02.11.2015. u 09:49

Stigao je i studeni, ali bi moglo biti – vruće. Barem što se političkog ozračja tiče. Koje se mnogih odgovornih baš puno i ne tiče iako ih se itekako dotiče. Izbjeglička ruta Bliski istok – europski Zapad za sada zaobilazi BiH, ali ta je ruta odmah tu preko puta. Pa se aktualizira ona stara: Sklonite se s puta, ide baba ljuta! A mnogim naivnima u BiH baba ljuta nije ni u primisli jer su im misli usmjerene prema - Djedu Mrazu. A veliko je pitanje hoće li se Djed Mraz do kraja prosinca moći probiti kroz kordone izbjeglica, migranata, azilanata i raznih meštara od zanata. Pa se naglo povećao postotak građana BiH koji bi što prije pod kabanicu EU-a i NATO-ov kišobran. No, još ima onih koji kažu da bi bilo dobro što prije u EU, a što kasnije u NATO. Što podsjeća na nezgodnu zgodu s bosim Mujom u najnovijem modelu brenda BOSS.
- Od kud ti takvo ganci novo odijelo? – upita ga Haso.
- Kupio mi ga gazda, da izgledam k’o kakav šefić – odgovori Mujo.
- Pa što ti onda nije kupio i cipele, hodaš bos u takvom odijelu? – znatiželjan je Haso.
- Seljačino jedna, ne idu cipele uz ovo odijelo, vidiš da ne njemu piše BOSS – objasni mu Mujo.
Pa se aktualizira ona: Samo BiH i Chuck Norris mogu ući – van! Šalu na stranu, od strane većine članica EU-a stiže potpora BiH za podnošenje zahtjeva za prijam u europsku kuću. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, kazao je kako će se podjednako u reformskim procesima u BiH raditi i na aktivnostima oko akcijskog plana za članstvo u NATO. BiH je jedinstvena kota u geostrateškom pogledu i zbog toga je stalno na dalekozoru i Bijele kuće i Kremlja. Pri tome valja imati u vidu i to da geopolitička preslagivanja u Europi i svijetu izazivaju sve čudnija komešanja na političkom obzorju pa se u balkansku krčmu uvodi posebna rasvjeta. Puno toga itekako dodiruje BiH, a mnoge naivčine vjeruju kako je nedodirljiva. U novom srbijanskom vicu Chuck Norris pita pjevača Mitra Mirića, čija pjesma “Ne može nam niko ništa” trešti zadimljenim balkanskim krčmama:
- Kako to misliš “Ne može nam nitko ništa”?!
Velike probleme u BiH izazivaju oni koji na sve (ne)moguće načine nastoje sve strpati u jedan koš, a drugi u dva koša. Na takav problem naišli su u jednom malom mjestu u kojem je bio samo jedan brijač. Inspektori su htjeli imati popis svih onih koje brije mjesni brijač i svih onih koji se briju sami pa su pripremili dvije liste. No, naišli su na problem kad su došli do brijača. Nisu znali na koju ga listu upisati s obzirom da se brije sam, a ujedno je i među onima koje brije mjesni brijač. Pa su morali otvoriti i treću listu, makar imala upisanu samo jednu osobu. Nekima na brdovitom Balkanu nekako EU ne odgovara pa bi htjeli biti Švicarska. Jedan duhoviti Srbijanac kazao je da bi Srbija mogla biti druga Švicarska, ali da je problem u tome što Srbi ni u čemu ne žele biti drugi. Odavno već slušamo kako bi i BiH mogla biti druga Švicarska, ali problem je u tome što je BiH previše često u baražu. No, vjeruju da bi mogla proći u - repasažu.
BiH neće dogurati daleko ako se s političkih monologa ne prijeđe na dijaloge. Previše toga u tom smislu bilo je više nego besmisleno, a podsjećalo je na razgovor (ne)ugodni između dva muškarca za šankom. Jedan reče:
- Moja žena često priča sama sa sobom.
- Nije to ništa, i moja priča sama sa sobom, ali toga nije svjesna – reče drugi.
- Kako to? – znatiželjan je prvi.
- Ona priča, a misli da je ja slušam – objasni mu.
Konstruktivne snage u BiH trebale bi imali minimalni konsenzus oko maksimalno važnih strateških pitanja i odgovora. Mnogo toga što se u BiH vidi s Mjeseca ne vidi se iz unitarističkih i separatističkih busija. Što podsjeća na razgovor ugodni između “šlang” dame i njezine malo elegantnije popunjene prijateljice. “Šlang” dama se požali:
- Jao, kupila sam LCD televizor na kojem mi i hollywoodske ljepotice izgledaju nekako preširoko.
- Nije to ništa, ja sam kupila takvo ogledalo – našali se malo elegantnije popunjena prijateljica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?