BiH ne treba reforme pro forme, a može pomoći netko tko je u formi. Njemačka, na primjer!

02.06.2014. u 10:04

Na političkoj sceni postoje neki koji još umišljaju da mogu sami urediti BiH, po svojoj volji, bez pomoći onih koji su po Ustavu i Božjem zakonu jednakopravni

Voda iz poplavljenih područja pomalo se povlači, a pomoć je i dalje više nego potrebna. Stradalima valja do zime podići nove domove. Nigdje se kao proteklih dana nije potvrdila Dellenova misao: „Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu!“ Kataklizma koja je pogodila dijelove BiH, Hrvatske i Srbije pokazala je da čovjek čovjeku nije uvijek vuk, da ovaj svijet nije zvjerinjak, da ljubav prema bratu čovjeku može ipak jača. No, ponovo su otvorena brojna pitanja koja prate čovjeka od prapočetaka čovječanstva. Još davno Aristotel je kazao: „Kad bi na Zemlji vladala ljubav, svi zakoni bili bi suvišni.“ No, zakoni su tu da bi eliminirali mržnju, pohlepu, nastojanje da se ovlada drugima, da se spriječi zlo i naopako, da prevlada dobro. Pogotovo u ovoj i ovakvoj BiH, koja i dalje puno očekuje od stare dame Europe i ujaka Sama preko velike bare. BiH za sada u Europi ne može ni pomoću trikova, a sprema se u - Brazil. Još nekome iz Europe može pomrsiti račune, nije se s BiH igrati kad je nogometna igra u pitanju. Safet Sušić uz malu pomoć svojih suradnika sastavlja taktiku po savjetu legendarnog televizijskog komentatora Mladena Delića iz vremena kad je Sušić bio igrač: - Ne sam, Safete!

A i sami navijači smišljaju svoju taktiku, a jedan od njih predlaže: - Za vrijeme utakmica BiH na Svjetskom prvenstvu vičite što jače na svoje televizore! Možda ne pomogne reprezentaciji, ali može pomoći navijačima. Pokazalo se to više pune, ne samo kad je nogomet u pitanju. Na političkoj sceni postoje neki koji još umišljaju da mogu sami urediti BiH, po svojoj volji, bez pomoći onih koji su po Ustavu i Božjem zakonu jednakopravni. Tonino Picula kaže da je unutarnji ustroj BiH dotrajao. Daytonski ustroj BiH nikada i nije nešto naročito funkcionirao, a postao je neodrživ njegovim rušenjem po glavi hrvatskih stanovnika u BiH. Toga su svjesni mnogi u vrhu piramide međunarodnog poretka, njihova moralna potpora postoji, ali to ne podiže moral onima koji bi u svojoj zemlji trebali biti stvarno jednakopravni. Ovoj BiH potreban je Marshallov plan i u političkom pogledu. A ne pomoć onih koji se još kunu u maršala iz Kumrovca i njegove planove. Bolesna BiH treba stvarnu pomoć vodećih iz Bruxellesa i Washingtona, a samo lijekovi za ublažavanje boli stvaraju ovisnost i pogubne nus-pojave. Bolesnoj BiH treba pomoć liječnika da joj se više ne događaju nezgodne zgode kao Muji kod psihijatra: - Recite zašto ste došli k meni – obrati mu se psihijatar.

- Zato što ne mogu doći sebi – pojasni mu Mujo.

BiH je daleko od Europe, a još dalje od euro-zone, ali mnogi bh. građani svoje KM-ove preračunavaju u eure. Pa čak i klinci. Učiteljica je u Hercegovini upitala nekog prvašića: - Koliko je 90 plus sedam?

- Pedeset eura – reče mali Ero s ovoga svijeta za Europu spreman.

Hoće li barem njegova generacija biti u Europi ili će “ćamiti ćekajući“ na EU-audiciji i ponavljati onu iz nekadašnje „Audicije“:

- Primi me, samo ti mene primi! Stižu obećanja iz Berlina da bi Angela Merkel mogla preuzeti ključnu riječ oko reformi u BiH. BiH ne treba reforme pro forme, a prave reforme može provesti netko tko je u formi. Angela, odnosno Njemačka, to svakako jest. Nadamo se da se nakon novih izbora neće više raditi po starom i da stari kontinent neće biti nova bh. fatamorgana. BiH ne bi smjela više biti crna rupa Europe, a njezini zahtjevi za približavanju EU ne bi i dalje trebali biti odbijani. A poznato je to da najviše privlači – odbijanje! Mnogi u Europi i svijetu kažu da im je BiH pri srcu, ali sve i vezi s tim podsjeća na Facebook status privlačne dame: Prije nego što se zaljubite u mene, obratite se svome liječniku ili ljekarniku! BiH na svome putu u Europu ne smije zaostajati jer to vodi u bespuće. A onda slijedi zaostajanje u gospodarskom, civilizacijskom i svakom drugom pogledu pa bi se moglo događati nešto slično onome kad su u ove krajeve stigli prvi bicikli. Kad je jedna žene vidjela kako je neki mladić pored nje nešto brže prošao na biciklu, viknula je:

- Ljudi, odnese nešto čovika!

Da tako nešto ne odnese i BiH.

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?