22.12.2023. u 10:42

Stiže Božić, betlehemsko svjetlo svojom snagom i svojim sjajem obasjat će čitav svijet. Vrijeme je darivanja u slavu malog Isusa, Božića, koji je darovao sebe čovjeku i svijetu. Božićni duh osjeća se u domovima, na ulicama i trgovima. Sve više katoličkih sredina u BiH nastoji da vrijeme došašća bude i u europskom duhu, sve je više atraktivnih adventskih manifestacija. No, valja u svemu tomu zadržati i lijepe stare predbožićne i božićne običaje. Katolički vjernici duhovno se pripremaju za Božić na misama zornicama, crkve u ranim jutarnjim satima pune su vjernika, kao navečer na adventskim druženjima. Božić je blagdan mira, skrušenosti, ljubavi, obitelji, darivanja, pa treba imati na umu da u svemu valja imati mjeru. Nedopustivo je to da se od blještavila "velike potrošnje", koju je nametnuo neoliberalni konzumerizam, nedovoljno dobro vidi sjaj malog Isusa. Vjerujemo u to da će istinsko betlehemsko svjetlo nadjačati lažni sjaj konzumerizma koji kršćanima nastoji ukrasti Božić i iskoristiti ga u svoje bezdušne ciljeve i planove.

Već dva tisućljeća kršćanima nitko nije uspio ukrasti Božić, valja se i danas znati oduprijeti svima koji to pokušavaju. Svjedoci smo toga da mnogi zdušno, a još više bezdušno, to nastoje. Po mnogo čemu sliče nekom komesaru koji je pred Božić 1945. godine u jednom hercegovačkom selu održao "ideološko" predavanje mještanima. Na kraju predavanja viknuo je:

- Upamtite dobro, od danas nema Boga!

- Znači, bilo ga je - uzvratio je jedan hrabri Ero s ovoga svijeta.

Vjerujemo da će one koji žele vjernicima ukrasti Božić betlehemsko svjetlo zaslijepiti, a možda nekima i dušu prosvijetliti. Voljeli bismo da za Božić prestanu bombardiranja Ukrajine, gdje mnogi slave rođendan malog Isusa po gregorijanskom kalendaru. Bilo bi džentlmenski od zaraćenih strana da prestane pucnjava, osim pokoje petarde, i za Božić po gregorijanskom i za Božić po julijanskom kalendaru. Ne bi li se božićno primirje pretvorilo u trajno. Svake godine u ovo vrijeme prisjetimo se znanog Božićnog primirja 1914. godine između njemačkih i britanskih vojnika, koji su na "neutralnom terenu" između rovova odigrali nogometnu utakmicu. Božić želi mir svim ljudima dobre volje, pa tako i Izraelcima i Palestincima koji su u velikom ratnom sukobu.

Na Božić se slavi rođenje malog Isusa koji će postati najveći čovjek, Bogočovjek, u povijesti ljudskog roda. Njegov nauk jedan je od neoborivih stupova zapadne civilizacija, i ne samo zapadne već civilizacije uopće. Po rođenju malog Isusa računa se vrijeme, ono prije i ono poslije njegova rođenja. Pa neki vrijeme prije Isusova rođenja zovu starom erom, a vrijeme poslije njegova rođenja novom erom.

Druženja na adventskim okupljanjima imaju svoju značajnu kulturološku i sociološku karakteristiku. Bitan je taj osjećaj pripadnosti velikoj europskoj obitelji i ukupnom zapadnom krugu. Brojne priredbe humanitarnog karaktera na najljepši način govore da je došašće i vrijeme darivanja, humanosti, solidarnosti, pomaganja svima u potrebi. Božićni koncerti i predstave u okviru adventskih programa daju čitavom vremenu došašća posebnu kulturološku dimenziju. Za svaku su pohvalu božićne predstave s temom starih božićnih običaja. Mnogi katolici će iz dijaspore stići u rodni kraj već sutra jer je ovogodišnji kalendar tako htio. Mnogi će se u domovini moći zadržati čitava dva tjedna, sve do Tri kralja, jer mnoge tvrtke u Europi ne rade od Badnjeg dana do Tri kralja. Za veliku su pohvalu domaće uspješne tvrtke koje svojim djelatnicima mogu priuštiti takav božićni dar. Još ako djelatnicima isplate božićnicu! Mnogi zaposlenici u nekim službama morat će raditi i na sam Božić. Valja se pomoliti za njihovo zdravlje i posebno ih nagraditi.

Sjećamo se da su neki u predbožićno vrijeme lovili u mutnom. Znali su u vrijeme došašća i posjeta ljudi iz dijaspore "malo" dignuti cijene proizvoda koji u to vrijeme "dobro idu". No, stigao je projekt "Zaključavamo cijene" u Federaciji BiH i trajat će sve do 15. ožujka sljedeće godine. Zaključane su cijene 40 prehrambenih i higijenskih artikala u trgovačkim centrima u Federaciji BiH, a dana je mogućnost manjim trgovinama da džentlmenski mogu sudjelovati u ovom projektu snižavanjem cijena 20 proizvoda. Imat će, unatoč tomu, lijepu zaradu zbog većeg prometa.

U ovo predbožićno vrijeme posebno su pod pritiskom zaposlene žene. Valja otići na misu zornicu pa na posao, a onda ih doma čekaju "generalno čišćenje" i spravljanje božićnih slastica. Jedan je muž zatekao suprugu u "generalnom čišćenju" i rekao joj:

- Ženo Božja, polako, stiže Božić, a ne sanitarna inspekcija!

Jedna kućanica koja se spremala spravljati božićne kolače reče svom suprugu, inače profesoru matematike:

- Molim te, trkni tu u market i kupi dva margarina. Ako bude jaja, kupi deset!

Muž se ubrzo vrati, na stol stavi deset margarina i dok je supruga sve u čudu gledala, reče:

- Evo ti deset margarina, bilo je jaja!

Koje li ironije: ni jedan ateist božićnicu odbio nije! Jedan vjernik i vjerni muž svoje supruge pošao je u kupnju prehrambenih proizvoda, ali je u kafiću većinu toga zaboravio. No, znao je telefonski broj jedne tajne službe i nazove:

- Halo, koliko znam, vi prisluškujete?

- Pa što ako baš prisluškujemo? - javi se jedan strogi glas.

- Što mi je ono žena sve rekla, ulje, šećer, jaja… - upita zaboravni muž. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?