30.09.2022. u 11:47

Dok iz Moskve stižu prijetnje u obliku nuklearnih glava, iz Sarajeva dopiru prijetnje kako će Hrvate suvereni, tvorbeni, konstitutivni i Ustavom BiH jednakopravni narod, izbaciti iz vlasti hrvatsko-bošnjačke Federacije, a posredno i iz državne vlasti. Još su dva dana do izbora pa ćemo u nedjelju navečer saznati u kojoj su mjeri uspjeli u svom antidaytonskom i antiustavnom naumu žučljivi i grlati zagovornici unitarne BiH, odjevene u prozirno građansko ruho.

RS će birati jednog člana Predsjedništva, a FBiH dva - hrvatskog i bošnjačkog člana. Nadamo se da će Bošnjaci birati svoga člana Predsjedništva, a Hrvati svoga. Valjda su Bošnjaci konačno shvatili to da birajući hrvatskog člana Predsjedništva čine golem problem i sebi i Hrvatima. Možda i većim sebi jer ih je više. Učiniti grešku nije veliki problem, problem je ako se greška ponavlja. Neće valjda ponoviti grešku i treći put. A Haris Silajdžić još 2006. godine upozorio je na probleme ako umjesto Hrvata brojniji Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Jer se na taj način flagrantno ruše temelji i duh Daytonskog sporazuma te Ustava BiH. Nisu tri člana Predsjedništva predviđena zato da bi Bošnjaci birali dva već zato što u BiH postoje tri jednakopravna, suverena, tvorbena i konstitutivna naroda. Kome je u Daytonu moglo na um pasti to da ima toliko Bošnjaka koje je moguće nagovoriti da biraju Hrvata za svoga predstavnika, da biraju dva po svom izboru, a “ravnopravni” Hrvati ni jednoga.

Sarajevski mediji koji podržavaju Bećirovića okomili su se na Komšića koji uporno forsira mantru 2:1, odnosno dva bošnjačka člana Predsjedništva protiv jednoga iz RS-a. A po njemu ta “dvica” nemoguća je bez njega koji se smatra vertikalom “građanske”, a zapravo, bošnjačke BiH. No, nadamo se da će konačno prevladati logika i da će Bošnjaci birati između Izetbegovića i Bećirovića pa tako omogućiti Hrvatima da izaberu kandidatkinju HNS-a BiH - Borjanu Krišto.

Bh. Hrvatima jako je stalo do toga da izaberu barem 12 Hrvata u hrvatski Klub Doma naroda Federacije. No, zagriženi borci za “građansku”, zapravo unitarnu BiH, i njihovi medijski telali javno prijete kako će zahvaljujući “luksuzu” većine izabrati kontrolni paket od šest sebi lojalnih Hrvata, ili onih koji se Hrvatima nazovu, te tako izabrati predsjednika i dopredsjednike FBiH i Vladu FBiH bez hrvatskih legitimnih predstavnika, što je suprotno duhu i slovu Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustavu BiH i odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

Što ako se to dogodi? Schmidt može danas, sutra, na sam dan izbora, dan, dva ili više dana nakon izbora odlučiti o tome može li odlučujući “paket” sadržavati šest, osam ili više izaslanika u hrvatskom Klubu Doma naroda FBiH. A razumno bi bilo to da svih 17 hrvatskih izaslanika u tome domu budu izraz izborne volje hrvatskoga naroda. Jer to je Dom naroda, a ne dom županija. A baš su Bošnjaci većinski narod u šest od deset županija. Ustavni sud BiH ukinuo je stare neustavne odredbe izbora izaslanika u Dom naroda FBiH i donio presude o legitimnom predstavljanju, a Schmidt ih je dužan provesti i nadzirati, kao i duh Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH kojima je jednakopravnost konstitutivnih naroda natkrovljujuće načelo, kategorički imperativ. Vjerujemo da sve to Schmidt ima u vidu i da neće biti “tehnički tajnik” stranaka sa sjedištem u Sarajevu kao neki njegovi prethodnici. Krizna skupina upozorila je i bošnjačku stranu i Visokog predstavnika o mogućoj krizi koja bi nastala ako se “zaobiđu” odluke Ustavnoga suda BiH.

Svakomu tko imalo poznaje političku situaciju u BiH jasno je to da ako se Hrvate iz vlasti istjera, RS se iz Bosne i Hercegovine tjera. Osim toga jasno je i to da se sa što većom izlaznošću Hrvata na izbore smanjuje mogućnost preglasavanja od strane Bošnjaka. Što će više bh. Hrvata na izbore izići, to će bolje proći!

BiH će se brzo naći na schengenskoj granici i u susjedstvu eurozone, a toliko je daleko i od Europske unije i njezinih eura. A nedostaje joj samo malo da se barem približi. Potrebni su joj realni političari koji će shvatiti činjenicu da u BiH postoje tri formirane nacije, da su ustavno jednakopravne i da valja slijediti konsocijacijske standarde višenacionalnih europskih država. Bez toga BiH se sve više udaljava od EU-a i približava zemlji “Nedođiji”, pa će njezina europska perspektiva podsjećati na razgovor između Muje i djelatnika na schengenskom graničnom prijelazu prema RH. Djelatnik na schengenskoj granici upita Muju:

- Alkohol?

- Ne.

- Cigarete?

- Ne.

- Kava?

- Eeeeee, kava, kava bi legla! •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?