Herc iskrice

Atletika je kraljica svih sportova, 
a nogomet je ipak kralj svih kraljeva!

Frano Vukoja
09.07.2018.
u 07:30

Nogometni Golijati sve više strahuju od nogometnih Davida. Tako je to i u drugim sferama i igrama života na Zemljinoj lopti. Primjerice, mala Južna Koreja šutne veliku Njemačku iz Rusije, a u stanju je i u industrijskim projektima parirati vodećim industrijskim silama na Zemljinoj lopti. A susjedna, također mala, Sjeverna Koreja gotovo je ravnopravni takmac u nuklearnim igrama s velikim SAD-om.

Mundijal 2018. naučio nas je kako se i one objektivno najbolje može nadmašiti ako se protivniku nametne vlastiti način igre. Tako Rusija svojom igrom s Mundijala može šutnuti favoriziranu Španjolsku. No, Vatreni su za Ruse bili pretvrd orah, ni ruski rulet raspucavanja penala nije pomogao Rusima.

Lijepa Naša je u polufinalu, što je veliki uspjeh, a nema ništa uspješnije od uspjeha. No, Vatreni mogu i dalje. Mnogi su se kladili na one kao najmoćnije i skupo platili njihovu stvarnu nemoć. Pa su mogli reći nešto slično nogometnom fanatiku nakon izlaska iz sportske kladionice:

- I ja i žena radimo, ona još igra loto, a ja kladionicu, i opet jedva sastavljamo kraj s krajem!

Atletika je kraljica svih sportova, a svijet se uvjerio da je nogomet ipak kralj svih kraljeva! VAR tehnologija pomaže onemogućavanje “muljaža”, nešto bi slično valjalo izmisliti i kad su političke igre u pitanju. Dvije najsjajnije nogometne zvijezde Ronaldo i Messi rano su se ugasile nad ruskim stepama.

Kad je o zvijezdama u momčadskom sportu riječ, valja se prisjetiti Velimira Kljaića Kljuna, hrvatskog kovača rukometnog zlata, koji je kazao kako svi igrači velike momčadi postanu zvijezde! Kao što je već slučaj s Vatrenima. Pa je sad svaki Vatreni zvijezda kao i Modrić. I oni na klupi, naravno. Pokazalo se da napad nije uvijek najbolja obrana. Jer ne stigneš napasti ako se ne obraniš. Pokazalo se i to da dati gol nije toliko lijepo koliko ga je ružno primiti. Dati ga je teško ako nemaš u momčadi nekoga tko može nadmudriti i najčvršći bedem. A bez gola nema pobjede.

Kad su Bajdu Vukasa, Modrića 50-ih godina prošloga stoljeća, pitali kako bi on igrao protiv “bunkera”, što ga je “izmislio” Helenio Herrera, odgovorio je: - Predriblao bih pet-šest igrača i dao gol!

Koliko se Europa promijenila u demografskom smislu, pokazalo se u Rusiji. Tako je Švicarska igrala s jako malo “autentičnih” Švicaraca, a Francuska s relativno malo bijelaca. A nekada je francuski reprezentativac tamnoputi Tigana bio čudo i po boji kože i po igri. Eto ti ga na! Hrabrost, samouvjerenost i odvažnost znaju biti presudni. Valja gledati sebe, kako voli reći hrvatski izbornik Dalić, kao što je to činio igrač Dinama Stjepan Lamza. Rudolf Belin, Beckenbauer hrvatskog nogometa, pričao je kako ga je pri izlasku na teren prepunog i prebučnog beogradskog stadiona JNA protiv Partizana Štef Lamza povukao za dres i upitao: - Rudač, protiv koga igramo? Hrvatski reprezentativci, mahom iz 11. izborne jedinice, među četiri su najbolje momčadi na svijetu. Mnogi u Lijepoj Našoj misle da su tri zastupnika dijaspore u Saboru RH previše i nenormalno, a normalno im je to da dvadesetak nogometaša iz dijaspore zastupa RH na Svjetskom nogometnom prvenstvu! Nisu normalni i to ti je! Vatreni iz dijaspore pokazali su što mogu dati Lijepoj Našoj u nogometu, a dijaspora bi mogla puno toga dati i na području gospodarstva i drugim sferama života. Dio Vatrenih podrijetlom iz BiH na najljepši način povezuje Hrvate u dvije države, a svi Vatreni sve Hrvate ma gdje bili. Neki nikako da shvate onu: Zajedno smo jači! Dalićevo Livno bilo je u Domovinskom ratu presudno za obranu Hrvatske, ali su mnogi u Lijepoj Našoj to “lijepo” zaboravili. Sad ih je Zlatko slatko i glatko podsjetio na to. I ne samo na to, već i na puno toga još. Nadamo se da će biti koristi. Već nakon nedjelje dokad traje nogometno “ludilo”. Za sada još vrijedi nešto slično razgovoru (ne)ugodnom između Muje i Fate. Fata upita: - Slušaj, Mujo, na televiziji je prijenos nogometne utakmice, a ja pored televizora plešem lambadu, koga ćeš gledati? - A ‘ko igra?! – upita Mujo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?