24.05.2016. u 07:00

Tri četvrtine građana Bosne i Hercegovine podržava ulazak ove zemlje u Europsku uniju. Najnovije istraživanje Direkcije za europske integracije pokazalo je kako bi, kada bi se danas održavao referendum o članstvu BiH u EU, 76 posto građana BiH glasovalo pozitivno.

Međutim, ogromne su razlike između entiteta Federacije BiH i Republike Srpske kada je riječ o potpori integracijama EU. Protiv ulaska BiH u EU je 37,6 posto stanovnika entiteta RS, što je za 10 posto više nego prethodne godine, dok broj onih koji podupiru ovu integraciju jedva prelazi 50 posto. S druge strane, u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji čak 91 posto građana želi vidjeti BiH u EU. Dakle, Europska unija bi mogla biti zadovoljna zbog činjenice što ogromna većina želi u njezinu obitelj. Zabrinjavajuće je što u polovini države (RS-u) raste euroskepticizam. Iako istraživanje pokazuje da je najviše onih koji se plaše ulaska u EU zbog povećanja troškova života, ipak, razlozi se vjerojatno kriju u odgovorima onih koji se boje centralizacije.

RS ne doživljava baš iskreno EU svojim prirodnim saveznikom. Mnogima je bliži istok. Osobito pravoslavna braća u Rusiji. Koji su često zaštitnici srpskog entiteta kada god dođe na udar međunarodnih, uglavnom zapadnih političara. Stoga se ruska politika snažno reflektira na raspoloženje u RS. Čim zahlade odnosi Moskve s Bruxellesom, kao posljednjih godina zbog Ukrajine, pada potpora javnosti u RS za EU. Jednako kao što i potpora NATO-u u RS-u ovisi o odnosima Moskve i Washingtona. Još je izraženije kakva je u svim tim procesima pozicija Srbije.

Zbog očuvanja mira na nemirnom Balkanu, Amerika i Europa trebaju puno više raditi na njegovu demokratiziranju. Jer, kada ova regija (BiH, Srbija, Crna Gora...) jednoga dana postane dio Euroatlantskog saveza, bit će prvi put u povijesti integrirana pod isti geostrateški kišobran. Istodobno će to biti kraj i srpsko-ruske koalicije koja sada stvara privid postojanja drugog jakog istočnog bloka na Balkanu. Nestajanje tog nevidljivog “berlinskog zida” srušilo bi i mnoge podjele u BiH.

Sljedeći tjedni prevažni su za put BiH u EU i NATO. Ako se postigne dogovor o slobodnoj trgovini i mehanizmu koordinacije, Slovačka će joj, kao predsjedateljica EU od 1. srpnja, pomoći u dobivanju kandidacijskog statusa. Za mjesec dana bit će i NATO-ov skup u Poljskoj gdje BiH ima šanse napraviti veliki korak prema tom savezu. Pozitivne odluke podigle bi potporu bh. građana i za EU i NATO. Osobito u RS-u. Koja europeizirajući sebe može postati predvodnik zapadnog pokreta na istoku. U takvim procesima tradicionalna rusko-srpska suradnja mogla bi biti od koristi i Europi i Americi, pa i Rusiji. Svima je jasno kako, bez obzira na sadašnji višak emocija kod Srba prema Rusiji s jedne i rezerviranosti prema Zapadu s druge strane, stabilnu budućnost BiH i ostali Balkan imaju samo u EU i NATO-u. •

Komentara 12

DU
Deleted user
12:42 24.05.2016.

e moj Jozo, ja evo ću uplatiti misu da se NATO raspadne i da Hrvatska i BiH budu trajno vojno neutralne države, a ove ruske prijetnje koje vi vidite svaki dan podsjećaju na histeriju komunističkih komesara koji su u svakom građaninu koji bi putovao van države vidjeli prijetnju

HE
hr.eu
10:41 24.05.2016.

Pretpostavka svih pretpostavki u trajnom rješenju uvijek postojećeg, sada trenutno prikrivenog konflikta u BiH jest - UKIDANJE entiteta Srpska, nastalog primitivnim divljačkim genocidom nad Bošnjacima i Hrvatima, paleži, pljački, protjerivanjima, ubijanjima nasvirepijim metodama. Bez toga nema napretka ni u NATO ni u EU ni boljeg života za ikoga tamo.

GI
goran.ivancic.35
10:16 24.05.2016.

Mislim da se u BiH priprema Svicarska jer muslimanski dio vuci prema Turskoj,Srpski dio prema Rusiji,a Hrvatski dio prema Njemackoj i SAD....!?Narodi u BiH su ratovali za svoje drzave i svaki narod vuce na svoju stranu odnosno sve to nekako podsjeca na raspad ex-Yu koja se raspada od 1990,a BiH od 1995 godine odnosno ekonomska suradnja izmedu Hrvatske i Srbije na nacin da dode do robno novcane razmjene u svim sektorima ce na neki nacin smanjiti ovisnost o tzv.ruskom utjecaju jer se BiH nalazi izmedu te 2 drzave dok su ruske investicije unutar BiH nesto drugo jer kupovina nekih tvrtki koje daju pristup na BiH trziste je tesko ocekivati jer niti BiH nemaju "previse novaca" da bi kupovale tvrtke unutar Rusije i na taj nacin povecavale ovisnost o ruskom utjecaju..!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?