Bošnjački unitaristi čudom se čude zašto brojniji Flamanci Valoncima ne biraju vodeće ljude!

17.05.2021. u 10:06

Prezimilo se više od dvije trećine ćudljivog proljeća, koje je zbunilo i koronu pa je malo ustuknula, što je dovelo do popuštanja epidemioloških mjera. Rane povrtnice i rano voće sporije rastu i sazrijevaju, pa njihove cijene skaču li skaču. Jedna kućanica reče:

- Kao da ih uzgaja i distribuira kolumbijski narkokartel!

Kiše je proteklih dana bilo i previše te bi sada trebalo malo više sunca. A kako meteorolozi prognoziraju, moglo bi ga predstojećeg ljeta biti i previše. No, na političkoj sceni već je došlo do usijanja. Mnogo toga što se dogodi u svijetu u BiH doživi svoj poseban odjek. Tako je najnoviji sukob na Bliskom istoku u BiH izazvao rat zastavama Izraela i Palestine. Bh. puk naviknuo se na tuk na utuk. No, to je sve ipak mačji kašalj u usporedbi s političkom dernjavom pojedinih političkih aktera i njihovih medijskih telala čim se spomenu izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u BiH.

Na završetku zasjedanja Vijeća EU-a za vanjske poslove visoki predstavnik i potpredsjednik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je na provođenje ustavne i izborne reforme u BiH u ovoj neizbornoj godini, što je preduvjet da bi BiH dobila status kandidata u EU, te istaknuo: “Moramo nastaviti podržavati ove napore svakodnevnim angažmanom našeg posebnog predstavnika u Sarajevu Johanna Sattlera.” No, ta jasna poruka u bošnjačkoj javnosti jednostavno je ignorirana. Isto tako, žestoki zagovornici bošnjačke unitarističke BiH, odjevene u “građansko” ruho, ignoriraju i poruke američkih dužnosnika – državnog tajnika Blinkena, zamjenika pomoćnika za jugoistočnu Europu Palmera i američkog veleposlanika u BiH Nelsona. Dužnosnici EU-a i SAD-a izričiti su u tome da ovu godinu valja iskoristiti kako bi se izmijenio Izborni zakon i provele ograničene ustavne reforme. No, takve izjave na unitarističko uho uđu, a na “građansko” iziđu! Bošnjački unitaristi čudom se čude zašto brojniji Flamanci Valoncima u Belgiji ne biraju vodeće ljude!

Valja provesti odluke Suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Predmeti “Sejdić - Finci”, “Zornić”, “Pilav”, “Šlaku”, “Pudarić” i “Ljubić” ne isključuju jedni druge kao što tvrde “eksperti” bošnjačke unitarističke paradigme. Naveliko se govori kako bi se mogle ujediniti neke unitarističke bošnjačke stranke koje same sebe nazivaju socijaldemokratskim i multietničkim pošto jer se u njihovim redovima, zapravo više između redova, nađe pokoji Hrvat, Srbin i netko iz reda nacionalnih manjina, onako kao multietnički fikus ili smokvin list. Lider jedne od njih nedavno se izlanuo i kazao kako su za tu koaliciju pronašli i jednu stranku s hrvatskim predznakom i tako sam priznao da su te nazovisocijaldemokratske, patriotske, multietničke stranke zapravo – bošnjačke, kojima od silne borbe za unitarnu, bošnjačku vlast bez konstitutivnih i državotvornih Hrvata ni na kraj pameti nije borba za socijalnu pravdu svih koji živ(otar)e u BiH. Često se tako ugrizu za jezik. Poneki od njih i za – otrovni.

Daytonski sporazum i njegov Aneks 4. (Ustav BiH) bio je brak iz interesa. Srbi nisu bili zadovoljni što su ostali u BiH i dobili “samo” 49 posto teritorija, Bošnjaci nisu bili sretni zbog toga što su Federaciju morali dijeliti s Hrvatima, a Hrvati zato što samo oni nisu većinski narod u jednom od entiteta. No, svoju konstitutivnost i jednakopravnost imali su kroz Dom naroda FBiH i Dom naroda BiH te kroz hrvatskog člana Predsjedništva. Onda su stigli Petritschevi amandmani i Barryjeva izborna pravila po kojima su Bošnjaci mogli izabrati šest Hrvata “po svom ukusu” u hrvatski klub Doma naroda FBiH, što je potrebna trećina od 17 (jednom je bilo dovoljno i pet!) da izaberi predsjednika i Vladu Federacije. Što su uradili dva puta, a Bošnjaci su tri puta izabrali po dva člana Predsjedništva. No, očekuje se nastavak pregovora između Čovića i Izetbegovića uz potporu EU-a i SAD-a. Bez pomirbe triju naroda i međusobnog uvažavanja BiH nema budućnosti. Nadamo se da nas iduća događanja neće podsjećati na razgovor (ne)ugodni između Muje i Fate. Njihov sin najavio je ženidbu s izabranicom svog srca, koja nije bila Fati po volji, pa reče Muji:

- Reci onom svom sinu da ne ženi onu kozu!

- Nema šanse, ni mene nije nitko upozorio – uzvrati Mujo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?