09.01.2024. u 07:00

Sukob srpskog vodstva s federalnim entitetom i međunarodnom zajednicom rezultirao je zastrašujućom retorikom među političarima. Javni prostor zatrovao je ratnohuškački govor mržnje kojega se ne bi postidjele ni devedesete.

Srbi svake godine 9. siječnja obilježavaju Dan Republike Srpske unatoč tomu što ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer je taj datum, zapravo, obljetnica odluke srpskih zastupnika u Skupštini tadašnje SRBiH iz 1992. o uspostavi "republike srpskog naroda u BiH". SAD i EU osudili su nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, pa i zaprijetili kaznama ako vlasti RS-a danas obilježe "entitetski dan". Sudeći prema dosadašnjim iskustvima s prijetnjama, ni ovaj se put neće ništa dogoditi. Isto kao što ni Milorad Dodik neće realizirati svoju više puta ponovljenu najavu o odcjepljenju RS-a od države BiH.

Međutim, sukob srpskog vodstva s federalnim entitetom i međunarodnom zajednicom rezultirao je zastrašujućom retorikom među političarima. Javni prostor zatrovao je ratnohuškački govor mržnje kojega se ne bi postidjele ni devedesete. Izgovaraju se teške riječi, prebrojava se koliko tko ima oružja, vojnika i saveznika, tko ima kakve policijsko-vojne nadležnosti u kompliciranom sustavu zapovijedanja... Entitetski, federalni ministar policije Ramo Isak tvrdi kako njegova policija ima pravo intervenirati u drugom (srpskom) entitetu. Pritom je poručio: "Krene li rat, oslobodit ćemo cijelu BiH za nekoliko dana."

Milorad Dodik odcjepljenje je opet aktualizirao prijeteći time visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako nametne Zakon o državnoj imovini kojim bi entiteti bili razvlašteni upravljanja državnim resursima. Dodik je poručio – ako Schmidt nametne taj zakon, Narodna skupština RS-a proglasit će neovisnost tog entiteta od BiH u roku od nekoliko sati. Federalni ministar Isak ekspresno uzvraća kako će uhititi Dodika minutu nakon takve odluke. U raspravu se uključila i članica Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović koja je poručila Isaku da ima previše posla u Federaciji u kojoj, umjesto Srba, treba uhićivati mudžahedine i isilovce.

Državni ministar obrane Zukan Helez, želeći potvrditi kako entitetski ministar policije Isak "ne puca iz prazne puške", izjavljuje kako nikome neće dopustiti komadanje države. Ako se to pokuša, kaže, oni će vratiti stari Ustav Republike BiH. Prema kojemu nema ni entiteta ni županija, ali ima unitarne BiH. Protiv takva su se političkog uređenja borili i bore ne samo Srbi već i Hrvati.

Uoči današnjeg banjolučkog skupa, u Sarajevu je već održan protuskup. S njega je poručeno da će "odlučnost za obranu BiH" rasti još većim intenzitetom, proporcionalno formama, metodama i sredstvima napada na nju. U teške i nediplomatske izjave domaći političari uspjeli su uvući i strane diplomate. Dodik ne bira teške riječi optužujući i vrijeđajući, prije svih, američkog veleposlanika i visokog predstavnika. Oni mu uzvraćaju čestim prijetnjama koje, zbog neispunjavanja, sve više gube na snazi. S druge strane, bošnjački političari daju teške i uvredljive izjave o susjednoj Srbiji, ali ne štede ni Hrvate i Hrvatsku.

Neki vjeruju kako Srbi ispunjavaju Putinov plan. Zato provociraju i proslavama. Formalno zabranjeni Dan RS-a obilježit će brojnim svečanostima, a središnji će biti mimohod policije. Oni, kojima je dosta oblaka rata, strahuju hoće li zbog te proslave Bošnjaci i međunarodna zajednica ispuniti svoje prijetnje. Početi uhićivati, a zna se što bi to značilo i kamo bi sve BiH moglo dovesti. U takvu, vrlo lošem ozračju, BiH će dočekati ovo, deveto jutro u 2024. Najavljuje se hladno i tmurno. Vjerojatno i nakon njega u toj zemlji neće zatopliti. Štoviše, Srbi, Bošnjaci i Hrvati bit će još hladniji, udaljeniji jedni od drugih. Neki bliže Rusiji, neki Zapadu, neki Istoku... A cijela BiH, čini se, biva sve dalja od EU u koji, navodno, svi žele.

Želite prijaviti greške?