01.06.2020. u 20:57

Evo nas u dugoočekivanom lipnju. Lipe cvatu, sve je nakon popuštanja epidemioloških mjera isto k’o i lani. Sve je po starom i kad je političko ozračje u pitanju, što puno toga dovodi u pitanje, i samu BiH koja je moguća samo kao zajednica triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. To je natkrovljujuće načelo Ustava BiH. Svi koji tu činjenicu ignoriraju i krše brutalni su neprijatelji moguće BiH. Među njima su vatreni zagovaratelji “građanske” BiH, a kroz ozonsku rupu vidi se da se zapravo radi na zagovaranju unitarističke države jednog naroda. Najprije na prostoru Federacije BiH, a potom kada to bude moguće, i u ostatku BiH, manjem entitetu koji je Sarajevu sve veći problem. Takvom politikom jačaju se secesionistička stremljenja u RS-u.

Božo Ljubić kazao je za HMS kako su bh. Hrvati stjerani u kut, da im je oduzet paritet u tijelima vlasti te da se BiH mora vratiti u konsocijacijske okvire. Kroz ozonsku rupu vidjelo se kako su prosvjedi protiv mise za nevino pobijene na Križnom putu bili u svrhu diskreditiranja Hrvata, nametanja kolektivne krivnje konstitutivnom narodu, kako bi bio pogodniji “materijal” za majorizaciju, potpuno obespravljenje. “Antifašisti” bi baštinili ZAVNOBiH, a bore se za unitarnu BiH.

“Antifašisti” četvrt stoljeća prolaze ulicama koje nose naziv nekog od pripadnika nacističkih formacija kako bi stigli pred katedralu u kojoj se održavala jednosatna misa za stradalnike totalitarizma. Nadamo se da su i do prosvjednika doprle riječi poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji je predvodio središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji: “Teške moralne posljedice ostavljaju grijeh koji čovjek svojevoljno počini prema svom bratu ili susjedu, a u ovoj zemlji svi smo braća i susjedi”. No, mnogi od prosvjednika s petokrakom na čelu ne drže ni do Boga, a kamoli do reisa. Niti drže do rezolutnih rezolucija i deklaracija europskih institucija koje jednako osuđuju sve totalitarizme iz prošlog stoljeća – i nacizam i fašizam i komunizam. Nevjerojatno je da to ne žele čuti ni brojni politički dužnosnici najviših tijela vlasti u BiH, a kunu se u Europu. Ne samo oni već i brojni viđeniji “neovisni” intelektualci, samozvani Europejci.

Povijest se ponavlja, katolici su se molili i u katakombama, svećenici bili proganjani i ubijani tijekom povijesti, posebno od komunista. Čije zločine nikakav antifašizam ne može opravdati. Sve nas podsjeti na hercegovačku baku koja je u vrijeme komunizma naišla ispred zgrade općine i pozdravila kako je naučila:

- Hvaljen Isus!

- Ne kaže se tako, bako – pokuša je ispraviti jedan komunist.

- Hvaljen Isus i Marija – ispravi se baka.

Nevjerojatno je to da se netko protiv jednog totalitarizma bori drugim totalitarizmom. Petokrake ispred sarajevske katedrale govore puno toga nezgodnoga i podsjećaju nas na razgovor s jednim građaninom Sjeverne Koreje.

- Kako živiš? – upitaše građanina Sjeverne Koreje.

- Ne mogu se žalit’ – objasni im žitelj azijske države rigidnog, jednoumnog komunizma. Uporno okretanje pile naopako u Sarajevu nastavlja se. Sad u SDA kažu kako je postupak u aferi “Respiratori” hrvatski udar na Bošnjake! Optuže HDZ kako bi prikrili to da su članovi SIP-a izabrani nezakonito. A sve u cilju kako bi se već 2022. godine Hrvati izbacili iz vlasti u BiH.

U FBiH ukinuto je stanje prirodne nesreće, život se malo pomalo vraća u normalu. No, ni traga od neke sreće na političkoj sceni. Gdje se događaju neki nonsensi koji podsjećaju na Mujinu logiku kad je došao po sinčića u dječji vrtić.

- Došao sam po Kemu – obrati se teti iz vrtića.

- A kojeg Kemu, imamo trojicu Kema? – upita teta.

- Ma, svejedno je, bilo kojeg, svakako ću ga ujutro vraćat’ natrag – objasni joj Mujo.

Nije vrag odnio šalu, nađe se razgovora ugodnih. Tako je jedan Hercegovac nakon dugo vremena bio s prijateljem u omiljenom kafiću i nakon nekoliko pivica predloži mu:

- Idemo sada kod mene doma “na mezu”.

- A je li ti žena kod KUĆE?

- DAKUĆE – odgovori Ero s ovoga svijeta!•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?