Čekaonica za pristup Europi nacija prepuna je geostrateških virusa raznih tipova i mutacija

22.03.2021. u 09:28

Nakon klimatološkog stiglo je i kalendarsko proljeće, ali ono pravo proljeće još je na čekanju. Kao mnogo toga u BiH, na primjer - cjepivo protiv koronavirusa. Pa je s okusom gorke ironije rečeno da cjepivo kasni zbog – korone! A o čekanju izmjena Izbornoga zakona BiH, koje jamče legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, natkrovljujućeg načela Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, da i ne govorimo. Bez toga je BiH u opasnoj balkanskoj čekaonici za ulazak u EU i NATO, a ta čekaonica puna je geostrateških virusa raznih tipova i mutacija.

Nadali smo se kako će nas korona zaboraviti, a onda je ošinula kao zima repom. Brojni građani drastično su kršili epidemiološke mjere, tako je zbog noćnih gužvi u nekim klubovima bilo lakše doći do cjepiva nego do piva. A poneki skup bio je preskup. Pa su vlasti primorane na pooštravanje epidemioloških mjera - ponovno smo svjedoci ograničenog kretanja, još ograničenijeg broja osoba na skupovima, policijskog sata, ponegdje i online nastave. Inače prijete strogi lockdown i opasni knockdown. Nekima se ovo ne sviđa, ali ako sva društva koja bi nam trebala biti uzor tako postupaju, ne možemo sad mi zatvarati oči pred poraznim brojevima. Kao što Einstein reče: “Nema pametnih riječi, ima samo pametnih brojeva!” A brojevi, što se korone tiče, trebali bi nas naučiti pameti. Nevidljivi neprijatelj ostavlja egzaktne podatke po kojima je stanje u BiH, što se COVID-19 tiče, među najgorima u svijetu. No, i s epidemiološkim mjerama treba imati mjeru. Što nas podsjeti na crno-humorni vic na temu policijskog sata i Muje policajca. Policijski sat počeo je u 21 sat, a bilo je 20 sati i 45 minuta kad je pored njega i kolege Hase naišao jedan prolaznik. Mujo odmah zapuca u njegovu smjeru, a Haso mu se u čudu obrati:

- Jesi li ti normalan, ima još petnaest minuta do početka policijskog sata!

- Znam ja gdje ovaj stanuje, nema šanse da do kuće stigne za petnaest minuta - objasni mu Mujo koji je previše ozbiljno “shvatio” svoju dužnost u policijskom satu, ali i izvan njega.

No, nepopravljivi optimisti vjeruju da bi epidemija koronavirusa trebala postati prošlost, kao i brojne druge epidemije. Jedan realni optimist zavapi:

- Eh, kad će opet doći vrijeme da u sitne noćne sate sjedimo u prepunom klubu i svatko blene u svoj mobitel?!

Epidemiolozi tvrde kako prijeti opasnost od novih sojeva koronavirusa, a geostratezi kažu da su to lagane prehlade u odnosu na geostrateške viruse. I prošloga tjedna bilo je jako živo na bh. političkoj pozornici. Pa smo čuli i “biser” kako katolici zahtjevom za jednakopravnošću naroda dijele BiH! A i vrapcima je na granama i krovovima jasno da je BiH moguća samo kao ravnopravna zajednica triju konstitutivnih naroda, da samo federalizam i konsocijacija jamče uključivanje BiH u EU, a da bošnjački unitarizam i “građanski” koncept vode u permanentne sukobe i zemlju Nedođiju. Panelisti iz čak 12 zemalja dali su svoj doprinos u viđenju budućeg uređenja BiH na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH”, održanoj u Neumu, utvrdivši kako se upravljati razlikama u BiH može samo konceptima federalizma ili konsocijacije. Iz IDPI-ja objašnjavaju kako Ustav BiH ne treba bitnije mijenjati ako ga se prevede i čita na ispravan način. No, unitarističke strukture i dalje su u svojim “građanskim” utvrdama i svom “čitanju”. Ali u BiH postoji prevelika kritična masa kod dvaju konstitutivnih naroda protiv “građanskog”, to jest unitarnog ustroja BiH po mjeri bošnjačkoga naroda. Masterchefovi bosanskog kulinarstva reći će da je bosanski lonac, tradicionalna bosanska delicija, bez triju različitih vrsta mesa bez mirisa, okusa i ukusa! Toga su valjda sve svjesniji i pojedini političari i njihovi medijski telali u političkom Sarajevu. (Pri)misli jednog takvog podsjećaju na riječi obrambenog nogometaša engleskog Tottenhama nakon uzvratne utakmice osmine finala Europske lige protiv zagrebačkog Dinama na Maksimiru:

- Ide Mislav Oršić, a samo nas šest u obrani!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?