29.12.2023. u 15:51

Svaka godina nam je prijelomna, a, evo, stiže nam i prijestupna 2024. godina Gospodnja. Iako se svake godine prave razni prijestupi svih vrsta i podvrsta, samo se svaka četvrta zove prijestupnom. I ne samo prijestupnom već i olimpijskom. Koju posebno doživljavaju oni rođeni 29. veljače jer i oni u kalendaru prijestupne godine imaju nadnevak za proslaviti rođendan. Čitav svijet vrijeme računa uglavnom po gregorijanskom kalendaru, što ga je papa Grgur XIII. uveo 15. listopada 1582. godine, naslijedivši reformirani kalendar Julija Cezara (julijanski kalendar). No, pravoslavni vjernici pojedinih pravoslavnih crkava slave Božić i Novu godinu po julijanskom kalendaru 13 dana poslije. Tako u BiH mnogi slave Novu godinu i 1. i 14. siječnja. Slično je i kod pravoslavnih vjernika u Srbiji ili Rusiji; pravoslavci iz Ukrajine Božić su prvi put ove godine slavili 25. prosinca, kada i većina kršćana na svijetu.

No, brojni muslimani u BiH, kao i u čitavom islamskom svijetu, proslavit će i hidžretsku Novu godinu po islamskom kalendaru koji godine broji od 622. godine poslije Krista (godina ima 354 ili 355 dana). U nekim islamskim državama hidžretski kalendar ujedno je i službeni. Riječ je o lunarnom kalendaru, pa hidžretska Nova godina ne pada svake godine na isti nadnevak po gregorijanskom kalendaru. Za početak islamskog kalendara uzima se hidžra, preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine. Židovski kalendar ima od 353 do 355 dana, a njegovo računanje počinje od 3760. godine prije Krista. Postoje brojni drugi kalendari, kao što je kineski ili kalendar Maja. Pojam “kalendar” potječe od latinske riječi “calendarium”, a znači knjiga rokova, dospijevanja. Temeljni vremenski razmak kod svih naroda je dan. Gregorijanski kalendar najbolje je usklađen s vremenom u kojem Sunce prividno obiđe ekliptiku za jedne takozvane tropske (solarne) godine koja traje 365 dana, pet sati, 48 minuta i 45,2 sekunde. U vrijeme Grgura XIII. julijanska godina “pobjegla” je Sunčevoj 12 dana i valjalo je nešto popraviti. Nakon Cezarove ispravke uslijedila je Grgurova dopuna - svaka četvrta godina postala je prijestupna (s 366 dana), s dodatkom da svaka 100. opet nije, ali svaka 400. jest. Tako su prijestupne godine djeljive s četiri, nisu prijestupne ako su djeljive sa 100 ako nisu djeljive i s 400 (kao 2000. ili 2400. godina).

Svojedobno se Nova godina slavila na Blagovijest, 25. ožujka, ali i 1. ožujka, kao i 1. travnja. U tijeku 17. i 18. stoljeća većina naroda i država u svijetu počinje Novu godinu slaviti 1. siječnja, tako i u vremenu današnjem. Treba istaknuti da se po gregorijanskom (kao i julijanskom) kalendaru godine počinju računati po rođenju Isusa Krista, čije je učenje jedan od temelja zapadne civilizacije. Odlukom pape Pavla VI. godine Gospodnje 1968. Nova godina, zapravo 1. siječnja, proglašena je Danom mira za sve ljude dobre volje na svijetu. Od tada pape upućuju poruke mira kako bi se očistilo zlo od protekle godine i kako bi se bez zla, s mirom, ušlo u novu godinu. Nadali smo se da će se rat u Ukrajini završiti u 2023. godini, a svijet je dočekao rat u Gazi koji se na gasi.      

Godina na izmaku pamtit će se po mnogočemu u BiH i okruženju. Posebno su znakoviti različiti pogledi triju strana na ratove u Ukrajini i Gazi. Postoje oprečni stavovi i na mnogo toga drugoga, ne samo unutar BiH već i izvan nje. Preko Bosne i Hercegovine vodi balkanska ruta migranata, što ovu državu stavlja u delikatan položaj. S druge strane, različiti su i pogledi država EU-a glede približavanja BiH Europskoj uniji. Vlada Republike Hrvatske na sve moguće načine podržava i potpomaže BiH na njezinu europskom putu. Treba vjerovati da će nastavak velikih radova na cestovnoj infrastrukturi biti u funkciji novih stranih investicija u BiH. Građani BiH nadaju se suzbijanju inflacije, realnom rastu plaća i mirovina, kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi, boljoj socijalnoj zaštiti i ukupnoj sigurnosti. Visoki predstavnik Schmidt očekuje dogovor najodgovornijih struktura vezanu uz potrebne izmjene Izbornog zakona i ustavne promjene u skladu s temeljnim odrednicama Ustava BiH i Daytonskog sporazuma.

Bilo kako bilo, ovo vrijeme je i vrijeme velikih želja te nadanja u bolje sutra. Uvijek se od Nove godine očekuje nešto novo. Jedan građanin nije bio nešto zadovoljan pa reče:

- Što je ovo, nitko ne daruje rokovnike, kalendare. Mi ćemo, majke mi, ostati u ovoj godini!

Badava se veselimo ljetu novom ako ćemo opet sve po starom! Bilo kako bilo, na Novu će biti veselo. Brojne reklame pozivaju na “povoljne” novogodišnje aranžmane. Mujo i Haso čitaju “povoljan” novogodišnji aranžman od 400 eura, a Mujo promrmlja:

- Ja s 400 eura mogu dočekati Dan žena!

Ovih se dana pilo više hladnih pića nego toplih napitaka. Mnogi se žale na kašljucanje, kihanje i slično, a ima i gripe. Mujo ima svoj “recept”:

- Uzmem pola litre rakije, legnem u krevet i pokrijem se jorganom. Za pola sata sve bude gotovo.

- Gotovo s prehladom? - začuđeno ga upitaše.

- Jok, gotovo s rakijom - objasni Mujo.

Jedan građanin s viškom maligana i zapetljana jezika došao je u trgovinu u kupnju. Prodavačica ga upita:

- Imate jako čudan naglasak, odakle dolazite?

- Iz birtije - objasni joj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?