24.03.2023. u 16:06

John Malkovich, američki glumac hrvatskih korijena, nazove suprugu i upita je što ima doma i kako su djeca, a ona mu odgovori: - Djeca k'o djeca, JOHNE, MALKO VIČU!

William Shakespeare davno je kazao: "Cijeli svijet je pozornica, a svi muškarci i žene samo su glumci!" Prošla su dramatična stoljeća, sve drama do drame i svi nešto glume. No, stigao je i film! Braća Auguste i Louis Lumière 1895. godine izumila su kinematograf koji je omogućio prikazivanje pokretnih slika. Usavršili su Edisonov kinetoskop ("kinom za jednog gledatelja") pa je pokretne slike moglo gledati više gledatelja. Po Louisovim napucima, Moisson, glavni mehaničar u njegovoj tvornici fotoaparata, izradio je prvu filmsku kameru koja je mogla snimiti 16 slika u sekundi, koliko je potrebno da se u ljudskom oku zbog njegove "sporosti" stvori efekt prividnog kretanja. Ostalo je filmska povijest.

Čitav svijet postao je filmski set (mjesto snimanja filma). Na filmskom setu nađu se redatelj, glumci, kamermani, snimatelji zvuka, majstori rasvjete, majstori za specijalne efekte, scenarist, scenograf, kostimograf, kaskaderi i još poneki. Dođe i producent da vidi što se i kako radi jer on sve financira. Koliko je čitav svijet postao filmski set, pokazuju dodjele filmskih nagrada Oscar posljednjih godina. Glavne nagrade nisu više uglavnom rezervirane za američke teme, redatelje i glumce. Ove godine u noći Oscara nije bilo šamaranja, informacija iz prve ruke, kao lani. Što nas podsjeti na Muju koji je gledao neki art-film pa komentirao:

- Nema "šore", nema "fatačine", sve nešto "psikički"!

No, da ne bude dosadno nakon, doduše duhovitog, ali predugog uvoda voditelja Jimmyja Kimmela, bilo je verbalnih "šamaranja" na pozornici, ali i na crvenom tepihu od Hugha Granta, a svoje "uloge" imali su medvjed i magarac. Šest Oscara dobio je film "Sve u isto vrijeme" redateljskog dvojca Daniels, koji počinje kao socijalna drama u kineskoj doseljeničkoj obitelji, a nastavlja se putovanjem kroz razne metaverzume. Teme iz Azije i ostatka svijeta sve su bliže Hollywoodu i Oscaru. Grmljavina projektila u Ukrajini aktualizirala je roman "Na Zapadu ništa novo" Ericha Marije Remarquea pa je snimljen njemački remake američkog filma po tom književnom predlošku i osvojio Oscara u kategoriji najboljih stranih filmova. U filmu glumi u ratu 1992. protjerani Edin Hasanović koji je rođen u Klisu kod Zvornika.

Na Oscaru ništa novo, filmadžije iz BiH dobili su priznanja na najuglednijim festivalima, pa pokojeg i Oscara. Hrvatski oskarovac Dušan Vukotić (za crtani film "Surogat" 1962.) rođen je u Bileći 1927. Danis Tanović dobio je 2002. godine Oscar za film "Ničija zemlja", Emir (Nemanja) Kusturica dobio je niz uglednih filmskih nagrada. Širokobriježanin Goran Bogdan postao je prvi hrvatski glumac koji je nominiran za europski Oscar (za ulogu u filmu "Otac" Srđana Golubovića). Hercegovci se rado pohvale hercegovačkim podrijetlom Karla Maldena koji je 1951. godine dobio Oscar za epizodnu ulogu u filmu "Tramvaj zvan čežnja", što ga je režirao Elia Kazan. Kusturica se diči hercegovačkim podrijetlom, a i Danis Tanović je podrijetlom iz Hercegovine.

Hercegovina se može pohvaliti nizom filmskih festivala, kao što su Mediteran Film Festival, Mostar Film Festival, NAFF, Festival podvodnog filma u Neumu… Na ove festivale dolaze ugledni filmadžije sa svih strana. Livnjak Zoran Tadić, redatelj kultnog hrvatskog filma "Ritam zločina", volio je doći u Široki Brijeg na MFF i svaki put zamolio bi nas da mu ispričamo vic o Shakespeareu i Hercegovki Mari. Shakespeare uđe kod Mare u prodavaonicu i upita je:

- Mare, imaš li majoneze?

- U tubi or no tubi? - priupita ga Mara.

U Hercegovini sve češće igrane filmove snimaju ugledni redatelji, i to ne samo oni koji su rođeni u Hercegovini. U produkcija "Kadar" iz Širokog Brijega u postprodukciji su jedan dugometražni igrani i jedan dugometražni dokumentarno-igrani film, a u fazi snimanja i montaže je pet filmova. Orašje ima svoj filmski festival, a Sarajevo Film Festival spada među renomirane filmske smotre, privlačne za najveće filmske zvijezde koje prate anegdote i izmišljene fore. Tako su na SFF bili stigli Angelina Jolie i Brad Pitt u vrijeme kad je američki predsjednik bio Barack Obama pa su svratili u neku sarajevsku buregdžinicu. Angelina se obrati buregdžiji:

- Meni burek, a Bradu PITU!

- Jeste li oboje iz Amerike? - upita buregdžija, a oni potvrdiše.

- E, onda BUREK OBAMA - konstatira buregdžija.

Među brojne anegdote i fore o temi filma stigla je još jedna. John Malkovich, američki glumac hrvatskih korijena, nazove suprugu i upita je što ima doma i kako su djeca, a ona mu odgovori:

- Djeca k'o djeca, JOHNE, MALKO VIČU!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?