BiH bi mogla biti Miss Europe, ali misteri forsiraju dva entiteta kao - Best model!

16.12.2013. u 09:48

U ovako strukturiranoj BiH teško što može funkcionirati

Bliži se kraj 2013. godine, vrijeme je usvajanja proračuna i izmirivanja računa, inventura ali i iventa. Zbog problema oko usvajanja proračuna BiH za 2014. godinu, MMF zaprijetio je odgodom razmatranje petog pregleda u okviru stand by aranžmana. No, Bruxelles i Washington Bosnu i Hercegovinu i dalje drže na stand byju. Ako BiH potpuno stane na putu euroatlantskih asocijacija, sve asocira na to da bi joj to moglo značiti: Bay, bay, BiH!

U ovako strukturiranoj BiH teško što može funkcionirati. Što pokazuju i problemi vezani uz izmjene Zakona o Elektroprijenosu BiH. BiH prijeti opasnost da ostane u mraku. I to doslovno. Pa bi bh. narodi i građani umjesto svijetle budućnost mogli gledati u tamnu prošlost, umjesto svjetla na kraju tunela u tamni vilajet. Plasman BiH u Južnu Ameriku ne znači da se plasirala i u Europu. Možda i zbog toga što je stara dama Europa poprilično ćudljiva pa ujak Sam preko velike bare mora malo jače lupiti šakom o zeleni stol i tako pomoći svojoj nestašnoj daytonskoj nećakinji. Kolumbo je otkrio Ameriku, ali Amerika kao da još nije otkrila BiH u svoj svojoj složenosti. Dayton je prema ovdašnjim mjerilima punoljetnosti punoljetan, ali po američkim možda još i nije. Pa daytonskoj BiH još ne daju vizu za europsku budućnost. Izmišljanje tople vode preko velike bare podsjeća na vic o Kolumbu kad je otkrio Ameriku i zapovjedio posadi broda:  

- Pošaljite kralju telegram o tome da sam otkrio novi svijet!
- Gospodine Kolumbo, telegram još nije otkriven – kazaše mu članovi posade.
- Pa zar sve ja moram otkriti?! – zaključi Kolumbo.   

No, ima i drugih problema u vezi i bez veze s tim. Neki koji usporavaju europski put BiH staru damu Europu doživljavaju čangrizavom punicom pa se ponašaju kao onaj vozač automobila, koji je na otvorenoj cesti vozio „brzinom“ od 30 kilometara na sat. Zaustave ga prometni policajci i upitaše ga:
- Na ovoj dionici ceste nema ograničenja, zašto vozite tako sporo i otežavate normalan promet?
- Ma, žena me poslala da odem po punicu – objasni im vozač.

Federalna Vlada bez parlamentarne većine odlučuje o većini toga, županije se ljute, općine većinom šute, a na razini države neki i dalje mute. Jer u mutnome lakše love i dolaze do love. No, nastavljaju se razgovori o pregovorima vezanim uz provedbu presude u predmetu “Sejdić - Finci”, kao i o Izbornom zakonu. Do travnja valja raspisati nove izbore jer drugog izbora nema. Nadamo se da se nakon tih izbora neće opet aktualizirati onaj grafit: Kad bi izbori mogli nešto promijeniti, ukinuli bi ih! Stara bh, pjesma, što podsjeća na pitalicu:
- Kako se u BiH zove pauza prije refrena pjesme?
- Pa kaže! – glasi glasan odgovor.

No, valja biti optimist, a valja se i nasmijati aforizmu slavnog aforista Stanislawa Jerzyja Leca: „Pesimist je čovjek koji od dva zla izabere oba!“ Gorljivi zagovornici bh. unitarizma smatraju da dva entiteta nisu toliko zlo koliko bi bio onaj treći. Jer u „barem“ jednome od dva mogu biti gazde. I vrapci na bh. granama znaju da  bi treći bio put k sreći. Tri je blizu broja Pi (3,14) pomoću kojeg je moguće definirati kvadraturu bh. kruga. Ako je tri već zabranjen broj, onda je broj četiri najbliže rješenje za osvježenje. Pa bi BiH bila za pet. Četiri bi bio nekakav kompromis za BiH koja bi tako mogla biti Miss Europe pa i svijeta. Ali neki misteri misle drukčije i drukaju za dvoentitetsku BiH kao Best model za državu triju jednakopravnih naroda. Mnogi još nisu shvatili da nema jedinstvene BiH bez jednakopravnih Hrvata, niti bh. Hrvata bez hrvatskog jedinstva. Netko misle drukčije, ali ne valja mu biti drug. Samo je hrvatska svađa gora od hrvatske šutnje. To je tako i tu nema ljutnje. Ova i ovakva BiH pokušava stići u Europu, trucka, tranda, tandrče, zastajkuje preko balkanskih gudura, kao Mujo koji je nekako preko veze položio vozački ispit i krenuo sa starim „yugom“ modernom autocestom u Europu. Muku je mučio kako se uključiti u promet. Spazili su ga prometni policajci i zaustaviše ga:

- Morat ćemo Vas isključiti iz prometa – reče mu jedan od policajaca.
- Nemoj, matere ti, jedva sam se uključio?! – zamoli ga Mujo.

Ključne riječi

Komentara 1

1H
1hrvatska2
16:06 16.12.2013.

Frano stivo ti je odlicno!Ipak mislim da nije vrime za viceve i zajebanciju.Doslo je krajnje vrime da se situacija shvati ozbiljno!Ovdje se radi o biti ili ne biti.Hrvatima nitko nemoze nametati(birati)njihove prestavnike u vlastiSve ovisi o nama Hrvatima!MORAMO biti sloznii i kroz HNS ustrajati do jednakopravnosti koja nam pripadaNista dobra nam nece samo doci!Zlo samo dolazi!Za dobro se treba mukom i velikim trudom izboriti!Strpljen,izdrzljiv i privrzen cilju.Uz pomoc Boziju uspjeh nece izostati!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?