Samuel je priopćio kralju Šaulu kako ga je Gospodin odbacio zato što je on odbacio Gospodinovu riječ. "Znaj, poslušnost je vrjednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Gospodinovu, zato je Gospodin odbacio tebe da ne budeš više kralj" (1 Sam 15, 22-23). Duh Gospodinov je napustio kralja Šaula.

Samuel je po Gospodinovu nalogu pronašao Davida, osmog i najmlađeg sina Betlehemca Jišaja, te ga pomazao za kralja. David je stupio u Šaulovu vojsku. Pobijedio je Golijata. Nakon te pobjede Davida prima kralj Šaul. Šaulov sin Jonatan zavolio je Davida. David je nizao vojne pobjede. Brzo je omilio narodu. Ljubomora je obuzimala Šaula. Zatim ga je obuzeo zao duh. Pokušao je kopljem ubiti Davida. Šaula je obuzeo strah. Razmišljao je dati Davidu za ženu svoju kćer Merabu. No, Šaul je domišljao načine kako da Filistejci ubiju Davida. David se oženio Šaulovom kćerki Mikalom. No, Šaul ga je i dalje smatrao svojim glavnim neprijateljem. Rekao je svome sinu Jonatanu kako namjerava ubiti Davida. Jonatan je prenio tu informaciju Davidu. Jonatan je nastojao kod oca predstaviti i pohvaliti Davida kao onoga koji radi za kralja. Šaul obećava sinu da neće ubiti Davida. Ovaj odmah to prenese prijatelju. Šaul prima Davida, ali ubrzo ga ponovno obuze zao duh i on ponovno pokušava ubiti Davida kopljem. Nije uspio. Poslao je svoje uhode da ubiju Davida u rano jutro na spavanju. No, Davida ovaj put spašava supruga Mikala. Pobjegao je u Najot u Rami. Susreo se s Jonatanom. Dogovarali su kako će provjeriti namjerava li ga Šaul i dalje ubiti. Šaul je znao koji je odnos između Davida i Jonatana i zato je bio vrlo ljut na sina što pomaže Davidu izbjeći smrt. Čak je u ljutnji Šaul htio ubiti i sina Jonatana zato što uporno brani Davida. Jonatan je izišao iz kraljevskog dvora. Sastao se s Davidom i priopćio mu da Šaul ne odustaje od namjere da ga pogubi (Usp. 1 Sam 15-20). David se poklonio pred Jonatanom tri puta: "Potom se izljubiše i plakahu zajedno dok se nisu isplakali" (Usp. 1 Sam 20,41).

Iskreno prijateljstvo jače je od krvne veze. Iskreni prijatelj se ne da kupiti ni natjerati da velikim privilegijima pogazi prijateljstvo. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?