Cijela bi nacija sada pilotima i tehničarima HRZ-a željela kupiti nove kanadere, ali to nije moguće

15.07.2022. u 09:24

Sve do izbijanja rata u Ukrajini kritičari su redovito tražili da Hrvatska odustane od nabave novih borbenih zrakoplova, jer da što će nam to, skupo je i ima pametnijih stvari za utrošak milijarde i više eura. Nakon što je izbio rat, a potom pao i onaj ružni lutajući dron na Zagreb, kritike su naglo prestale. Pa još kada su Hrvati shvatili da je u Europi opet moguć napad agresora koji želi okupirati i otrgnuti dio teritorija suverenoj državi, naglo su se sjetili lekcija iz našeg Domovinskog rata. Nabava borbenih zrakoplova sada više gotovo nikome ozbiljnom nije upitna, jer to je najjače sredstvo odvraćanja.

Serija požara koji su poharali hrvatsku obalu već na početku ovogodišnje turističke sezone ne sluti na dobro. Ta stvarnost otkrila je pak novu rupu u hrvatskoj državnoj infrastrukturi. U požarnu sezonu ušlo se s polovinom flote protupožarnih zrakoplova. Sada kažu da će do 1. kolovoza biti operativno pet kanadera i svih šest Air Tractora. Svi, međutim, strahuju da ni to neće biti dovoljno, pogotovo izbiju li požari na više lokacija odjednom. Hrvatsku protupožarnu eskadrilu nosili su ljudi, piloti i tehničari, koji su uvijek, kao i sada, davali i puno više od svojih mogućnosti. I sada bi im cijela nacija željela nabaviti nove kanadere, i to više njih. No to trenutačno nije moguće, jer se ti avioni ne proizvode već sedam godina i sve ih države ljubomorno čuvaju za sebe. U svijetu sada leti 80-ak kanadera CL-415 i nešto starijih CL-215. EU je s Kanađanima koji opet pokreću proizvodnju novog superkanadera CL-515 dogovorio prvu kupnju od 23 zrakoplova, a isporuka započinje 2025. i trajat će sve do 2030. Hrvatska će svoja dva nova primjerka dobiti u 2026. A do tada će izgorjeti još puno šuma i morat ćemo se snalaziti s onim što imamo. Kako se čuje, Hrvatska je naručila samo dva nova kanadera jer su u MORH-u procijenili da je to dovoljno. Dakle, još jedna kriva procjena i nedostatak ambicije MORH-a. Tamo je tradicionalno vladao strah od osobnog preuzimanja odgovornosti za nešto. Tako je bilo i s nabavom borbene eskadrile, pa su neki navijali da se to ne ostvari. Nadajmo se da se već razmišlja o tome kako brzo osposobiti ZTC da može istodobno remontirati i održavati dotrajalu protupožarnu eskadrilu te održavati i 12 Rafalea koji stižu prije novih kanadera. Lošim procjenama u MORH-u, dakle, više nema mjesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije