Herc iskrice

Danas je treći dan trećeg mjeseca treće godine trećeg desetljeća trećeg tisućljeća!

Frano Vukoja
03.03.2023.
u 11:01

Završila je klimatološka zima koja je ošinula svojim "repom" te snijegom zakrčila promet u dijelu Bosne Hercegovine te susjedstva. I ponovno iznenadila one koji bi trebali biti spremni na ćudi zime. Počelo je klimatološko proljeće pa mnogi vjeruju onoj pjesmi koja pjeva o tome kako je proljeće započelo kišom i ne mare za to da će kalendarska zima potrajati još gotovo tri tjedna.

Danas je treći dan trećeg mjeseca treće godine trećeg desetljeća trećeg tisućljeća! Pritom se nalazimo u 21. stoljeću, a 2 plus 1 je 3! Nikola Tesla fanatično je bio opsjednut ljepotom i važnošću broja tri. Možemo samo zamisliti kako bi se veliki genij veselio ovome danu. Sve trica do trice. Kao košarkaš Bojan Bogdanović! No, nekim numerolozima važniji su neki drugi brojevi. A počela je i druga godina rata u Ukrajini, koji mnogi smatraju Trećim svjetskim ratom jer je "svjetskiji" od Prvog i Drugog, jer je više država na razne načine uključeno u taj veliki ratni sukob. Nadamo se da se neće pretvoriti u prvi nuklearni (pri čemu valja podsjetiti na to da su prve dvije nuklearne bombe bačene još u Drugom svjetskom ratu!). Demokratski svijet našao se u čudu. Ne može se načuditi tomu da netko u trećem tisućljeću nastoji biti veći od Petra Velikog iz 17. stoljeća i grozniji od Ivana Groznog iz 16. stoljeća.

U Ukrajini se brani Europa pa su sve europske države na neki način u tom ratu. Države jugoistočne Europe u posebno su delikatnoj situaciji iz više razloga. Mnogi naivno misle da se Putinova Rusija u svom jadu zabavila jer joj u Ukrajini na ide po ratnim planovima te je zaledila svoje aspiracije izbijanja na toplo Jadransko more. Stoga brinu ponašanja nekih političkih i politikantskih struktura u Bosni i Hercegovini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Zar ne znaju da je prvi metak Prvog svjetskog rata (Drugi svjetski rat zapravo je nastavak Prvog) ispaljen u Sarajevu?!

Ohrabruje činjenica da u Kijev nije stigao Putin, u što je prije godinu dana ruski predsjednik bio uvjeren, već je stigao Joe Biden, američki predsjednik. Pa se aktualizirao politički vic star 60-ak godina. Naime, u virtualnoj utrci natjecali su se John Kennedy, američki predsjednik, i Nikita Sergejevič Hruščov, predsjednik Sovjetskog Saveza. Naravno, u toj utrci pobijedio je mlađi Kennedy, a ruska telegrafska agencija TASS izvijestila je ovako: "Sovjetski predsjednik bio je izvrstan drugi, a američki predsjednik predzadnji!" Ovakvog načina izvještavanja ima još i danas, ne samo u Rusiji i njezinim satelitskim državama.

Oni koji smatraju nevažnom činjenicu da je prvi metak Prvog svjetskog rata ispaljen u Sarajevu (a Drugi je samo nastavak Prvog) zaboravljaju i tragična ratna zbivanja u BiH prije 30 godina, kao i mirovne sporazume u Washingtonu i Daytonu. Pa podsjećaju na Mujin odgovor kad su ga pitali brine li ga više neznanje ili nezainteresiranost.

- Ne znam i ne interesira me – odgovorio je. I jednostavno objasnio.

Kao što je neznanje na svoj način opisao kad ga je sin pitao koliko ima razreda osnovne škole, a on objasnio:

- Ne znam, samo znam da sam sam sebi išao na roditeljski!

I ovaj rat u Ukrajini nekome je brat, pogotovo onima koji iz njega profitiraju, a u njemu nemaju svoje sinove. O tome tko može dobiti rat još prije 80 godina kazao je Winston Churchill: "Nitko ne može jamčiti uspjeh u ratu; može ga samo zaslužiti!" No, mnogo prije Churchilla o toj temi mudro je kazao Voltaire: "Često je očaj dobivao bitke!" Ne smije se zaboraviti ni misao Ante Starčevića: "Samo je onaj rat naplaćen kojim narod dobiva svoju slobodu!"

Nevjerojatno je to koliko se prošlost nađe u budućnosti i obrnuto. Pa je o toj temi nastala ZF komedija "Povratak u budućnost" iz 1985. godine u režiji Roberta Zemeckisa s Michaelom J. Foxom i Christopherom Lloydom u glavnim ulogama. Film je dobio nekoliko nagrada, među kojima i Oscar za montažu zvuka. Četiri godine potom isti redatelj s istim glumcima snimio je film "Povratak u budućnost II". Filmovi na duhovit način ispredaju priču o čovjeku koji putovanjem u budućnost nastoji ispraviti sadašnjost. No, neki na brdovitom Balkanu nastoje ispraviti prošlost. Sin jednog fanatičnog pratitelja svih nogometnih zbivanja pitao je oca što je povratak u budućnost, a on mu lijepo objasni:

- To ti je kad neki igrač podgoričke Budućnosti ode igrati u Beograd za Partizan ili Crvenu zvezdu pa se vrati u Budućnost! •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?